Loterijska mrzlica je Slovence (spet) popolnoma prevzela. Foto: BoBo
Loterijska mrzlica je Slovence (spet) popolnoma prevzela. Foto: BoBo
Loterija Slovenije
Vrste za vplačila so vse daljše in daljše. Foto: BoBo
Loterija Slovenije
V skladu za nedeljsko žrebanje je skoraj pet milijonov evrov! Foto: BoBo
Loterija Slovenije
Pravih sedem številk vas lahko naredi za milijonarja. Foto: BoBo
Loterija Slovenije
Vsakega žrebanja se lahko po predhodni najavi na Loteriji Slovenija lahko udeležite tudi vi sami. Foto: BoBo

Zadnje tedne, ko se milijonska sedmica kar ne pusti in ne pusti izžrebati, najpogostejši očitki letijo na to, da so žrebanja "zrežirana", kroglice obtežene, ostali dobitki pa nepravično porazdeljeni.

Precej pomislekov imate tudi uporabniki MMC-ja, o čemer pričajo tudi vaši komentarji pod novicami o neizžrebani sedmici: "Loto je nateg dejte si že enkrat to dopovedat", "Meni je danes gospa na okencu na pošti rekla, da je bila sedmica že trikrat izžrebana in da nas bodo še naprej nategovali", "Se kdaj vprašate, zakaj so dobitki iz leta v leto večji? Zato, ker se dajo kroglice namagnetiti! Drugače bi nam pustili loto vplačevati do osmih, ko je žrebanje", "Igra za ovce, ne glede na znesek so možnosti za sedmico vedno enake - smešno majhne. Da ne omenjam sivino okrog samega žreba. Legalni nateg ovac odobren s strani države" se hudujete, zato smo pri Loteriji Slovenija poskušali najti nekaj odgovorov.

Žrebanje je javno ...
Zakaj žrebanja torej niso javna, nas je zanimalo. "Prenosi žrebanj sicer ne potekajo v živo, ker programska shema Televizije Slovenija tega ne dopušča, a žrebanja vseh iger Loterije Slovenije so javna, kar pomeni, da so lahko na žrebanju v skladu s prostorskimi možnostmi po predhodni najavi prisotni zunanji udeleženci. Potekajo v prostorih Televizije Slovenija in se predvajajo isti dan po programskem napovedniku Televizije Slovenija", so nam pojasnili.

... in nadzorovano
"Žogice in žrebalne naprave (bobni) so francoskega porekla - enake uporabljajo skoraj vse evropske loterije. V uporabi so od začetka leta 2002. Žogice so iz penastega materiala in polne. Vse žogice so testirane na Slovenskem inštitutu za kakovost in meroslovje (SIQ) in imajo poseben neviden znak tega inštituta, ki pomeni, da določena žogica ustreza vsem normativom (po teži, obsegu in volumnu). V uporabi je samo en komplet žogic. Bobni delujejo na principu zračnega tlaka, upravlja jih tehnični izvajalec. Prav tako jih pregleda SIQ, jih opremi z zaščito in izda certifikat, Urad za nadzor prirejanja iger na srečo pa izda dovoljenje za uporabo. Celoten postopek igre je organiziran tako, da je človeški faktor povsem izključen. Žrebanje številk nadzira komisija za nadzor žrebanja, ki o svojem delu piše zapisnik," pišejo tudi na uradni strani.

Odstotek za posamezno vrsto dobitka se ne spreminja
Zanimalo nas je tudi, kako se porazdelijo posamezni dobitiki. "Odstotek celotnega sklada za dobitke, ki je namenjen posamezni vrsti dobitka, je vseskozi enak - se ne spreminja. Vrednosti posameznih vrst dobitkov (sedmica, šest in dodatna, šestica, petica, štirica in tri in dodatna) pa se iz kroga v krog spreminjajo - odvisne so namreč od višine vplačil in od števila posameznih vrst dobitkov", so nam odgovorili.

Varovanje podatkov dobitnikov
Vprašali smo jih tudi, kako je z (ne)anonimnostjo srečnih dobitnikov? Ali imajo morda informacije, kako so dobitniki v preteklosti porabili svoje milijone - so zaradi investicij postali uspešni poslovneži ipd. ali so zasledili primere kot iz tujine, da so končali povsem na beraški palici? "Podatki dobitnikov so popolnoma anonimni: Loterija Slovenije zagotavlja anonimnost osebnih podatkov v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov, na podlagi katerih smo sprejeli tudi interne predpise. V svoje poslovanje smo uvedli tudi najvišji sistem upravljanja varovanja informacij - pridobili smo standard ISO 27001 ter certifikat Svetovnega loterijskega združenja (WLA SCS), ki se nanaša izključno na loterijsko dejavnost. Omenjeni standard je tudi pogoj za vključitev v novo evropsko klasično igro na srečo Eurojackpot, ki jo bomo skupaj s še 20-imi loterijami iz šestih držav (poleg Slovenije še Italija, Nemčija, Finska, Nizozemska in Danska) pričeli prirejati predvidoma meseca marca. Zgodb o posameznih dobitnikih in kako so se odvijale njihove življenjske zgodbe po prejemu dobitkov tako nimamo - zasledimo jih v medijih," so nam zagotovili.