Roglič in Pogačar računata, da bo odločitev padla na brutalnem zadnjem klancu

S trenutno prvim in tretjim kolesarjem na svetovni lestvici slovenski kvartet tvorita še Jan Polanc in Jan Tratnik, ki odločno zatrjujeta, da bosta naredila vse, da reprezentančna kolega pripeljeta v čim boljšem položaju do zadnjega klanca, kjer naj bi padla odločitev. "Mogoče bo selekcija potekala čez cel dan. Vročina in težavnost bosta poskrbeli zato, da bo na koncu ostala le peščica najboljših," je za TV Slovenija dejal Roglič, ki je dodal, da se po padcu, zaradi katerega je predčasno končal Dirko po Franciji, zdaj že počuti bolje in verjame, da je dobro pripravljen.

Z imenitno popotnico je v Tokio na svoje prve olimpijske igre prišel Pogačar, ki je na Japonsko odpotoval takoj po drugi zaporedni zmagi na Dirki po Franciji, na kateri je v Parizu znova paradiral z osvojenimi tremi majicami – ob rumeni za skupnega zmagovalca še s pikčasto in belo. "Težko bo kontrolirati dirko. Zna se zgoditi že kaj na prvem klancu," je poudaril 22-letni as s Klanca pri Komendi.

Ob za veliko tekmovanje nenavadno zahtevni progi, ki je dolga kar 234 kilometrov, kolesarji pa bodo s številnimi zahtevnimi klanci premagali kar 4865 metrov nadmorske višine, bodo tekmovalcem delo oteževale tudi visoke temperature. Vrhunec boja za odličja bo po vzponu na kultni klanec Fudži na Mikuni, ki je dolg 6,8 kilometra, povprečni naklon pa znaša 10,1 odstotka.

Cestna dirka na goro Fudži bo velik izziv za Pogačarja in Rogliča

Kot poudarjata Polanc in Tratnik, ki sta na Japonsko prišla v vlogi pomočnikov, je cilj, da se Pogačarja in Rogliča pod ta vzpon pripelje v čim boljšem položaju, potem pa bosta šampiona že pokazala svojo moč. "Bo posebna dirka. Imamo le štiri kolesarje in težko bo kontrolirati celoten dan. Nekatere reprezentance jih imajo pet in so zaradi tega v prednosti, toda naredili bomo vse, da dobimo medaljo," je za TV Slovenija povedal Polanc, ki je letos izpustil Dirko po Franciji, je pa zato na Touru lani odlično pomagal Pogačarju.

Belgija, Francija, Španija, Italija in Nizozemska bodo nastopile s peterico. Po besedah Tratnika, ki je tako kot Polanc prepričan, da sta se Roglič in Pogačar sposobna boriti za prvo slovensko olimpijsko medaljo v kolesarstvu, bodo druge države osredotočene prav na Slovenijo: "Najbolje bi bilo, da bi prišli pod zadnji klanec skupaj, potem pa Primož in Tadej pokažeta, kdo je močnejši. Predvidevam, da bodo drugi narodi poskusili dirkati proti nam. Morali bomo imeti stvari pod nadzorom, kar pomeni, da bova morala s Polancem več dela opraviti prej. Mislim, da se bo en napad zgodil že na goro Fudži. Za pobeg od štarta pa zaradi dolžine v tej vročini ne vem, ali lahko uspe. Treba bo torej biti pozoren na dolg klanec na Fudži, da nam ne uide kakšna večja skupina."

Hauptman verjame v uspeh kolesarjev
Simon Geschke zaradi okužbe ne bo štartal

V nemški olimpijski reprezentanci v Tokiu so zaznali prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Pozitiven je bil 35-letni kolesar Cofidisa Simon Geschke. Na trnih so bili tudi Španci. Maser kolesarske ekipe je bil v petek, na predvečer moške cestne dirke na igrah v Tokiu, pozitiven na testu, a bodo španski kolesarji vseeno lahko dirkali, potem ko so opravili test in so bili negativni."

Sorodna novica Živa Dvoršak blizu finala, Tokić suvereno naprej