Pod pismo sta se podpisala tudi pevca Rita Ora in Niall Horan. Foto: Reuters
Pod pismo sta se podpisala tudi pevca Rita Ora in Niall Horan. Foto: Reuters

Pismo, ki je bilo objavljeno na spletni platformi Medium, so podpisali številni ustvarjalci v britanski glasbeni industriji. Poleg glasbenih založb, producentov in tekstopiscev, med podpisanimi lahko najdemo tudi britanske glasbene skupine The 1975, Little Mix in Bastille ter pevce in pevke, kot so na primer Lewis Capaldi, Niall Horan, Rita Ora, Yungblud in James Blunt.

"Predstavniki glasbene industrije pišemo, da pokažemo in izrazimo svojo odločenost, da so ljubezen, enotnost in prijateljstvo, ne pa delitev in sovraštvo, tisti, ki morajo biti in vedno bodo naša zdrava pamet," je zapisano v pismu, v katerem zaposleni v glasbeni industriji obsojajo rasizem in razglašajo svoj boj proti njemu, poroča The Rolling Stone.

Med drugim so zapisali tudi, da je, ne glede na obliko rasizma, njegov rezultat enak: sumničavost, sovraštvo in delitev: "Vse oblike rasizma imajo enake korenine – nevednost, pomanjkanje izobrazbe in iskanje grešnega kozla. Mi v britanski glasbeni industriji se ponosno združujemo, da okrepimo svoje glasove, prevzamemo odgovornost, spregovorimo in se združimo v solidarnosti. Tišina ni ena izmed možnosti."

Ljubezen do glasbe je svetovna

V svojem pismu, ki ga spremlja ključnik #BrezTišineVGlasbi (#NoSilenceInMusic), so poudarili, da je ravno glasba tista, ki ne diskriminira: "Obstaja svetovna ljubezen do glasbe, ne glede na raso, vero, spolno usmerjenost in spol. Glasba prinaša veselje in upanje ter nas vse povezuje. Skozi glasbo, izobrazbo in empatijo lahko najdemo slogo. Skupaj stojimo, da izobražujemo in izbrišemo rasizem zdaj in za svoje prihodnje generacije."

Pismo se je zdelo primerno in nujno zaradi nemirnih časov, predvsem zaradi primera Georgea Floyda, z njim povezanih protestov in gibanja Življenja temnopoltih štejejo tako v Združenih državah Amerike in po svetu. K napetosti pa so prispevali tudi nedavni protijudovski tviti britanskega raperja Wileyja, čeprav se je pozneje opravičil.