Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2014 z resolucijo razglasila 21. junij za mednarodni dan joge. Foto: EPA
Generalna skupščina Združenih narodov je decembra 2014 z resolucijo razglasila 21. junij za mednarodni dan joge. Foto: EPA

V Indiji je vadbo za več kot 30.000 ljudi, med katerimi so bili tudi šolarji, vladni uradniki in varnostno osebje, danes vodil sam indijski premier Narendra Modi. "Dan joge je postal ljudsko množično gibanje, ki mu ni enakega," je Modi povedal množici in dodal, da joga daje zagotovilo za zdravje in ne ločuje med bogatimi in revnimi.

Obenem je pojasnil, da joga ni verska dejavnost. "Joga je za vernike in nevernike," je dodal.

Morje Indijcev je jogo prakticiralo na podobnih dogodkih tudi drugje po državi. Na največjem tovrstnem dogodku v Indiji je sodelovalo več kot 100.000 ljudi, ki so na obrobju New Delhija izvajali jogo pod vodstvom guruja Babe Ramdeva. S tem so postavili rekord v največjem zborovanju za izvajanje vadbe joge, je poročala indijska tiskovna agencija IANS.

Pozdrav soncu tudi v Ljubljani
V Sloveniji izvajalci joge letos zaznamujejo mednarodni dan joge v obdobju med 18. in 25. junijem. V ponedeljek je tako na Muzejski ploščadi na Metelkovi ulici v Ljubljani potekala vadba joge, kjer so udeleženci izvedli 108 pozdravov soncu. Gre za vajo, zaporedje 12 položajev, ki aktivirajo celotno telo in uravnovešajo pretok energije po energijskih kanalih.

Joga je sicer družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in umskim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Izvira iz Indije, njeni začetki pa segajo pred naše štetje, čeprav si zgodovinarji niso enotni, kako daleč v preteklost.

Obstajajo številne šole joge, med njimi so najbolj znane hatha, ashtanga oz. raja joga, bikram.