Ashley Madison si je v 14 letih delovanja zbral milijonsko bazo uporabnikov. Foto: Ashley Madison
Ashley Madison si je v 14 letih delovanja zbral milijonsko bazo uporabnikov. Foto: Ashley Madison
Ashley Madison slovi po svojih premišljenih, kontroverznih oglasnih kampanjah. Foto: Ashley Madison
Nekateri visoki državni uslužbenci, ki so jih ujeli, da so uporabljali spletno stran, so uporabo skrušeni že priznali. Foto: Reuters
Med uporabniki Ashley Madisona je bil tudi Josh Duggar (na sliki levo zadaj), eden od članov družine Duggar, ki je zaslovela z resničnostnim šovom na TLC-ju. Foto: TLC

Stranke strani Ashley Madison se morajo namreč zdaj spoprijeti s posledicami svojih dejanj - in javno osramočenje je za številne še najmanjša težava. Kar nekaj izdanih partnerjev je že vložilo zahtevke za ločitev, mnogim pa grozi še izguba službe - to velja predvsem za javne uslužbence, ki so na svoj račun dostopali prek službenih računalnikov in IP-naslovov. Še slabše jo znajo odnesti pripadniki ameriške vojske, v kateri je prešuštvo celo kazensko preganjano, zato jim grozi vojaško sodišče.

"Vdor v Ashley Madison: drag konec afere", kot so naslovili članek na CNN-u, je tako kar primeren naslov.


Znana imena med uporabniki Ashley Madisona
Med prvimi imeni, ki so se pojavila na seznamu strank AM-ja, je Josh Duggar, že tako osramočeni zvezdnik ameriškega resničnostnega šova 19 Kids and Counting, za katerega se je letos izvedelo že, da je kot mladoletnik spolno nadlegoval deklice, vključno s svojimi sestrami. Na seznamu sta tudi Jionni LaValle, soprog Nicole "Snooki" Polizzi, zvezdnice resničnostnega šova Jersey Shore, in Josh Taekman, soprog zvezdnice resničnostnega šova Real Housewives of New York Kristen Taekman. Očrnjen je tudi Sam Rader, krščanski zvezdnik YouTuba, ki s soprogo snema šov o vzgoji otrok v Teksasu. Med imeni, ki so zaokrožila po medijih, je tudi Hunter Biden, sin ameriškega podpredsednika Joeja Bidna in poročeni oče treh otrok, ki pa trdi, da račun ni njegov, ampak mu ga je v njegovem imenu nekdo "podtaknil".

Ashley Madison, leta 2001 v Kanadi postavljena spletna stran za zmenkarije, ki na mesec našteje več kot 124 milijonov obiskov, ima pa skoraj 40 milijonov prijavljenih uporabnikov, je burila duhove že davno pred vdorom. Portal z geslom "Življenje je kratko, skočite čez plot" namreč - v nasprotju z drugimi, namenjenimi spoznavanju samskih prek spleta - meri na poročene ali tiste v resnih zvezah, hkrati pa uporabnikom s pomočjo zelo izpopolnjene oglaševalske kampanje zagotavlja diskretnost in varnost. Očitno ne.

Prvi val sramote
Afera se je začela 15. julija, ko so hekerji ukradli vse podatke o strankah - vključno z e-naslovi, imeni, domačimi naslovi, podatki o kreditnih karticah in njihovimi spolnimi fantazijami. Ob tem so zagrozili, da bodo vse podatke javno objavili, če se stran nemudoma ne zapre. Teden dni pozneje so že objavili prva imena strank, 18. avgusta jim je sledilo še 37 milijonov e-naslovov uporabnikov, 20. avgusta pa so razkrili še zadnje podrobnosti, vključno z e-naslovi izvršnih direktorjev.

V prvi reviziji 10 gigabitov ukradenih podatkov so kot uporabnike Ashley Madisona že identificirali sodnike, tožilce, državne tožilce, administratorja v Beli hiši, preiskovalca pravosodnega ministrstva, visoke državne uslužbence, vojaško osebje, univerzitetne profesorje, novinarje, igralce, odvetnike, učitelje in celo člane britanskega parlamenta. In če vse grožnje in kritike, ki so v teh 14 letih letele na portal, niso zamajale spletne strani, jo aktualni škandal zna pokopati.

Identificirani posamezniki, katerih podatki so zdaj v javnosti, namreč že grozijo s tožbo - in prav tista množica uporabnikov, ki so Ashley Madisonu še do nedavnega prinašali dobiček, zdaj predstavlja vrtoglav znesek odškodninskih tožb - CNN navaja številko 4 milijarde dolarjev.

Prvi dve tožbi (ena v Kanadi in ena v ZDA) sta že vloženi, kmalu naj bi sledila še poplava drugih. Na udaru bi lahko bili tudi mediji, ki so imena strank objavljali. Za nameček je objava podatkov razkrila tudi, da so pri Ashley Madisonu postavljali lažne profile žensk, da bi privabili stranke. Portal, ki v uradnih podatkih navaja, da je razdelitev njegovih uporabnikov 70-30 v korist moškim, naj bi sodeč po razkritih podatkih imel dejansko le 15 odstotkov ženskih računov.

Tragične posledice
In če se mnogi celotni aferi posmihajo in privoščljivo prebirajo tabloidne zapise o tej ali oni resničnostni zvezdnici, ki je izvedela, da je njen mož iskal zabavo pod rjuhami prek spleta, pa ima razkritje podatkov za mnoge uporabnike lahko tudi tragične posledice. Ne samo razbite družine, tu gre še za širše in resnejše implikacije. Uporabniki Ashley Madison namreč prihajajo tudi iz takih držav (Savdska Arabija), kjer je za prešuštvo in homoseksualnost zagrožena smrtna kazen, policija v Torontu pa že preiskuje dva samomora, ki naj bi bila povezana z vdorom v Ashley Madison.

Hekerjem zaradi razkritja občutljivih podatkov grozi tudi do 20 let zapora.

Primer Ashley Madison je tako še en dober opomnik več, da nič, kar vnesete na svetovni splet, ni zares varno. In vedno lahko pride trenutek, ko vas vaše kibernetične fantazije in avanture lahko začnejo preganjati.