Tako Anžej, ki trenutno študira v Londonu, kot Nina sta širšemu krogu občinstva postala znana po nastopu v Bitki talentov v oddaji Spet doma. Foto: Mimi Antolovič/RTV SLO
Tako Anžej, ki trenutno študira v Londonu, kot Nina sta širšemu krogu občinstva postala znana po nastopu v Bitki talentov v oddaji Spet doma. Foto: Mimi Antolovič/RTV SLO
Nuška Drašček in Eva Černe
O rožah radi prepevata tudi Nuška in Eva. Foto: Irena Herak Usenik/RTV SLO

"Rože zelo rada prejemam in jih tudi podarjam predvsem za praznike. Za rojstne dneve, dan žena, materinski dan," je za MMC povedala pevka Eva Černe, katere mnenju se pridružuje tudi kolegica Nina Pušlar, saj so prav rože njena izbira za mamo in babico ob teh dveh praznikih.

Pogled na rože Nuško Drašček enostavno razveseli, Anžej Dežan pa ima o cvetju"sorazmerno nostalgično in pesniško predstavo". "Najbolj se spominjam zgodbe Agathe Christie in načela 'rožmarin je za spominjanje'. Poleg tega me spomini vežejo tudi na moj Šopek maka in Slovensko popevko pred dvema letoma," pravi Anžej, ki v nasprotju z našimi sogovornicami, ki rože rade tako prejemajo kot poklanjajo, cvetje raje poklanja in že z izborom nakaže pomen darila.

Trajnice so jim ljubše kot pa šopki
Se pa vsi naši sogovorniki strinjajo, da so lepše kot rezano cvetje zunanje rastline ali lončnice, ki jih lahko občudujejo dlje časa. Nina jih ima kar precej v stanovanju in na balkonu, Nuška jih najraje občuduje na vrtu ali na poljih, za Anžeja pa so "prvi izbor" divje začimbnice. "Morske vonjave po grmičevju, sivka in mak, ki rasteta na polju. To je zame najlepše cvetje," pravi.

Za svojo najljubšo skladbo v novi preobleki boste lahko glasovali po telefonu do nedelje do 17.00, na strani www.rtvslo.si/parada pa do torka.

Gostujoče pevce nocojšnje Parade, ki bo v tem pomladnem času posvečena prav cvetju, smo povprašali še po najljubši skladbi o rožah. Za Evo je trenutno na vrhu seznama Brez sonca svetja ni, Nuški sta blizu Prodajalka vijolic in Kiss from a rose, Anžeju lirična Namesto koga roža cveti, Nini pa bolj rockersko obarvana Črn tulipan.

Katera je najlepša slovenska skladba o rožah?
Poleg omenjenih Brez sonca cvetja ni (Tomaž Domicelj), Črn tulipan (Miha Guštin Gušti) in Namesto koga roža cveti (Vlado Kreslin) bodo v nocojšnji Paradi zazvenele še skladbe Vse rože sveta (Urban Koder/Milan Lindič), Pridi, dala ti bom cvet (Mojmir Sepe/Dušan Velkaverh) in Vrtnar (Tadej Hrušovar/Dušan Velkaverh).

O rožah bosta poleg Nuške, Nine, Eve in Anžeja prepevala še Samuel Lucas in Matevž Šalehar - Hamo, gostitelja večerne glasbene oddaje Saša Einsiedler in Domen Valič pa sta v goste povabila Ježkovega nagrajenca Lada Leskovarja, dramsko igralko Mirjam Korbar Žlajpah in vodjo skupine Hazard Mira Čekeliša.

Ne pozabite, izbor za naj slovensko popevko o rožah, ki se bo ob koncu sezone potegovala za nalepšo slovensko popevko (v novi preobleki) vseh časov, pa je v vaših rokah. Glasovali boste lahko po telefonu do nedelje do 17.00, na strani www.rtvslo.si/parada pa do torka.