Švicarja Philipp Schoch in Heinz Inniger sta se izkazala za dobra 'gostitelja', saj sta v svojo sredo spustila Roka Flandra. Foto: Reuters
Švicarja Philipp Schoch in Heinz Inniger sta se izkazala za dobra 'gostitelja', saj sta v svojo sredo spustila Roka Flandra. Foto: Reuters
Rok Flander
Rok Flander si je v cilju zaploskal kar sam. Foto: EPA
Rok Flander
Rok Flander se je med zvezde prebil v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Flander brez konkurence
Flander ugnal vso svetovno konkurenco

Flander je že v kvalifikacijah pokazal izvrstno pripravljenost z 2. mestom, v finalu pa je ugnal prav najhitrejšega dopoldne, dvakratnega olimpijskega prvaka Švicarja Philippa Schocha, ki je v prvi vožnji tri vrata pred ciljem padel in pred drugo zaostajal 1,33 sekunde. Bron je osvojil še en Švicar Heinz Inniger. Izidor Šušteršič je obstal v četrtfinalu (8.), Rok Marguč pa v osmini finala (12.). Dejan Košir se ni uvrstil med najboljših 16 (23.).

Flander je bil v osmini finala hitrejši od Italijana Rolanda Fischnallerja, v četrtfinalu od Francoza Nicolasa Hueta, v polfinalu pa še od Avstrijca Siegfrieda Grabnerja. Marguča je v osmini finala izločil Huet, Šušteršiča, ki je bil tam boljši od Američana Justina Reiterja, pa v četrtfinalu Schoch.

Največji konkurent tekmovanje končal že zgodaj
"Vesel sem, da sem dobil bitko sam s sabo. Vedel sem, da me razen Simona Schocha ne more premagati nihče. No, on je premagal sam sebe že v kvalifikacijah," je povedal presrečni zmagovalec, ki letos res blesti. Oktobra je v Söldnu prvič okusil slast zmagovalnih stopnic na tekmi svetovnega pokala, decembra pa je v Kronplatzu stopil še na najvišjo stopničko. Obakrat se je v finalu pomeril ravno s Simonom Schochom, ki je tokrat razočaral.

Najboljša vožnja proti Grabnerju
"V prvih dvobojih sem privarčeval nekaj moči, nato pa proti Grabnerju prikazal najboljšo vožnjo. Takoj sem mu dal vedeti, da se bo težko prebil v finale. V drugi vožnji sem nato zapeljal v luknjo, Sigiju ponudil priložnost, ki pa je ni izkoristil. V finalu je nato Schoch na istem mestu kot jaz v polfinalu storil napako, kar mi je olajšalo delo," je zadnja dva dvoboja opisal slovenski junak.

Na lanskih olimpijskih igrah v Torinu je bil Flander sedmi.

Žensko zlato v Rusijo
Pri ženskah je edina Slovenka Glorija Kotnik obtičala že v kvalifikacijah (34.). Zmagala je Rusinja Jekaterina Tudigeševa, srebro je pripadlo Nemki Amelie Kober, bron pa Švicarki Fränzi Kohli.

Portret Roka Flandra:
Rojen:
26. 6. 1979
Prebivališče: Dragočajna
Klub: SKB Viharnik
Trener: Tomaž Bernik

Največji uspehi:
1. mesto na SP-ju v paralelnem veleslalomu 2007 (Arosa)
7. mesto na OI 2006 v paralelnem veleslalomu (Torino)
1. mesto v svetovnem pokalu v paralelnem veleslalomu (Kronplatz 2006)
2. mesto v svetovnem pokalu v paralelnem veleslalomu (Sölden 2006)

M. R.

Flander brez konkurence
Flander ugnal vso svetovno konkurenco