Ilka Štuhec, nova stara smukaška svetovna prvakinja. Foto: Reuters
Ilka Štuhec, nova stara smukaška svetovna prvakinja. Foto: Reuters
Smukaški nastop Ilke Štuhec v Areju.

Štuhčeva je v Areju poskrbela za 22. slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju. Mariborčanka, ki je skrajšano smukaško progo v Areju odpeljala tako rekoč brezhibno, je tako ubranila naslov svetovne prvakinje iz Sankt Moritza. To je bila zanjo druga medalja na svetovnih prvenstvih, od Slovenk jih ima največ Tina Maze, ki je med letoma 2009 in 2015 osvojila devet kolajn.

V ciljni areni jo je takoj po zmagi pred mikrofon povabil novinar Televizije Slovenija Urban Laurenčič in ji postavil nekaj vprašanj, na katera pa šampionka zaradi solz sreče in navdušenja skoraj ni mogla odgovarjati.

"Vedela sem, da sem res dobro odpeljala. Pač tam sedim in čakam," je v stanju popolne sreče s solzami v očeh v krajši izjavi dejala Štuhčeva, ki je za 23 stotink sekunde ugnala drugouvrščeno Švicarko Corinne Suter, tretja je bila Američanka Lindsey Vonn (+0,49), ki se je z bronom poslovila od belih strmin.

Sorodna novica Ilka Štuhec veličastno ubranila smukaško kraljestvo

Veliko vzponov in padcev, a zdaj je tukaj!
"Okrevanje je bilo dolgo. Imela sem vzpone in padce, a zdaj sem tukaj," je v uradni izjavi po tekmi dejala Štuhčeva. Že 30 let nobena izmed alpskih smučark ni ubranila naslova svetovne prvakinje v smuku, to je danes Ilki vendarle uspelo. "Veliko je deklet, ki smučajo odlično. Vsaka tekma je zelo napeta, a na koncu gre vendarle le za statistiko," je odgovorila 28-letnica in poudarila, da je z zmagama za svetovni pokal v Val Gardeni začutila, da utegne biti na svetovnem prvenstvu zelo konkurenčna. "Upala sem, da bo tako. Vedela sem, da lahko smučam hitro, potrebovala sem le še samozavest, obenem pa se znebiti pritiska in uživati," je še povedala.

Ingemar Stenmark o Ilki Štuhec

Pripravljena, da se 'vrže' dol
"Na štartu sem se počutila odlično, odločena sem bila, da se 'vržem' dol in odsmučam. Vedela sem, kaj pomeni, da je štart znižan, in da bo vse skupaj malo počasneje. Vedela sem, da se lahko ponekod smuča s še neposrednejšo linijo. Naredila sem vse, kar sem si zastavila. Na koncu se je pojavilo še sonce," je nato za Val 202 dejala Štuhčeva in pojasnila, da se še vedno ni pomirila. "Nisem še dojela, kaj sem spet naredila. Preprosto sem ostala mirna na štartu, pripravljena, da odsmučam najbolje in uživam. To mi je tudi uspelo." Mariborčanka je bila sicer vesela, da so smukaško preizkušnjo skrajšali. "Dosegli so, da so bile razmere enake za vse. Ne da je nekomu pihalo, nekomu pa ne. To je bila modra odločitev organizatorja, da je napravil čim bolj regularno tekmo," je sklenila.

Podelitev kolajn najboljšim smukačicam na svetu.
Ilka Štuhec po podelitvi: Na tej piše 2019, na prvi pa 2017
Solze sreče šampionke Ilke v Areju
Po zmagi Ilke Štuhec v Areju zadonela Zdravljica.