Mima Jaušovec je zelo zaslužna za razvoj turnirja v Portorožu. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Mima Jaušovec je zelo zaslužna za razvoj turnirja v Portorožu. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Andrej Bizjak in Dinara Safina
Direktor Andrej Bizjak je skupaj z Jaušovčevo v Portorož pripeljal Dinaro Safino. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Polona Hercog
Polona Hercog bo glavni slovenski adut v Portorožu. Foto: Reuters
Katarina Srebotnik
Katarina Srebotnik bo zelo manjkala v Portorožu. Foto: Reuters
Blaž Kavčič
Mima zelo podrobno spremlja kariero Blaža Kavčiča. Foto: Osebni arhiv Blaža Kavčiča
Mima Jaušovec pred turnirjem v Portorožu

Predsednica organizacijskega odbora, ki prav danes praznuje rojstni dan, je prepričana, da bo Rusinjo težko ustaviti na poti do zmage, zelo pa ji je žal, da bo manjkala Katarina Srebotnik, ki je postala zaščitni znak turnirja. Prepričana je, da bomo Slovenci kmalu imeli igralca med najboljših 100, Hercogovi pa napoveduje preboj med 50 na svetu.


Najbrž ste zelo zadovoljni z dejstvom, da ste v Portorož pripeljali prvo damo svetovnega tenisa. Veliko poznanstev imate v teniškem svetu. Kako vam je uspelo?
Z direktorjem turnirja Andrejem Bizjakom sva pristotna na številnih turnirjih, tudi na vseh grand slamih. Poznava vse igralke, direktor pa je res vložil ogromno truda. Dobiti številko ena na svetu na turnirju tega ranga je velika čast za organizatorje in tudi za Slovenijo. Dinara si je zares zaslužila to prvo mesto. Izredno smo zadovoljni, saj so najboljše igralke večkrat poškodovane in si želijo odmor. Do zadnjega trenutka upaš, da bo vse v redu. Dinara je tu, vsi pričakujemo njen prvi dvoboj, zanimanje je veliko.

Lani ste po koncu turnirja dejali, da finalni dvoboj Errani - Medina Garrigues ni navdušil. Vse igralke, ki bodo prišle v Portorož, dobro poznate. Ste zadovoljni z igralsko zasedbo?
Kar veliko je povratnic, nekatere že nekaj let hodijo k nam. Medina in Erranijeva sta popravili uvrstitev na letvici WTA, kar je spodbudno. Njuna vrnitev je dokaz, da je turnir dober. Prišlo bo tudi nekaj novih igralk. Čehinji Kvitova in Šafarova sta zelo neugodni in lahko presenetita. Če imata svoj dan, lahko premagata tudi najboljšo na svetu. Vsaka igralka si bo želela premagati Dinaro, ki je velika favoritinja, a to bo morala pokazati na igrišču.

Turnir v Portorožu se začenja danes. Ob 18.30 se bo Tadeja Majerič pomerila s prvo igralko sveta Dinaro Safino. Sledil bo dvoboj med Mašo Zec Peškirič in Čehinjo Klaro Zakopalovo. Tabelo turinirja si lahko ogledate TUKAJ.

Velik udarec za turnir je odpoved Katarine Srebotnik, ki je zaščitni znak turnirja, dvakrat je tudi zaigrala v finalu.
Katarina je naš glavni adut že vseh pet let. Izredno si je želela nastopiti na tem turnirju, a žal poškodba še ni popolnoma odpravljena. Gre na bolje. Prisotna bo na turnirju in s svojo dobro voljo bo spodbujala preostale naše igralke. Res je velika škoda, da ne bo nastopila, saj bi bila velika kandidatka za najvišja mesta.

Katarino dobro poznate, spremljali ste vso njeno kariero. Mislite, da se lahko še vrne nazaj v svetovni vrh? Počasi gre proti 30. letu, poškodba pa je tudi resna.
Ima ogromno volje, zelo se želi vrniti. Tudi fizično se pripravlja. 100-odstotno je prepričana v vrnitev. Po pogovoru z njo mislim, da bo sanirala poškodbo. Take poškodbe trajajo skoraj leto dni, tudi Marija Šarapova je bila zelo dolgo časa odsotna. Vrnitev je težka, a verjamem vanjo.

Polona Hercog je letos izjemno napredovala, je že na 86. mestu lestvice WTA. Kako ocenjujete njen napredek in do kje lahko še seže?
Polona je v zadnje pol leta naredila izjemen skok. Veliko smo pričakovali že lansko zimo, ko je imela krizo, ni bilo pravih rezultatov. Delo, ki ga je opravila pozimi, se je obrestovalo od marca naprej. Počuti se izredno samozavestno, naredila je tudi preskok v glavi. Zdaj misli, da lahko premaguje tudi igralke, ki so med najboljših 50 na svetu, in to je v vrhunskem ženskem tenisu ena izmed najpomembnejših kvalitet, ki jih ima lahko igralka. Tehnično je dobro podkovana, kondicije ji ne manjka, manjkal ji je le še ta preskok v glavi. To je Polona zdaj naredila. V nadaljevanju leta ni več kaj braniti, zato pričakujem, da bi se lahko zavihtela med najboljših 50 igralk sveta.

Kako gledate na točkovanje na turneji WTA, kjer je Dinara Safina brez osvojenega grand slama številka ena, Serena, ki ima trenutno v lasti tri lovorike za grand slam pa na drugem mestu zaostaja kar 3.000 točk.
Precej se je govorilo tudi med igralkami samimi. Isto se je zgodilo tudi z Jeleno Janković, ko je bila številka ena. Menim, da bi moralo biti za zmage na grand slamih toliko točk, da bi na koncu leta tista igralka vseeno lahko bila številka ena na svetu. Zdaj se je zamenjalo tudi vodstvo pri WTA-ju, mogoče bo prišlo do sprememb. Če je neka igralka številka ena, si je po zdajšnjem točkovanju to tudi zaslužila, saj je pač osvojila druge turnirje.

V Wimbledonu so se znova pojavile govorice o enakem zaslužku med moškimi in ženskami. Oba finalista pri moških sta bila na igrišču dvakrat dlje od sester Williams. Kako vi gledate na to?
Težko je primerjati moški in ženski tenis. Ženske imajo določene omejitve in nikakor ne bi mogle igrati štiri ure in pol. Moški so fizično močnejši, zato dvoboji trajajo precej dlje časa. Ko sem bila jaz na turneji, smo ženske dobile en dolar ali pa včasih 10 dolarjev. Ženske smo naredile velik skok, vsa zahvala gre Billie Jean King.

Leta 1977 ste zmagali na Roland Garrosu. Kolikšna je bila takrat nagrada?
Za zmago na Roland Garrosu sem dobila 5.000 nemških mark. Za primerjavo lahko povem, da so letos že v prvem krogu dobili okoli 15.000 evrov. Primerjave ni.

V vzponu je tudi slovenski moški tenis. Imamo že tri igralce med najboljših 200 na svetu. Mislite, da se komu lahko posreči preboj med stoterico?
Moški so me izjemno presenetili. Že nekaj časa govorim, da je treba vztrajati. Moški potrebujejo daljši razvoj kot ženske, ker fizično ne morejo biti konkurenčni pri 18 letih. Naši fantje to dokazujejo. Blaža Kavčiča spremljam že od njegovega 12. leta. Ima ogromno volje, začel je verjeti, da lahko premaguje tudi boljše igralce. To je ta preskok v glavi, psihična priprava je izjemno pomembna. Verjamem, da bo eden izmed njih prišel med najboljših 100. To bo velik mejnik za slovenski tenis, saj bo bile doslej le ženske med 100.

Roger Federer je z zadnjima dvema zmagama v Parizu in Wimbledonu na novo spisal teniško zgodovino. Mislite, da lahko osvoji 20 grand slamov ali prej stavite na vrnitev večnega tekmeca Rafaela Nadala?
Roger je v Parizu zasluženo zmagal. V začetnih dvobojih so mnogi dvomili o njegovem uspehu, saj je bil Nadal nepremagljiv na peščenih igriščih. Imel je tudi srečo, da je "Rafa" izgubil. Ko Roger začuti, da ima svojo priložnost, potem je najmočnejši. Kadar je najvažnejše, zna iz sebe potegniti tisto najbolje. Pariz je bil turnir, za katerega še sam ni verjel, da ga bo osvojil. Po tej zmagi se mu je samozavest še podvojila. V Wimbledonu je bil pravi leteči Roger, to se je videlo tudi na treningu, saj je bil zelo sproščen. Zmaga v fenomenalnem finalu je bila izredno težka, a zaslužena. Roger je vsekakor zapisan v zgodovino tenisa po svoji osebnosti, po zmagah, po vedenju. V športnih krogih je izjemno cenjen, to pa je zunaj igrišča zelo pomembno.

Mima Jaušovec pred turnirjem v Portorožu