Športne tribune v Španiji, tudi na nogometnih stadionih, bodo zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom zaprte vsaj dva tedna. Foto: EPA
Športne tribune v Španiji, tudi na nogometnih stadionih, bodo zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom zaprte vsaj dva tedna. Foto: EPA

Tekme brez gledalcev, za zaprtimi vrati in podobni ukrepi so postali športni vsakdan. V Sloveniji najbolj odmeva ukrep, po katerem bosta Pokal Vitranc v moškem alpskem smučanju in SP v smučarskih poletih v Planici minila brez gledalcev. Prizadeta bo Prva liga in druga državna prvenstva v dvoranskih športih. Za zdaj velja vladna uredba o omejitvi 500 ljudi na prireditvah na prostem in največ 100 ljudeh v zaprtih prostorih.

Sorodna novica Odbojkarske tekme brez gledalcev, plavalna zveza odpovedala vsa tekmovanja

Španske športne tribune zaprla vrata
Če so v Italiji v ponedeljek zamrznili prav vsa športna tekmovanja - na prostem in v dvoranah - vse do 3. aprila, se je v torek Španija odločila, da povsem zapre športne tribune. Vsaj za prihodnja dva tedna je španska vlada zapovedala, da se športna tekmovanja odigrajo za zaprtimi vrati. Brez gledalcev se bosta morala tako odviti tudi 28. in 29. krog La Lige.

Vodilna Barcelona v soboto gostuje pri sosednji Mallorci, po povratni tekmi Lige prvakov z Napolijem, pa gosti nepredvidljivi Leganes. Drugouvrščeni Real Madrid v petek doma gosti Eibar, po gostovanju pri Manchester Cityju, pa ga v španskem prvenstvu čaka še domači derbi z Valencio, a brez gledalcev na Santiagu Bernabeuu.

Do 15. aprila bodo pred praznimi tribunami odigrane tudi vse tekme francoske lige, brez gledalcev pa bo prvič v zgodovini tudi večina tekem nemške Bundeslige. Pred tem so bili prazni stadioni le kdaj na tekmah druge ali nižjih lig. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v nedeljo sicer priporočil, da naj se v Nemčiji odpovedo vse prireditve z več kot 1000 gledalci.

V Bratislavi brez gledalcev
Kvalifikacijska nogometna tekma za Euro 2020 v okviru razigravanja na podlagi izidov Lige narodov med Slovaško in Irsko bo konec meseca prav tako odigrana za zaprtimi vrati. Na Slovaškem so namreč sprejeli odredbo, da se vsa športna tekmovanja v naslednjih dveh tednih odvijajo za zaprtimi vrati.

Tudi več tekem Lige prvakov za zaprtimi vrati

Barcelona in Napoli, Bayern in Chelsea ter Juventus in Lyon bodo tudi povratne tekme osmina finala nogometne Lige prvakov prihodnji teden odigrali pred praznimi tribunami. Zaradi novega koronavirusa so se pri Uefi že prej odločili, da bodo brez gledalcev ta teden izvedli obračuna med Valencio in Atalanto ter Paris Saint Germainom in Borussio Dortmund.

Severnoameriške profesionalne lige veljajo za najbolj medijsko dostopna tekmovanja, kjer lahko novinarji lovijo izjave na igrišču, ob njem in po tekmah kar v samih slačilnicah. A temu je vsaj začasno konec naredil novi koronavirus. Foto: Reuters
Severnoameriške profesionalne lige veljajo za najbolj medijsko dostopna tekmovanja, kjer lahko novinarji lovijo izjave na igrišču, ob njem in po tekmah kar v samih slačilnicah. A temu je vsaj začasno konec naredil novi koronavirus. Foto: Reuters
Sorodna novica Zimska spektakla brez gledalcev, Planica ob 650 tisoč evrov

V ZDA in Kanadi je zaprt tudi dostop do klubskih sob in slačilnic za vse drugo "nenujno" osebje. Odločitev je bila sprejeta po posvetovanju s strokovnjaki za nalezljive bolezni in javno zdravje. V košarkarski ligi NBA, hokejski ligi NHL, bejzbolski ligi MLB in nogometni ligi MLS imajo športni novinarji praviloma dostop do športnikov za kratke pogovore pred tekmo na parketu, ledu ali igrišču ter po tekmi v slačilnici.

Športne lige so sporočile, da pri ukrepu ne gre za prepoved dostopa novinarjev do športnikov, ki pa začasno do preklica ne bo mogoč v slačilnicah in klubskih prostorih. Novinarski dostop naj bi bil v prihodnje omogočen zunaj takih prostorov, verjetno potem na hodniku pred slačilnicami, kot zdaj velja za izjave trenerjev in kot je običajno na športnih tekmah v Evropi.

Prepoved vstopa v slačilnice velja od danes, intervjuji s športniki pa bodo na primer v Ligi NBA dovoljeni le ob razdalji od dva do dva in pol metra, kar bo delovalo za tiste z dolgimi rokami ali pripomočki. NBA obenem razmišlja še o igranju tekem pred praznimi tribunami, čemur sicer nasprotujejo tako igralci kot trenerji, kaj šele navijači.

Sorodna novica Zgodovinska priložnost Atalante, tudi Barca - Napoli brez navijačev

FIS ni našel prizorišča za deskarski finale
Mednarodna smučarska zveza (FIS) je dokončno odpovedala finale svetovnega pokala v paralelnih disciplinah deskanja na snegu. Ta bi moral biti v nemškem Winterbergu, a so ga zaradi pomanjkanja snega odpovedali. Krovna zveza zaradi trenutnih razmer v Evropi ni našla nadomestnega prireditelja, zato so alpski deskarji predčasno končali sezono.

Deskarjem prostega sloga so zadnjo tekmo v Spyndleruvem Mlynu odpovedali že pretekli teden, tako da bodo deskarsko sezono svetovnega pokala končali tekmovalci v krosu, ki bodo tekmovali še v Veysonnazu v Švici. V sredo in četrtek bi morala biti na Rogli tudi tekmi evropskega pokala, a sta paralelna veleslaloma tako kot torkov paralelni slalom svetovnega pokala v Livignu odpovedana.

V paralelnih disciplinah si je v moški konkurenci veliki kristalni globus priboril izkušeni italijanski veteran in trikratni zmagovalec na 10 tekmah zime Roland Fischnaller (6650 točk). Srebro v skupnem seštevku je pripadlo Nemcu Stefanu Baumeistru (4165 točk), bron pa Rusu Dimitriju Loginovu (3832 točk). Izmed Slovencev je bil tudi letos najvišje Tim Mastnak (16. mesto, 1966 točk), katerega najvišja uvrstitev je bila dvakrat 5. mesto (Scuol in Piancavallo). Žan Košir je zasedel 26. mesto (797 točk), Rok Marguč pa 31. mesto (637,60 točk).

Med dekleti je veliki globus suvereno osvojila šestkratna zmagovalka sezone Nemka Ramona Theresia Hofmeister (8260 točk), ki le dveh tekem ni končala na stopničkah. Srebro je pripadlo Švicarki Julie Zogg (5660 točk), bron pa še eni Nemki, Selini Jörg (4930 točk). Gloria Kotnik je v skupni razvrstitvi zasedla 14. mesto (2066 točk), najboljši izid pa je bil 5. mesto na slalomu v Cortini.