Pivo in cvetje velja za eno najstarejših glasbeno-etnoloških večdnevnih prireditev pri nas. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Pivo in cvetje velja za eno najstarejših glasbeno-etnoloških večdnevnih prireditev pri nas. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Zaradi koronavirusa so organizatorji in partnerji festivala primorani 56. izvedbo najbolj obiskanega in priljubljenega festivala prestaviti na prihodnje leto," so sporočili iz Laškega, kjer so se tradicionalno spomladi ukvarjali z organizacijo festivala, ki poteka vsako leto sredi julija. Letos je zaradi pandemije drugače in postalo jim je jasno, da dogodka ne bo mogoče organizirati.

"Festival je bil prvotno načrtovan med 9. in 12. julijem, a je dobre tri mesece pred dogodkom nemogoče napovedati konec pandemije in s tem tudi varen termin letošnjega festivala," so ob tem še zapisali v Laškem in dodali, da je varnost obiskovalcev na prvem mestu.

Težave so se pojavile tudi pri dogovarjanju z glasbeniki, so navedli, saj, čeprav je bil glasbeni del programa že dogovorjen, so številne turneje odpovedane, s tem pa je vprašljiva tudi možnost prihoda svetovnih glasbenikov v Evropo. Kot je znano, glasbeni program v Laškem poteka na štirih odrih, namenjenih posamezni zvrsti glasbe, zadnja leta pa so se trudili, da v mesto ob Savinji zvabijo "številne prave legende svetovne scene".

Festival je v preteklih desetletjih obiskovalo po več deset tisoč ljudi, zadnje čase pa je število obiskovalcev padalo – tudi po zaslugi ponesrečenega poskusa uvedbe vstopnine pred leti.

Glasbeno-etnološka prireditev je v 55-letni zgodovini doslej le enkrat odpadla, so spomnili organizatorji in dodali, da je bilo to leta 1984 zaradi gradnje novega mostu prek Savinje, ki edini vodi v mestno jedro.

V Tolminu še niso obupali

V še enem slovenskem festivalskem mestu, Tolminu, so sicer pred dnevi sklenili, da bodo priprave na tamkajšnja dogodka Gora Rocka (ta je na sporedu zadnji konec tedna v juniju) in Metaldays (konec julija) nadaljevali.