Ana Soklič

Sokličeva je nase prvič opozorila leta 2012 v televizijskem šovu za iskanje talentov X Factor, po tem pa je kariero bolj kot na domačih odrih nadaljevala v tujini.

Precej prahu je dvignila, ko se je v prvi izjavi po razglasitvi zahvalila Jezusu Kristusu. Pozneje je na vprašanje, kako pomembna ji je v življenju vera, med drugim odgovorila, da "verovati v dobro, v upanje, nikoli ne more prinesti ničesar drugega kot dobre stvari".

Najprej želi končati instrumentalno podlago za Evrovizijo

"Želeli bi si čim prej umiriti in se dogovoriti za naslednje korake, ki nas čakajo, saj je 7. marca zadnji rok za oddajo instrumentalne podlage. Hkrati si tudi želim to izkoristiti in biti do vseh, ki kličejo, prijazna, ker to so lepe stvari in nečesa takšnega si vsak, ki ustvarja, želi, zato je edino pravilno," je v oddaji v uvodu povedala Sokličeva, ki je priznala, da je v glasbeni industriji težko biti ženska, predvsem po njenem mnenju za vsako žensko prelomnica pride po 30. letu.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Pravi, da je odrasla v manjšem patriarhalnem okolju, in sicer na vasi, kjer je bila najmlajša izmed otrok. V družini je bil vedno poudarek na delu z rokami, med drugim na čistoči doma. Njen oče je veterinar, mati pa je "podpirala vse štiri konce hiše" ter vzgojila njo in brata. Zdi pa se ji, da je bilo malenkost premalo pogovorov. Poudarila je, da se je šele Bojan Simončič, ki ga je spoznala pozneje, začel z njo "malenkost bolj ukvarjati".

V pogovoru je priznala, da je bila v soboto pred Emo precej slabe volje, saj je bilo dan prej na generalki precej zamika in posledično stresa za vse izvajalce.

Uteho v takšnih trenutkih najde v gospel glasbi, ki jo spomni, da se je treba umakniti svojemu egu in na stvari pogledati širše – po poslušanju tovrstne glasbe je takoj bolj radostna, to pa potem še dodatno nadgradi z meditacijo, predvsem s poslušanjem narave.

Stres je vplival tudi na njeno zdravje

Doma so bili verna družina, Sokličeva je dejala, da ima opravljene vse zakramente, da pa se je v zadnjih letih še bolj poglobila v vero, ker se ji je v tem času dogajalo ogromno težkih stvari, stres pa vpliva tudi na zdravje. "Zgodi se, da si ponoči tudi sam s seboj." Sokličeva je poudarila, da je včasih treba iti tudi v ekstreme, in priznala, da je bilo hudo tudi na fizični ravni, saj tujina od umetnika zahteva ogromno.

"Toliko je dobrih ljudi in tvoja naloga je vedno, da se prilagodiš v kombinaciji s tem, kar imaš, in z naročnikom," da pa "nihče ne mara ljudi, ki se pritožujejo, vedno mora biti vse kot iz škatlice in moraš potrpeti".

Kljub konkurenci in zahtevnosti jo je v tujino gnala notranja nuja preživetja, prišla pa je tudi to točke, ko ni mogla več nadaljevati in hkrati ni mogla odnehati, kar privede do težav tudi na fizični ravni in posledično iskanja drugačnih poti. "Ne veš, kako bi nadaljeval pot."

Zmagovalna skladba: Ana Soklič - Voda

Bog je zanjo ljubezen

Odgovora na vprašanje, zakaj je njena izjava po zmagi na Emi tako šokirala javnost, ne pozna, je pa poudarila, da v tujini to ni nič nenavadnega, saj se Bogu zahvaljujejo vsi – od športnikov, igralcev ... "Bog je v vsakem izmed nas, zato ker smo živi, na nas pa je, kako se bomo v življenju obrnili (...) Jaz na vero gledam z duhovne plati, ker se kvečjemu lahko zgodijo samo lepe stvari, če imaš znotraj sebe neko prepričanje do lepega, ki ti bo pomagalo čez prepreke."

Njen odnos do vere je pogojen tudi s pevskega stališča, saj so po njenem mnenju gospel vokali najbolj tehnično dovršeni. "Zato mi je tudi ta glasba v kombinaciji s čustvi, ki jih zajema in prežema, tako blizu. Eno gre z drugim."

V njenem svetu je Bog ljubezen. Na vprašanje Vesne Milek, ali je prva ljubezen do sebe, je glasbenica odgovorila, da bi bilo to super, da pa je res, da smo bili vzgojeni precej drugače.