Organizatorji so predstavili glavne poudarke SP-ja v Planici. Foto: BoBo
Organizatorji so predstavili glavne poudarke SP-ja v Planici. Foto: BoBo

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je povedal, da se je delo začelo že takoj maja 2018, ko je zvezi v četrtem poskusu le uspelo pridobiti organizacijo. "Ekipa sodelavcev se je od takrat povečevala in danes nas je blizu 1300. Pričakujemo veliko udeležbo na prvenstvu, več kot 2000 športnikov s spremljevalnimi ekipami, več kot 2000 predstavnikov medijev ter med 150 in 200 tisoč obiskovalcev," je nekaj številk nanizal Smrekar.

Han: Nihče v preteklosti se ne bi smel slikati s športnikom

Novi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je uvodoma poudaril, da želijo na ministrstvu vrnitvi športu za vse, kar je ta naredil za državo v zadnjih 30 letih. "Kolikor je v preteklosti država storila za šport, se po mojem ne bi smel noben politik fotografirati s športnikom. Jaz bi rad po koncu svojega mandata to spremenil. Šport je zapisan v DNK slovenskega naroda in nas povezuje vse od otroštva do prehoda v jesen življenja," je dejal Han.

"Devetnajst dni pred začetkom prvenstva živimo v Planici in urejamo še zadnje podrobnosti. Večina infrastrukture stoji in spektakel se bo kmalu lahko začel," je dejal generalni sekretar OK Planica Tomaž Šušteršič. Organizatorji so maja 2018 prejeli dobrih 12,5 milijona evrov, skupni proračun prireditve pa je blizu 16 milijonov. "Do tega zneska lahko pridemo le s prodajo vstopnic in določenih pravic, ki smo jih od mednarodne agencije odkupili nazaj. To malho je treba še napolniti, polnili jo bomo do zadnjega," je napovedal Šušteršič.

Zelena zaveza Planice

Maja Zalaznik, predsednica strateškega sveta OK Planica, je predstavila zeleno zavezo Planice. "Bodimo in skušajmo biti trajnostni na največjem prvenstvu pri nas do zdaj. To je tudi ključni cilj strateškega sveta. Zelena ekipa je skupaj s strateškim svetom pripravila akcijski načrt, vodnik in zeleno zavezo," je dejala Zalaznik. Dodala je, da skušajo biti organizatorji odgovorni do "naše najlepše ledeniške doline, ene najlepših na svetu, do naše Vite, ki rada živi v Triglavskem narodnem parku, in prenesimo vsa ta izkustva in odgovornost tudi našim najmlajšim". Zato bodo izdali tudi posebno slikanico.

Pod Ponce bo moč priti le peš

Kot je nadaljeval Jure Ajdišek, vodja logistike OK Planica, je mobilnost del zelene zaveze, ki so jo vzeli zelo resno. Zato bo transportni režim med SP-jem precej omejen, pod Ponce bo moč priti le peš, saj se želijo v kar največji meri izogniti "nepotrebni pločevini". Vsak, ki bo imel vstopnico ali akreditacijo, bo imel omogočen brezplačen prevoz z vlakom od koder koli iz Slovenije do Jesenic in od tam naprej z avtobusi organizatorja do vstopne točke v dolino.

Županja Kranjske Gore Henrika Zupan je povedala, da tako velikega tekmovanja občina še ni gostila. "Prepričana sem, da se bomo izkazali kot najboljši gostitelji, tako kot nas poznajo že iz preteklosti," je dejala.

SP v Planici bo potekal od 21. 2. do 5. 3.

Priprava infrastrukture v Planici praktično že pri koncu
Še 19 dni do največjega zimskošportnega dogodka v Sloveniji do zdaj