Aljaž Bedene je s porazom v finalu končal odlične nastope na letošnjem turnirju v Čenaju. Foto: EPA
Aljaž Bedene je s porazom v finalu končal odlične nastope na letošnjem turnirju v Čenaju. Foto: EPA

Aljaž Bedene je drugi slovenski teniški igralec, ki mu je uspelo zaigrati v finalu ATP-turnirja. Pred njim je to uspelo Gregi Žemlji, ki je leta 2012 v finalu na Dunaju klonil pred Argentincem Juanom Martinom del Potrom (7:5, 6:3).

Stan Wawrinka
Stan Wawrinka je v Čenaju osvojil 8 ATP-turnir v karieri. Foto: EPA
Roger Federer
Okrogel jubilej Roger Federer v Brisbanu. Foto: EPA

Wawrinka in Bedene sta se v karieri pomerila trikrat, vse tri dvoboje sta - zanimivo - odigrala v Čenaju. V zmagah Švicar vodi z 2:1. Od slovenskega predstavnika je bil boljši letos in lani, ko je v četrtfinalu zmagal s 6:2 in 6:1, edino zmago proti 29-letniku iz Lozane je Ljubljančan dosegel leta 2013, ko je v dvoboju za polfinale slavil zmago s 6:2 in 7:6 (6).

Tisoča zmaga Federerja
Švicar Roger Federer je dobil finale teniškega turnirja v Brisbanu, s 6:4, 6:7 in 6:4 je po dveh urah in 13 minutah odpravil Kanadčana Miloša Raonića. To je bila zanj tisoča zmaga v karieri. Več sta jih dosegla le Američan Jimmy Connors (1.253) in Čeh Ivan Lendl (1.071).

Bedene si je mesto v letošnjem finalu priboril z odličnimi igrami na prejšnjih dvobojih, v četrtfinalu je v treh nizih (2:6, 6:3 in 6:2) odpravil petega nosilca Španca Guillerma Garcio Lopeza, v polfinalu pa še tretjega nosilca Roberta Bautisto Aguta (3:6, 6:3, 7:6). Na koncu je bil Wawrinka, trenutno četrti igralec sveta, prevelik zalogaj.

Z veseljem se bo vrnil v Indijo
"Čestitam Stanu za odličen dvoboj, to je bil res dober turnir," je po porazu dejal Bedene, ki je v Indiji odigral kar osem dvobojev in v tem času postal ljubljenec tamkajšnjega občinstva. "Rad bi se zahvalil vsem, ampak res čisto vsem, ki ste navijali zame. To je moj najljubši turnir, z veseljem se bom vrnil prihodnje leto," je še dodal. Drugo mesto na turnirju mu je prineslo denarno nagrado v višini 38.650 ameriških dolarjev, Wawrinka je v žep pospravil 73.400 ameriških zelencev.

Prvi niz se je prelomil v šesti igri
Teniška igralca sta dvoboj začela suvereno, najprej se je zalomilo Bedenetu, in sicer v šesti igri, ko je izgubil začetni udarec. Hitro se je znašel v zaostanku z 0:30, nato je žogico poslal še v mrežo in nasprotniku ponudil tri priložnosti za brejk. Švicar je z "bekhend winnerjem" izkoristil drugo (4:2) in prednost brejka zadržal do konca prvega niza. Bedene je po zaslugi odličnih začetnih udarcev - v prvem nizu je serviral štiri ase - še dobil osmo igro (5:3), a mu 29-letnik iz Lozane ni dovolil vrnitve.

Drugi niz (in dvoboj) se je prelomil v 7. igri
Že v uvodni igri drugega niza se je moral Bedene precej potruditi, da je ubranil začetni udarec. V igri, dolgi dobrih pet minut, se mu je Wawrinka dobro upiral, a je na koncu storil napako preveč. V naslednjih igrah ni bilo odvzema začetnega udarca, Wawrinka je bil natančen z osnovne črte, Bedene pa je odlično serviral. Prve priložnosti za brejk so bile v sedmi igri, prvo je Bedene še ubranil, drugo pa je po natanko uri igre lanski zmagovalec OP-ja Avstralije dobil z natančnim in silovitim "returnom" (4:3). Tako kot v prvem nizu je Bedene lahko zaostanek le znižal, v deseti igri je Wawrinka dvoboj po uri in desetih minutah končal. To je bil zanj osmi osvojeni ATP-turnir v karieri, prvi po 20. aprilu lani, ko je v Monte Carlu odpravil rojaka Rogerja Federerja.

ČENAJ
(458.400 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
WAWRINKA (ŠVI/1) - BEDENE (SLO)
6:3, 6:4


BRISBANE
(494.310 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
FEDERER (ŠVI/1) - RAONIĆ (KAN/3)
6:4, 6:7, 6:4

Aljaž Bedene je drugi slovenski teniški igralec, ki mu je uspelo zaigrati v finalu ATP-turnirja. Pred njim je to uspelo Gregi Žemlji, ki je leta 2012 v finalu na Dunaju klonil pred Argentincem Juanom Martinom del Potrom (7:5, 6:3).