Tamara se je s tetoviranjem začela ukvarjati leta 1998 kot samouk. Foto: Katja Rezman
Tamara se je s tetoviranjem začela ukvarjati leta 1998 kot samouk. Foto: Katja Rezman

Tatu na vratu za ušesno mečico je zelo priljubljen in sprejemljiv, če pa je spredaj, na vratu pod čeljustjo, je pa že neokusno in grdo. Med eno in drugo pozicijo je borih pet centimetrov in oba sta vidna. Zanimivo ne?

Blizu so ji japonski motivi. Foto: Osebni arhiv - Tamy
2. mednarodna tattoo konvencija v Sloveniji
Tamara se bo predstavila tudi na letošnji 3. mednarodni tottoo konvenciji, ki bo potekala v Ljubljani med 29. in 31. marcem. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Najhujša žalitev za artista je, da ti stranka reče 'jaz hočem imeti točno tako in nič drugače, saj te za to tudi plačam'.

Tamara pravi, da je vse več povpraševanja po napisih in verzih. Tak tatu ima tudi igralka Evan Rachel Wood. Foto: EPA
Tamy ne izdeluje satanističnih ali nacističnih simbolov, ne izvaja 'copy-paste' sistema, prav tako pa ne tetovira moških spolovil. Foto: Osebni arhiv - Tamy

Posebej blizu so ji japonski motivi: "Najraje tetoviram japonske demone in rože ter neotradicionalne motive, kot so obrazi žensk, vrtnice in mornarski motivi," je povedala za MMC.

Čeprav svojega sloga ne more natančno opisati ali ga poimenovati z eno besedo, meni, da je prepoznaven, saj tako pravijo drugi. Da je res nekaj posebnega, so ji pokazali tudi obiskovalci 2. mednarodne tattoo konvencije, saj so zanjo oddali največ glasov in ji priborili nagrado občinstva za najboljše tetovaže na konvenciji.

"Presenečena sem bila, koliko ljudi je prišlo do štanta in nam zašepetalo, da so glasovali za nas. Zavedam se, da nisem prav vsem simpatična. Imam svoje muhe in znam biti direktna. Stojim za svojimi načeli in dostikrat moram zavrniti stranko, če ne razume mojih načel. Kdor pa je že sedel na mojem stolčku, ve, kdo sem, in ve, koliko ljubim svoje delo," je nagrado komentirala Tamy.

Več o umetnici pa lahko izveste v spodnjem intervjuju.

Kdaj ste si dali narediti svojo prvo tetovažo?
Moj prvi tatu je bila abstraktna vrtnica v vijoličasti barvi. Bila sem stara 17 let. Pomenu takrat nisem posvetila toliko pozornosti kot estetskemu videzu tetovaže. Predvsem sem želela imeti pozitivno poslikavo na telesu. Moj prvi tatu je izdelal mojster John Cecelja iz Ljubljane.

Kdaj ste se začeli ukvarjati s tetoviranjem?
Začela sem leta 1998 kot samouk. Bilo je težko, saj je takrat tatu veljal za tabu, kaj šele da bi jih ustvarjala ženska.

Kako so tetovaže dojemali leta 1998?
Takrat je bil tatu sinonim za ljudi, ki se drogirajo, za zapornike, pomenilo je, da si nevaren človek ali pa prostaški. Za žensko pa sploh nekaj nezaslišanega in umazanega.

Se je do danes to spremenilo?
Mediji so dosti pripomogli k temu, da so tetovaže bolj sprejemljive. Samo poglejte, koliko je modnih hiš in izdelkov, ki s pomočjo estetskega videza tetovaže poskušajo izboljšati prodajo. Obstajajo celo igrače s tatuji, na primer barbike s tetovažami, celo mašinice za tetoviranje v "otroški" obliki. Ali pa koliko je prehrambnih izdelkov, ki ponujajo za darilo tatu nalepke, avtomobilov s tatu okraski, pa oblačila … In da ne govorim o resničnostnih šovih in zvezdnikih, katerih telesa običajno, žal, krasijo najbolj 'brezvezne' tetovaže. Vse te prikrite reklame tetovaže promovirajo kot nekaj lepega, sprejemljivega in normalnega - kar tudi so. Opažam, da če je tatu izdelan lepo, vzbuja veliko zanimanje, pozitivno zanimanje. Trenutno sta velikost tatuja in dobra izdelava statusni simbol, kot je na primer dober avto. Marsikdo si ga ne more privoščiti, saj denimo cel rokav pri profesionalnem tetovatorju lahko stane tudi več tisoč evrov. To pa si lahko privošči le peščica ljudi, še posebej v teh časih. Tudi sama postavitev tetovaže lahko spremeni odziv. Na primer tatu na vratu za ušesno mečico je zelo priljubljen in sprejemljiv, če pa je spredaj na vratu pod čeljustjo, je pa že neokusno in grdo. Med eno in drugo pozicijo je borih pet centimetrov in oba sta vidna. Zanimivo ne?

Vendar pa se še vedno zdi, da to umetnost izvaja več moških kot žensk. Je to res?
Točnega odgovora nimam, sem pa hvaležna možu ki me podpira in sprejema moj način življenja. Ritem življenja je naporen, saj se delovni urnik ne konča v studiu, traja tudi cel dan. Predlog za tatu se ne izriše sam, za končnim izdelkom se skriva veliko vloženega časa v iskanju slike in dodelave. Prištejemo še čas za kuhanje, pospravljanje, čas za otroke ... No, morda pa sem le odgovorila na vprašanje.

Kaj vas pri tetovažah najbolj privlači?
Težko je določiti, zakaj so tako privlačne, osebno mi je človek s tetovažami bolj zanimiv, saj takega človeka mnenje družbe ne obremenjuje. Tatu je tudi način izražanja, ni res, da je tetoviranje posledica nesamozavesti ali iskanje pozornosti. Tetovirana oseba je seksi.

Kaj bi izpostavili kot najbolj pomembne značilnosti dobrega tetovatorja/-ke?
Za dobro izdelavo tetovaže je pomembnih več ključnih faktorjev, kot so estetski čut in pravilna postavitev slike na telo, poznavanje pigmentov in materialov, izbira prave igle, poznavanje delovanja mašinic …

Kaj pa znanje risanja, je pomembno?
Seveda, brez talenta ter osnovnega znanja v risanju tetovator ne more napredovati.

Kakšne tetovaže so najbolj priljubljene v zadnjem času in na katerih delih telesa?
Vse mogoče, vsepovsod. Osebno imam dosti povpraševanja po slogu, ki ga izdelujem, po japonskih motivih. Drugače pa je vse več povpraševanja po napisih in verzih, predvsem na zapestju in rebrih, pa na ključnici. Za tovrstne poslikave je skorajda doktorirala Iva, ki dela z mano.

Kaj je pomembno, preden se posameznik odloči za tetovažo?
Pomembno je, da posameznik dobro premisli, kaj in na katerem mestu si bo tetovažo izdelal. Ali je tetovaža izvedljiva na izbranem mestu in v velikosti, ki jo želi, ali bo le ta vplivala na njegovo zaposlitev in drugo. Potem je treba poizvedeti, kateri studio in tetovator ustreza izdelavi želenega motiva. Namreč, če želi izdelavo realističnega tigra, poišče tetovatorja, ki izdeluje realizem in je v tem najboljši. Pozanimati se mora tudi o higieni in se nato na podlagi vseh nabranih informacij ustrezno odloči.

Ali se vam je že zgodilo, da komu tetovaže niste želeli narediti?
Žal živimo v potrošniškem svetu in pogosto se zgodi, da stranke pričakujejo od nas, da izdelamo vse, kar lahko najdejo na spletu. Užaljene so, če jih zavrnemo, ali pa nas napadejo, da smo neprofesionalni. Zame je neprofesionalno, če izdelam poslikavo samo za denar. Najhujša žalitev za artista je, da ti stranka reče 'jaz hočem imet točno tako in nič drugače, saj te za to tudi plačam', ali pa 'me zanima, koliko bi stal ta tatu, zbiram namreč najboljšo ponudbo pa mi je tisti rekel 200 evrov manj, pa bom še enkrat vprašal, ali je tvoja cena dokončna'. Potem si pa predstavljajte, da bom svoj talent in znanje ter čas posvetila nekomu, ki me ne spoštuje.

Tatu na vratu za ušesno mečico je zelo priljubljen in sprejemljiv, če pa je spredaj, na vratu pod čeljustjo, je pa že neokusno in grdo. Med eno in drugo pozicijo je borih pet centimetrov in oba sta vidna. Zanimivo ne?

Najhujša žalitev za artista je, da ti stranka reče 'jaz hočem imeti točno tako in nič drugače, saj te za to tudi plačam'.