Koper Primorska je lani postal državni prvak, ob tem pa je tudi trikrat zapored osvojil pokalno lovoriko, dvakrat zapored pa superpokal. Foto: www.alesfevzer.com
Koper Primorska je lani postal državni prvak, ob tem pa je tudi trikrat zapored osvojil pokalno lovoriko, dvakrat zapored pa superpokal. Foto: www.alesfevzer.com

"Po mnogih ugibanjih in zapisih v medijih, ki se vrstijo dlje časa, še bolj pogosto pa v zadnjih dneh, s tem uradnim dopisom, koprski košarkarski delavci, delujoči znotraj KK Koper Primorska, sporočamo, da bo klub kljub težkim časom, deloval naprej, z vsemi kategorijami in tako tudi s člansko ekipo, ki bo nastopala v vseh tekmovanjih predvidenih v tej sezoni (državno prvenstvo, Pokal Spar in ABA 1). V zadnjih mesecih smo zares napeli vse moči, da bi najmočnejši obalni košarkarski ekipi zagotovili obstanek. Borili smo se do konca, se udeležili mnogih sestankov s potencialnimi sponzorji, partnerji, podporniki, kljub celo podpisanim pismom o nameri ter številnih obljubah, smo bili še pred nekaj dnevi prepričani, da se je koprska košarkarska zgodba končala. V zadnjih dveh dneh smo v pogovorih z novimi zainteresiranimi partnerji našli sodelovanje, ki nam daje možnosti poti za naprej," je klub zapisal v sporočilu za javnost.

Ko se je torej že zdelo, da je zgodba izjemno uspešnega moštva končana, pa se je le našla rešitev za obalno košarko. Primorska je namreč dobila novega pokrovitelja (kdo je to, še ni znano), ki je omogočil nadaljevanje kluba in bo pomagal pri reševanju velike finančne krize. Tigre čez 12 dni čaka prva tekma državnega prvenstva, ko bodo gostili Helios, teden pozneje pa bodo v prvem krogu Lige ABA gostovali v Beogradu pri FMP-ju. V kratkem naj bi bilo znano, v kakšni zasedbi se bodo Koprčani podali v sezono.

Andrej Žakelj je eden izmed tistih, ki so reševali klub, še naprej pa bo tudi trener članske ekipe. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Žakelj je eden izmed tistih, ki so reševali klub, še naprej pa bo tudi trener članske ekipe. Foto: www.alesfevzer.com

Ligo ABA že obvestili, da ne bodo igrali

Prejšnji teden je aktualni državni in pokalni prvak na videokonferenci klubov Lige ABA sporočil, da v novi sezoni ne bo tekmoval v jadranskem tekmovanju. V medijih se je hkrati pojavila vest, da bo mesto tigrov med regionalno elito zasedel skopski MZT, ekipa, ki jo je pred letom in pol Primorska premagala v finalu Lige ABA 2 za zgodovinsko uvrstitev v jadransko ligo. Prejšnji teden naj bi klub tudi obvestil igralce, s katerimi je sklenil pogodbe, da si lahko poiščejo nove delodajalce, že prej pa je odpovedal sodelovanje na slovenskem superpokalu, kjer bo zdaj ob Cedeviti Olimpiji nastopila še Krka.

Na Obali so se finančne težave začele z razhodom solastnikov glavnega pokrovitelja Sixta. Že med šampionsko sezono 2018/19, ko je klub osvojil kar štiri lovorike, so plače redno zamujale, težave pa so se nakopičili v minuli, ko je med sezono Bonifiko zapustila polovica ekipe na čelu z glavnim trenerjem Jurico Golemcem. Vseeno se je na parketu tudi pod vodstvom Andreja Žaklja zgodba uspešno nadaljevala in so tigri februarja še dvignili pokalno lovoriko. Idejni vodja Gregor Vuga se je ob nakopičenem finančnem minusu medtem že umaknil, čeprav je formalno ostal predsednik kluba.

Velika zmaga peterice

Reševanje kluba in dolga, ki se je nabral in za katerega seveda niso bili krivi, so prevzeli Žakelj, Goran Jagodnik, Matjaž Hrabar, Alenka Škreblin in Sandra Kos. Kot je povedal Hrabar za MMC, se je pot nadaljevala samo zato, ker so novi vlagatelji ob Vugovem odhodu pokazali interes, sicer bi bila usoda kluba klavrno zapečatena že januarja. Peterica je vztrajala tudi po tem, ko je ostala brez KZS-jeve licence. Uredila je vso ustrezno dokumentacijo in jo le pridobila. Nato pa so se nad obalno košarko znova zgrnili temni oblaki, saj dogovora s kitajskimi vlagatelji ni bilo. Ko se je že zdelo, da je položaj brezizhoden, pa se je v zadnjem trenutku z novimi partnerji našla rešitev, ki veliko pomeni tudi za slovensko košarko.

Ne le, da bi ostali brez državnega prvaka in Koper brez članske košarke, to bi pomenilo verjeten konec tudi uspešne zgodbe mlajših selekcij, ki so dobre rezultate dosegale že pod okriljem kluba Koš Koper, kjer so se kalili tudi nekateri zdajšnji reprezentanti. Pred štirimi leti se je Koš povezal z domžalsko Lastovko, posledično pa je nastala Primorska. Peterici omenjenih rešiteljev je uspela velika zmaga, verjetno še večja kot tiste, ki jih je Primorska predtem dosegla na parketu.

Koper Primorska ostaja med živimi in nadaljuje s tekmovanjem