Rok Flander se je leta in leta boril, da se je komaj uvrstil med najboljših 16, letos pa je zvezda stalnica med najboljšimi na odru za zmagovalce. Na srečo tudi na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Rok Flander se je leta in leta boril, da se je komaj uvrstil med najboljših 16, letos pa je zvezda stalnica med najboljšimi na odru za zmagovalce. Na srečo tudi na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Simon Schoch
Simon Schoch ni ponovil napake s paralelnega veleslaloma, ko je obstal že v kvalifikacijah. Foto: Reuters
Rok Flander
Rok Flander na paralelnem slalomu niti v svetovnem pokalu ni bil med prvimi tremi. Foto: Reuters
Flander bronast v paralelnem slalomu
Še en uspeh Roka Flandra

V boju za 3. mesto v švicarski Arosi je bil obakrat hitrejši od Avstrijca Andreasa Prommegerja. Flandra je v polfinalu izločil Philipp Schoch in se mu tako maščeval za torkov poraz v finalu.

Košir končal kariero v četrtfinalu
Philipp, ki je v ponovitvi finala z olimpijskih iger v Torinu izgubil proti bratu Simonu, je bil v četrtfinalu usoden tudi za Dejana Koširja. Za Kranjskogorca je bila to zadnja velika tekma v karieri, saj je že predtem napovedal konec kariere.

Flander je sicer imel 5. čas kvalifikacij, Košir pa 9. V osmini finala sta oba zlahka opravila s svojima nasprotnikoma. Flander je nato v četrtfinalu premagal še Italijana Rolanda Fischnallerja, ki je imel po prvi vožnji 34 stotink naskoka. Izidor Šušteršič, Rok Marguč in Glorija Kotnik so se od tekmovanja poslovili že po kvalifikacijah.

"Proga mi tokrat ni najbolj ustrezala. Ni bilo nobenih prehodov in je bila tehnično nezahtevna. Žal mi je, ker sem v polfinalu storil napako, a tudi tretje mesto in druga medalja je lep uspeh. Moram priznati, da sem v primerjavi z nekaterimi tekmami svetovnega pokala tu v Arosi imel tudi nekaj sreče," je po novem velikem uspehu pripovedoval Flander.

FF - Fenomen Flander
Pogled po statistiki Roka Flandra je res neverjeten. V svetovnem pokalu nastopa že od sezone 2000/2001, a ni nikoli dosegel zares odmevnega izida. V premierni sezoni je v Bad Gasteinu sicer na paralelnem veleslalomu osvojil deveto mesto, a bil na preostalih dveh tekmah daleč od točk. V boje na izpadanje se je naslednjič uvrstil v sezoni 2002/2003, ko je bil v Arosi deveti na veleslalomu in 13. v Serre Chevalierju, kjer je tekmoval na slalomu. V naslednjih dveh sezonah se je le enkrat prebil v sklepni del, ko je bil februarja 2005 v Saporu na slalomu 16.

Prelomna je bila lanska sezona, ko je prvič dobil dvoboj osmine finala v svoji karieri. V švicarskem Nendazu je bil na slalomu peti, v ruskem Šukolovem pa sedmi v isti disciplini. V letošnji sezoni pa je dobesedno eksplodiral, saj se je na vseh petih letošnjih tekmah uvrstil med prvih 10, v Kronplatzu pa je na paralelnem veleslalomu tudi dosegel svojo prvo zmago za svetovni pokal.

Pri ženskah so vse medalje osvojile Avstrijke. Zlato je pripadlo Heidi Neururer.

Končni vrstni red:       
 1. S. SCHOCH         ŠVI
 2. P. SCHOCH         ŠVI
 3. R. FLANDER        SLO
 4. A. PROMMEGGER     AVT
 5. M. BOZZETTO       FRA
 6. R. FISHNALLER     ITA
 7. D. KOŠIR          SLO
 8. N. HUET           FRA
 9. M. ISELIN         ŠVI
10. M. MORISON        ZDA
...                      
18. I. ŠUŠTERŠIČ      SLO
22. R. MARGUČ         SLO

C. R.

Flander bronast v paralelnem slalomu
Še en uspeh Roka Flandra