Planica je tradicionalno prizorišče zaključka smučarske skakalne sezone. Foto: RTV SLO
Planica je tradicionalno prizorišče zaključka smučarske skakalne sezone. Foto: RTV SLO
Pogled na dolino Pod Poncami
Bo Planica končno dobila podobo, ki si jo zasluži? Foto: EPA
V Planici odprtje hotela in telovadnice

"Center je za slovenski šport velika pridobitev, ki bo v Planici revitaliziral tudi poletno ponudbo," je ob odprtju poudaril minister za šolstvo in šport Milan Zver. "Često je glede Planice pozornost namenjena samo Bloudkovi stari velikanki, vendar je to dolina z več športnimi objekti, ki jih je treba sanirati, tako da bo Planica postala športni park, ki si ga vsi zaslužimo," je dejal predsednik OKS-ja Janez Kocjančič.

Žičnice ob letalnici še ni
Pred dvema letoma je odprl vrata Dom Planica in depdansa s skupaj 70 ležišči. Novozgrajeni hotel za športnike ima 25 sob s 50 posteljami, ob njem pa je še 500 kvadratnih metrov velika telovadnica. V okviru projekta Olimpijskega športnega centra Planica, vrednega 6,14 milijona evrov, bi morali zgraditi še vlečnico ob velikanki. "Žal žičnice ni bilo mogoče realizirati, ker so propadli trije javni razpisi za izvedbo del, bo pa vključena v projekt nordijskega centra Planica," je pojasnila skrbnica projekta Mojca Plestenjak z direktorata za šport.

Naslednji korak - Nordijski center Planica
Pred državo, Olimpijskim komitejem Slovenije, občino Kranjsko Goro je zdaj zahtevnejši projekt Nordijskega centra Planica, ki naj bi bil vreden okoli 100 milijonov evrov. V okviru nordijskega centra naj bi dokončno uredili lastniška vprašanja, obnovili in celovito opremili letalnico ter preostale skakalnice, zgradili tribune in nove tekaške proge. Vse to naj bi preobrazilo Planico v sodobno zimsko-športno središče. Ob financiranju iz evropskih razvojnih skladov bo celoten projekt končan do leta 2013.

Kdaj bo obnovljena Bloudkova velikanka?
Bloudkova skakalnica/velikanka se je podrla decembra 2001 in še vedno ni obnovljena, najboljšega "zdravja" pa niso niti preostale skakalnice. Slovito letalnico, ki vsako pomlad v Tamar privabi več kot 60 tisoč ljudi, vsako leto na novo zakamuflirajo, saj že dolgo ne ustreza standardom sodobnih smučarskih skokov in poletov. Leta 2010 bo Planica gostila svetovno prvenstvo v poletih in do takrat naj bi bila vsaj naprava bratov Gorišek, ki se že od nastanka ponaša z najdaljšimi poleti na svetu, obnovljena in pripravljena za najzahtevnejša tekmovanja.

T. G.

V Planici odprtje hotela in telovadnice