Tim Mastnak še čaka na prve stopničke na Rogli. Foto: www.alesfevzer.com
Tim Mastnak še čaka na prve stopničke na Rogli. Foto: www.alesfevzer.com

Paralelni veleslalom bo to soboto, na njem bodo nastopili vsi najboljši tekmovalci tega športa, vključno s prvo zvezdnico Čehinjo Ester Ledecko, za katero bo to šele druga letošnja deskarska tekma. Če bi upoštevali letošnje rezultate, Slovenci posebnega razloga za optimizem ne bi imeli, a pričakujejo, da se jim bo odprlo prav na domači tekmi, upajo, da se bo na njej krivulja rezultatov obrnila navzgor. V dozdajšnjih tekmah sezone stopničk še nimajo, najboljšo uvrstitev sta dosegla Tim Mastnak, lanski dobitnik veleslalomskega globusa in svetovni podprvak, ter Gloria Kotnik, ki sta bila peta.

Kotnikova zelo motivirana pred domačo tekmo na Rogli

Mastnak je imel letos veliko smole. Na tekmi v Cortini d'Ampezzo so ga po mnenju številnih neupravičeno diskvalificirali, v Carezzi je bil najboljši v kvalifikacijah, a je nato zaradi ne dovolj pripravljene proge tekma odpadla, petega mesta iz Scuola pa nato ni potrdil na paralelnem slalomu v Bad Gasteinu, kjer se je poslovil v osmini finala. "Letos se mi je na tekmah res dogajalo veliko neprijetnih stvari, upam, da je s tem konec. Na vsaki tekmi želim stopničke, na domači tekmi, pred domačimi navijači, je ta želja še večja. A zavedam se, da je konkurenca res velika. Na vsaki tekmi so na vrhu drugi tekmovalci, upam, da zdaj na vrsto pridem tudi sam. Konec koncev treniram zato, da bi bil najboljši, verjamem, da bom kmalu dosegel uspeh. Forma je iz dneva v dan boljša, zdaj se mi mora le še vse poklopiti. Če se bo, uspeh ne bo izostal," je prepričan Celjan.

Koširju na Rogli manjka le še zmaga

Če Mastnak in tudi Gloria Kotnik še čakata na prve stopničke na Rogli, pa imata z zmagovalnim odrom že izkušnje Rok Marguč in Žan Košir. Prvemu je uvrstitev nanj po dolgih letih čakanja uspela lani, ko je bil tretji, Košir, dobitnik treh olimpijskih kolajn, pa je bil na domači tekmi enkrat drugi in dvakrat tretji. "Manjka mi le zmaga, tako da je to moja želja," je že pred sezono izjavil Tržičan, ki pa je v dozdajšnjem delu sezone daleč od pričakovanih rezultatov.

Zadnja leta v deskanju pri moških ni tekmovalca, ki bi izstopal, tako je tudi s tekmami na Rogli. Od leta 2013 so v Sloveniji zmagovali letos vodilni v svetovnem pokalu Italijan Roland Fischnaller, Avstrijec Lukas Mathies, Američan Vic Wild, Rus Andrej Soboljev, Švicar Nevin Galmarini, Avstrijca Andreas Prommegger in Benjamin Karl, lani je bil najboljši Italijan Edwin Coratti. Vsi so še zdaj v deskarski karavani in računajo, da bi letos lahko uspeh ponovili, čeprav je favoritov za končni uspeh še enkrat toliko.

Rogla gosti najboljše deskarje sveta

Pri ženskah je položaj na vrhu nekoliko drugačen. Letos je s štirimi zmagami daleč najuspešnejša tekmovalka Nemka Ramona Hofmeister, ki je na Rogli zmagala leta 2018, takrat sta bili na sporedu dve tekmi v paralelnem veleslalomu, v drugi je bila najboljša Ledecka. Čehinja je takrat dosegla že tretjo zaporedno zmago na Rogli, zmagala pa je tudi leta 2014. Glede na rezultate se tudi na Rogli obeta boj za zmago med tema dvema tekmovalkama, ki sta bili finalistki zadnjega paralelnega slaloma v Bad Gasteinu. A tudi v ženski konkurenci je kar nekaj tekmovalk, ki lahko najboljšima prekrižajo načrte, v prvi vrsti so to Švicarke in Avstrijke. In pa Kotnikova, če se bo počutila bolje kot na zadnji tekmi, na kateri po vožnji v kvalifikacijah ni nastopila, ker naj bi čutila posledice prometne nesreče, ki jo je prejšnji petek doživela na poti v Scuol.