Tekači so več kot pet kilometrov pretekli pod zemljo. Foto: Arhiv Rudarskega maratona
Tekači so več kot pet kilometrov pretekli pod zemljo. Foto: Arhiv Rudarskega maratona
Rudarski maraton
Na 10-kilometrski progi je teklo 29 žensk in 52 moških, na 21-kilometrski progi pa je teklo sedem žensk in 15 moških. Foto: Arhiv Rudarskega maratona

Na progo so 103 tekači iz vse Slovenije krenili v Zagorju, tekli pa so na 10- in 21-kilometrski progi. Čez Slačnik so stekli v Trbovlje, zavili proti cementarni, pred mostom čez Savo zavili na industrijsko cesto skozi dva predora po levem bregu Save do termoelektrarne, kjer so vstopili v Savski rov.

Tekači so več kot pet kilometrov pretekli pod zemljo in tek končali v Hrastniku.
Tekači na 21 km pa so tekli še en krog čez rudniške površine med Hrastnikom in Trbovljami in se na Ajnzerju v Trbovljah znova spustili v jamo ter pretekli še enkrat 5 km po rudniku do cilja v Hrastniku.

Ta del jame naj bi ostal odprt
Na cilju so se okrepčali z rudarskim golažem, pozdravil jih je jamski škrat Perkmandeljc, na prireditvenem prostoru pa so svojo ponudbo predstavljali številni razstavljavci. Prireditev je županja Trbovelj Jasna Gabrič pospremila z besedami: "Lepo je, da se prireditve, ki so rekreativne in obenem ohranjajo rudarsko dediščino, nadgrajujejo in širijo."

Rudarski maraton si je ogledal tudi direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) Janez Žlak, ki je prepričan, da je rudarski maraton odlična ideja za Zasavje. "Glede na to, da ta del jame, kjer so tekači tekli po njej, ni načrtovan za zaprtje, temveč ga nameravamo urediti kot muzejski del za oglede, ekskurzije, lahko v tem trenutku rečem, da ima RTH posluh, da bo ta trasa ostala tudi naprej," je dodal.

V jamah je drugače
Dvakrat letno v Zasavju pripravijo tudi adrenalinsko jamsko preizkušnjo Jamatlon in tudi nekateri današnji tekači so se te preizkušnje že udeležili.

Zmagovalec na 10-kilometrski preizkušnji, Hrastničan Denis Šketako, je tako dejal: "Tek je bil super. Res je šlo navzdol malo težje, ker moraš krajšati korake, da ne izgubljaš tempa. Najtežji del je dati pred vstopom v rudnik čelado iz nahrbtnika in jo nadeti. Ampak v jami je odlična temperatura in sem razmišljal, da bi kar ostal v njej. Vsem tekačem bi priporočil, da preden se udeležijo Rudarskega maratona, pridejo na jamatlon. Tako da vidijo, kakšno je stanje v jamah, kaj jih čaka."