Foto:
Foto:

Po mnenju SZS-ja in odbora za smučarske skoke in kombinacijo načrti po zasnovi nosilca projekta Janeza Goriška ne izpolnjujejo zahtev Mednarodne smučarske zveze (FIS). Skakalnica po njihovem mnenju ne bi bila primerna za tekme svetovnega pokala.

"V interesu vseh nas mora biti, da skakalnica služi svojemu namenu. V primeru, da bomo planiško 120-metrsko skakalnico obnovili po Bloudkovih načrtih iz leta 1953, skakalnemu športu ne bomo naredili usluge. V Planici si želimo moderen nordijski zimski center, ob obnovitvi stare skakalnice pa ta po mnenju stroke ne bi služila namenu. Po tem scenariju bi bilo skakalnico moč uporabljati le za kakšno tekmo svetovnega pokala, njen osnovni namen, da bi služila pripravi mladih talentov za skoke na letalnici 200 metrov nižje, pa bi bil zgrešen", je povedal predsednik SZS-ja Stane Valant.

"Na 120-metrski skakalnici bi radi pripravljali mlade upe in nekakšne polletalnice, kot je to mišljeno po prvotnih načrtih, ne potrebujemo. Želimo si, da bi končno enkrat v Planici z deli začeli spomladi, marca ali aprila, ne pa da se vedno začenja z gradnjo pozimi, ko to ni primerno. S pridobitvijo ustreznih gradbenih dovoljenj, ki bi jih sprememba načrtov zahtevala, zagotovo ne bo težav. Na Bloudka se bomo spominjali drugače, z razstavami v muzejih in podobnim, da bi skakalnico, ki datira v leto 1953 obnovili po njegovih načrtih, pa žal ne bi bilo smiselno," se je za spremembo načrtov obnove zavzel predsednik odbora za skoke Janez Bukovnik.

"V sezono smo že padli in zdaj, ko bi se morali posvetiti športni pripravi, se ukvarjamo še s takšnimi zadevami. Dejstvo je, da obnovitev po starih načrtih ni primerna. Skakalnico moramo narediti takšno, da bo služila namenu in jo bo moč uporabljati za treninge ter na njej izvajati tekme svetovnega pokala. To ne bo samo objekt, pri katerem bi šlo za obračanje denarja ob morebitnih velikih tekmah. Misliti moramo na prihodnost in narediti tako napravo, ki bo služila namenu več let in večkrat na leto," pa je povedal direktor nordijskih smučarskih reprezentanc Primož Ulaga.