Simon Fourcade, Jean Guillaume Beatrix, Alexis Boeuf in Martin Fourcade se veselijo zmage v Ruhpoldingu. Foto: EPA
Simon Fourcade, Jean Guillaume Beatrix, Alexis Boeuf in Martin Fourcade se veselijo zmage v Ruhpoldingu. Foto: EPA
Martin Fourcade
Martin Fourcade je v zadnjem krogu ugnal Emila Hegleja Svendsena in Christopha Sumanna. Foto: EPA
Janez Marič
Janez Marič je na strelišču odpovedal. Foto: Tomaž Šušteršič
Slovenski biatlonci po dobrem začetku osmi

Francozi so za 9,4 sekunde ugnali Norveško, tretji so bili Avstrijci. V ciljnem šprintu je imel Emil Hegle Svendsen več moči od Christopha Sumanna. Nemci so bili vse do zadnjega kroga med vodilnimi, Erik Lesser pa je nato popustil in navijači niso bili najbolj zadovoljni s 4. mestom.
Dobra nastopa Dokla in Bauerja
Znova je vlogo prvega slovenskega predstavnika na progi prevzel Peter Dokl, ki je imel na strelišču popolnoma mirno roko, z dokaj hitro predstavo pa je predal štafeto Klemnu Bauerju le šestnajst sekund za najboljšimi. Tudi Bauer je bil strelsko uspešnejši kot pred tednom v Oberhofu. Brez popravka je po prvem streljanju zapustil strelišče kot drugi, stoje pa si je spet privoščil nekaj manj natančnosti. Ročno polnjenje treh dodatnih nabojev mu je vzelo kar nekaj časa, zato je svojo predajo zaključil na 8. mestu. Po polovici proge je Slovenija za vodilno Norveško zaostajala le 11,8 sekunde.

"Streljanje, ki ga poskušam konstantno izboljševati, je bilo sicer boljše kot na prejšnji štafeti. Še posebej prvi del, ki me je popeljal na vrh; za drugi del pa sem vedel, da se bo treba umiriti in ga bolj taktično odteči. Še vedno sem zgrešil trikrat stoje, pa se s popravki vseeno uspel izvleči brez kazenskega kroga. Svoj nastop lahko ocenim pozitivno in predstavlja korak naprej, imam pa še rezervo. Ruhpolding je vendarle precej manj zahteven kot Oberhof, prihod na strelišče je dokaj lahek in tekaška prednost ne more biti tako izrazita. Ostajam optimističen in potrpežljiv za naslednje tekme," je vtise strnil Bauer.

Marič v kazenski krog
V tretji predaji je Janez Marič leže zgrešil kar štiri strele in kljub trem popravkom, je bil kazenski krog zanj neizbežen. Še trikrat je popravljal v položaju stoje, pa vseeno obdržal 8. mesto. Zaostanek za najboljšimi in celo za tistimi na sedmem in šestem mestu je bil že prevelik, da bi Jakov Fak v zadnji predaji lahko bistveno popravil uvrstitev. Na strelišču je uporabil dva dodatna naboja in do cilja zanesljivo pripeljal štafeto na 8. mestu.

"Streljanje sem očitno uspel popraviti, zato ni nobene bojazni za prihodnje tekme. Zaostanek sem poskušal zmanjševati predvsem na strelišču, saj se na progi ni dalo veliko narediti, ker je bila proga zmehčana in sneg zelo počasen. Raje bi videl, da ponovimo ali izboljšamo rezultat iz Oberhofa, vendar tudi nisem razočaran z osmim mestom, saj so bile spredaj uvrščene res tiste najboljše ekipe. Čaka nas še štafeta v Anterselvi in tam smo lahko brez kazenskega kroga še boljši," je pojasnil Fak, ki je lani v Ruhpoldingu postal svetovni prvak.

Velepec zadovoljen z nastopom
"Že pred tekmo sem fantom dejal, da bo to strelska tekma, kjer nam lahko le hitra ničla z malo popravami, omogoči borbo za najvišja mesta. Osmo mesto je celo boljše, kot ga trenutno zasedamo v pokalu narodov in ekipi moram čestitati za dosežek. Peter in Klemen sta tokrat opravila zelo zadovoljivo, Jakovu na koncu pa se tudi ni bilo treba pretirano izčrpavati, ker ni bilo možno več ničesar nadoknaditi. Janez je imel težave leže, kjer je po navadi dokaj natančen in že prva dva strela, ki ju je zgrešil, sta bila najverjetneje usodna. Na koncu smo vseeno zadovoljni, saj osmo mesto ne kaže, da imamo samo enega ali dva dobra posameznika, temveč tudi dobro ekipo, ki se lahko ob dobrem streljanju postavi po robu vsaki reprezentanci," je bil komentar glavnega trenerja Uroša Velepca.
V ženskem šprintu na štartu Gregorinova in Malijeva
V petek bo v Ruhpoldingu ženski šprint na 7,5 km. Teja Gregorin bo nosila številko 30, Andreja Mali pa številko 71.

Štafeta (M), 4 x 7,5 km:     *  
 1. FRANCIJA     1:13:11,2 (0+3) 
 S. Fourcade/Beatrix/Boueuf/M. Fourcade
 2. NORVEŠKA        +9,4 (0+8) 
 Birkeland/Boe/L'Abee Lund/Svendsen  
 3. AVSTRIJA        9,7 (0+9) 
 Eder/Pinter/Landertinger/Sumann    
 4. NEMČIJA        21,0 (0+3) 
 5. RUSIJA        1:34,7 (0+8) 
 6. ŠVEDSKA       1:39,5 (0+13) 
 7. UKRAJINA       1:48,2 (0+10) 
 8. SLOVENIJA      2:51,2 (1+11) 
 Dokl/Bauer/Marič/Fak         
 9. BELORUSIJA      3:15,4 (0+5) 
10. SLOVAŠKA       3:23,6 (1+11) 
                    
   * - kazenski krogi + poprave   
Slovenski biatlonci po dobrem začetku osmi