Mastnak je kljub vsemu na najlepši mogoč način zaokrožil odlično sezono – pred 14 dnevi je prejel mali kristalni globus v disciplini paralelni veleslalom, obenem pa je bil vse do danes v igri za veliki kristalni globus. Tega je na koncu osvojil Rus Andrej Soboljev, Mastnak je bil drugi, Italijan Roland Fischnaller pa tretji.

Soboljev dvignil veliki kristalni globus, Mastnak drugi

Soboljev si je skupno zmago zagotovil že po današnjih kvalifikacijah, Celjanu na koncu ne bi pomagala niti zmaga. Na koncu je imel Rus dobrih 500 točk prednosti.

Žan Košir v boju za 3. mesto premagal Tima Mastnaka

O globusu niti nisem razmišljal. Že pred odhodom v Winterberg sem vedel, da je to misija nemogoče, za to bi se moral zgoditi čudež. Tako sem samo hotel pokazati dobre predstave, kar mi je tudi uspelo, možnosti, da osvojim globus, pa tudi teoretično po kvalifikacijah ni bilo več. A zaradi tega ni bilo slabe volje, še vedno sem bil zbran in željan dobre uvrstitve, tudi drugo mesto v skupnem seštevku je boljše od tretjega.

Tim Mastnak

Mastnak prihodnje leto po globus
"O globusu niti nisem razmišljal. Že pred odhodom v Winterberg sem vedel, da je to misija nemogoče, za to bi se moral zgoditi čudež. Tako sem samo hotel pokazati dobre predstave, kar mi je tudi uspelo, možnosti, da osvojim globus, pa tudi teoretično po kvalifikacijah ni bilo več. A zaradi tega ni bilo slabe volje, še vedno sem bil zbran in željan dobre uvrstitve, tudi drugo mesto v skupnem seštevku je boljše od tretjega. Bil sem samozavesten, saj sem v Nemčijo prišel po treh dobrih treningih, proga tu mi ustreza, vse to pa se je videlo tudi v mojem deskanju. Upam, da je to napoved, da bom veleslalomu priključil tudi slalom, z dvema disciplinama bo lažje dobiti globus, za katerega se mislim prihodnje leto spet potegovati. Še prej pa me čakajo počitnice, na katere res lahko odidem zadovoljen in sproščen," je po tekmi dejal Mastnak.

Boj Koširja in Mastnaka za 3. mesto v Winterbergu

Mali finale: Košir - Mastnak
Mastnak se je moral na koncu današnje preizkušnje zadovoljiti z malim finalom, v katerem je bil boljši kolega iz reprezentance Žan Košir.

Mastnak, ki je tako v svetovnem pokalu zasedel drugo mesto, je bil v kvalifikacijah 11., Soboljev pa se je prav tako uvrstil v izločilne boje, že takrat je postalo jasno, da možnosti, da Slovenec osvoji globus, ni več. A niti to niti dejstvo, da so na glavnem delu tekme tekmeci izbirali boljšo progo, ga ni spravilo s tira. Tudi na slabši progi se je svetovni veleslalomski podprvak dobro znašel, dobil dvoboja s Korejcem Sanghojem Leejem in Italijanom Aaronom Marchom.

Podelitev najboljšim v Winterbergu – Košir tretji

A v polfinalu se mu je vendarle zataknilo, Avstrijec Lucas Mathies, poznejši zmagovalec, je bil hitrejši za vsega pet stotink sekunde. Mastnak je tako odšel v mali finale, kjer ga je čakal Košir, četrti v kvalifikacijah, ki je pred tem poleg Soboljeva ugnal tudi Avstrijca Sebastiana Kislingerja, v polfinalnem dvoboju proti Nemcu Stefanu Baumeistru pa je že zgoraj storil napako, v lovu za tekmecem pa nato še odstopil. A na koncu je po napaki Mastnaka vendarle prišel do tretjega mesta, ki bo velika spodbuda za naslednjo sezono.

Košir je po zmagi v Pjongčangu poskrbel za svoje druge stopničke v sezoni in 18. v karieri.

Slovenija petkrat na zmagovalnem odru
Slovenska reprezentanca je sezono končala s petimi uvrstitvami na zmagovalni oder, Košir ima zmago in tretje mesto, Mastnak dve zmagi, Rok Marguč, ki je zaradi poškodbe sezono končal že pred časom, pa je bil na Rogli tretji.

Izidi (M)
 1. Lukas Mathies (Avt)
 2. Stefan Baumeister (Nem)
 3. Žan Košir (Slo)
 4. Tim Mastnak (Slo)
 5. Aaron March (Ita)
 6. Sebastian Kislinger (Avt)
 7. Roland Fischnaller (Ita)
 8. Radoslav Jankov (Bol)

Končni vrstni red v svetovnem pokalu:
 1. Andrej Soboljev (Rus)   4625
 2. Tim Mastnak (Slo)     4116
 3. Roland Fischnaller (Ita)  3989
 4. Dimitrij Loginov (Rus)   3812
 5. Lukas Mathies (Slo)    3600
 6. Andreas Prommegger (Avt)  3556
 7. Stefan Baumeister (Nem)  3554
 8. Aaron March (Ita)     3229
 9. Benjamin Karl (Avt)    3180
10. Žan Košir (Slo)      2086
...
24. Rok Marguč (Slo)      1300
69. Črt Ikovic (Slo)       32

Kotnikova brez izločilnih bojev
Pri ženskah je zmagala Švicarka Patrizia Kummer, dvoboj za veliki kristalni globus med Čehinjo Ester Ledecko in Nemko Selino Jörg pa je dobila Čehinja, ki je bila sicer slabša od Nemke – Jörgova je bila druga, olimpijska prvakinja pa peta, vendar je bila njena prednost pred zadnjo tekmo dovolj velika.

Edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik je svoje nastope že sklenila, ni se ji uspelo uvrstiti v izločilne boje, slabe štiri desetinke so ji zmanjkale do izločilnih bojev, na koncu je zasedla 19. mesto.

Izidi (Ž):
 1. Patrizia Kummer (Švi)
 2. Selina Jörg (Nem)
 3. Ladina Jenny (Švi)
 4. Daniela Ulbing (Avt)
 5. Ester Ledecka (Češ)
...
19. Gloria Kotnik (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:
 1. Ester Ledecka (Češ)   5900
 2. Selina Jörg (Nem)    5619
 3. Sabine Schöffmann (Avt) 5250
 4. Julie Zogg (Švi)     4770
 5. Nadya Ochner (Ita)    4080
...
16. Gloria Kotnik (Slo)   2250
55. Sara Goltes (Slo)     50

Slalom mešanih dvojic dobila Avstrijca
Avstrijca Benjamin Karl in Daniela Ulbing sta letos dobila vse tri ekipne tekme svetovnega pokala deskarjev na snegu. Najboljša sta bila tudi na paralelnem slalomu v Winterbergu, zadnji tekmi sezone, kjer sta v četrtfinalu premagala tudi slovensko dvojico Tim Mastnak/Gloria Kotnik, ki sta na koncu zasedla šesto mesto.

V predtekmovanju sta bila Slovenca prosta, v osmini finala pa sta ugnala Avstrijca Andreasa Prommeggerja in Claudio Riegler. V skupnem seštevku sta s 1140 točkami zasedla peto mesto.