098 Desetka Đokovića – gost Luka Petrič

Voditelja Slavko Jerič in Toni Gruden sta v 98. epizodi gostila Luko Petriča, novinarja Vala 202, ki za to radijsko postajo že dve desetletji pokriva teniško dogajanje.

Vabljeni k poslušanju

Đoković je desetič dobil Melbourne, števec grand slamov pa je povišal na 22. Petrič je začel s svojo oceno: "Đoković je spet dokazal, da je najboljši v Melbournu, kjer ni nikoli izgubil v polfinalih ali finalih, tu mu skorajda ni para. Bilo pa je več presenečenj, saj je izpadlo več visokopostavljenih igralcev, izmed prvih 16 nosilcev so le trije prišli v četrtfinale. Na koncu pa smo videli finale, ki ni bi presenetljiv, prav tako pa tudi ne razplet."

Sorodna novica Vsi luknjajo Titanik, a Đoković je nanj vseeno splezal

3 nenavadni dogodki, 3 porazi in kar 6 slamov
Petrič je bil v zadnjih letih pogosto prepričan, da bo osvojil določen grand slam: "Oziroma, da je izrazit favorit. Nisem se mogel znebiti občutka, da je vse neizogibno. Poglejmo samo dogodke od leta 2019 in njegove nastope na turnirjih velike četverice. Dvakrat ni smel igrati, ker ni bil cepljen, dvakrat je v Parizu izgubil proti Nadalu, enkrat tik pred koledarskim grand slamom je v finalu New Yorka izgubil proti Medvedjevu, enkrat pa je bil diskvalificiran. Se pravi: trije porazi proti izjemnima igralcema, trije nenavadni dogodki, preostalih šest grand slamov pa je dobil. V zadnjem obdobju je izjemno suveren, sploh ob vse večjih težavah Nadala, Federer pa se je že umikal."

Poškodba ali ne? S tem se ne gre obremenjevati
Na poti do končne zmage je imel še največ dela v 2. krogu, ko je izgubil edini niz, veliko pa je bilo govora o (morebitni) poškodbi. "Ali ga je bolelo ali ne? Tega ne vemo, zato se je brez veze s tem obremenjevati. Na začetku kariere je velikokrat izkoristil takšne trenutke v svojo korist. Spomnim se Andyja Murrayja, ko je govoril po enem od medsebojnih finalov, da mora biti boljši v teh trenutkih in si ne sme dovoliti, da ga ti dogodki vržejo iz tira. Govorim o trenutkih, ko Đoković pokaže, da mu nekaj ne gre, a morda pri tem samo igra psihološke igre. Đokoviću v zadnjih letih ni bilo treba več poseči po takih potezah, ker je tako suveren, da tega ne potrebuje," meni radijski komentator.

Sorodna novica Đoković z 10. naslovom v Melbournu ujel Nadala na večni lestvici

Znanost je naredila svoj napredek
Zlata teniška doba se počasi končuje, Nadal, Federer in Đoković so premaknili vse lestvice, saj zmagujejo tudi po 35. letu, kar je bilo za večji del odprte dobe prava znanstvena fanstastika. Petrič je naredil primerjavo z obdobjem Samprasa in Agassija: "Vmes se je zgodilo 20 let športne znanosti, 20 let bolj dodelane prehrane in 20 let bolj dodelanih treningov. Vse to vpliva, da so igralci lahko tudi v teh 'veteranskih' letih še vedno v odlični formi. Trenutno je Đoković še vedno izjemen in najboljši med vsemi. Mladi prihajajo, Alcaraz kaže, da bi bil lahko na visoki ravni, a bomo videli, kako bo, ko bo na grand slamih igral s Srbom. Đoković pa je proti preostalim igralcem že tolikokrat pokazal, da je boljši. Zdi se, da velikokrat zmaga, še preden pride na igrišče. Ima neko avro nepremagljivosti. Skorajda je brez šibke točke, v mnogih prvinah je najboljši ali med najboljšimi, hkrati pa še psihološko trden. Sploh pa v dvobojih na tri dobljene nize," je razložil Petrič.

Zmage v Melbournu mu pomenijo veliko
Po koncu dvoboja so ga oblile solze, ki so pokazale, kako zelo mu je pomenila ta zmaga oziroma v besedah tokratnega gosta: "Verjetno mu iz nekaj vidikov mu ta zmaga pomeni še več kot drugi grand slami. Lani tu ni smel igrati, zdaj se je vrnil in spet dobil turnir. To je bil zanj 22. naslov, kar je res neverjetno, hkrati pa ni zanemarljivo, da je to zanj 10. osvojeni Melbourne, res je to neverjetna prevlada na enem grand slamu. Njegova prevlada v Avstraliji je skoraj tako suverena kot Nadalova v Parizu. Od leta 2011 je izgubil le v dveh sezonah, ko je imel težave s poškodbami, leta 2014 pa ga je premagal Stan Wawrinka, z njim je imel res nekaj neverjetnih dvobojev. V zadnjih 12 Melbournih jih je osvojil devet, kar je fantastično."

Sorodna novica Đoković bo kmalu ujel tudi Steffi Graf

Otoška pravila so običajno strožja
Veliko je bilo primerjav z lanskim letom, ko Đoković zaradi znanih dogodkov ni smel igrati. "Avstralcem je šlo v nos, da je prišel in mislil, da zanj veljajo druga pravila, vsaj zdelo se je tako. Avstralci so sploh pri karantenah precej rigorozni, vendarle gre za otok in imajo dolgo zgodovino karanten in njihovega spoštovanja. Njihov sistem je bolj specifičen in ločen od drugih celin. Hitro se lahko podre vse, če pride kak virus ali bakterija. Kot otrok sem živel na Cipru, kjer je podobno. Družinska kolegica je v 90. letih s seboj na Ciper pripeljala svojega psa, kar šest mesecev je moral biti v karanteni, ni se smel prosto gibati, vsak dan ga je sicer lahko obiskala, a moral je biti ločen. Drugje so bolj rigorozni, kot smo mi morda vajeni. A za položaj ni bil kriv samo Đoković, veliko masla na glavi so imeli tudi organizatorji, ki so mu rekli, da bo njegovo potrdilo dovolj, da bo lahko igral, zato je moral v azilni hotel, kjer je bil nekaj dni. Na koncu je moral še vedno domov."

Najboljši, ko je stisnjen v kot
Čeprav je sila uspešen, ima večne boje za navijaška srca. "Najmanj od velike trojice ni priljubljen le zato, ker je zadnji prišel na sceno. Razlog je tudi v vedenju na igrišču in zunaj njega. Seveda ni zelo nedžentelmenski, a Federer in Nadal sta bila v tem pogledu vedno izjemna in skoraj brez napake − tako na igrišču kot zunaj njega. Đoković pri tem ni tako spreten in zato ni tako priljubljen. Vzrok so tudi psihološke igre, ki jih je včasih izkoriščal. To pa je vedno znal kanalizirati v dodatno motivacijo. Ob koncu drugega niza so gledalci začeli bolj navijati za Cicipasa, takrat ga je ujela kamera, ko je izustil nekaj sočnih kletvic. Zdi se, da je bil vselej močnejši, ko je bil stisnjen v kot, ko so vsi proti njemu. Morda bi bilo zanimivo videti, kako bi lani igral, ko je imel več odpora med Avstralci."

Đoković ima še vedno veliko ognja v sebi, ciljev mu še ni zmanjkalo

Dve vprašanji: kdo je najboljši in kdo najuspešnejši
Razprave o najboljšem teniškem igralcu so stare vsaj desetletje, Petrič pa ima o tej temi zanimivo stališče: "Vedno bomo imeli te debate, ker so zabavne in privlačne. To debato lahko razdelimo na dve vprašanji − kdo je najboljši in kdo je najuspešnejši. To drugo je veliko bolj objektivno in tu je Đoković pred vsemi. Kdo pa je najboljši, pa je bolj subjektivna ocena. Tu večina še ne bi izbrala Đokovića. Poglejmo Federerja, največ igralcev se zgleduje po njegovi igri, njegov vpliv je največji med vsemi, hkrati je tudi izjemno priljubljen zaradi svojega vedenja. Mnogi ga imajo prav zato za najboljšega. Če pa gledamo merilo uspešnosti, je Đoković že prvi in razlika bo v naslednjih letih samo še rasla."

Število osvojenih grand slalomov velike trojke po letih

Naslov infografike: Grand slam velika trojka

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v kateri je govor tudi o naslednjih temah:
− Končnica Lige NFL.
− Nadala se še ne sme odpisati.
− Kaj je odločalo v finalu Melbourna.
− Tenisači so danes bolj politično korektni, ker se jim to finančno izplača.
− Kaj umetna inteligenca meni o vprašanju najboljšega vseh časov.
− Andy Murray je bil junak prvega tedna.
− Ali je smiselno igrati ponoči.
− Komentar ženskega finala.
− Ali je zanimiveje, če vrh kroji samo nekaj igralcev ali pa je vse nepredvidljivo (kar v ženskem tenisu velja zadnja leta).
− Spomin na leto 2018, ko je isto omizje razmišljalo, kdo bo leta 2023 številka 1 svetovnega tenisa. Preverite, kdo je bil najbližje.
− Ali bo Đoković čez pet let še igral.
− Zanimivost o številki 98.
− Nešportni kviz: katera je največja kopenska žival v Evropi?
− Kriza nogometašev Liverpoola.