Kje je bil Šah med atentatom, ni povsem jasno. Foto: Reuters
Kje je bil Šah med atentatom, ni povsem jasno. Foto: Reuters
Pervez Mušaraf
Pakistanski predsednik je zavrnil preiskavo ZN-a. Foto: EPA

Šah naj bi bil član skupine petih moških, ki je načrtovala umor Butove 27. decembra lani, prijet pa je bil v trenutku, ko naj bi med šiitskim praznikom ašura načrtoval samomorilski bombni napad. Neimenovani predstavniki pakistanskih varnostnih oblasti so povedali, da je bila Šahova naloga ubiti Butovo, če bi bil 27. decembra atentat nanjo neuspešen.

Osumljenec naj bi po navedbah omenjenih virov povedal tudi, da je bilo napadalcema, ki sta ubila Butovo, ime Bilal in Ikramula. Imeni sta bili dan po smrti Butove omenjeni tudi v domnevnem telefonskem pogovoru med domnevnim vodjo teroristične mreže Al Kaida v Pakistanu Bajtulahom Mehsudom in nekim skrajnežem. Posnetek so pakistanske oblasti objavile dan po umoru Butove.

Preiskovalcem naj bi 15-letnik tudi povedal, da se je lani uril v taboru v regiji Vaziristan, ki ga je vodil eden izmed Mehsudovih poveljnikov.

Kje je bil med atentatom?
Ni pa še znano, kje je bil Šah med umorom Butove. Eden izmed predstavnikov varnostnih oblasti je povedal, da je bil Šah takrat v Ravalpindiju, po besedah drugega pa naj bi se mladenič takrat zadrževal na plemenskem območju Vaziristana. Visoki predstavnik pakistanske policije je dejal, da je Šah preiskovalcem sam povedal, da ga med napadom na Butovo ni bilo v Ravalpindiju.

Za napadom Al Kaida
Pakistanska vlada je za atentat na Butovo že obtožila teroriste, povezane z Al Kaido. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je tudi izključil možnost, da bi Združeni narodi preiskovali okoliščine umora Butove, in zatrdil, da bo preiskavo opravil Pakistan ob pomoči britanske policije.

Po umoru nasilje
Po smrti Butove decembra lani je Pakistan zajelo nasilje, v katerem je umrlo več deset ljudi. Zaradi naraščajočih napetosti so bile na 18. februar preložene tudi parlamentarne volitve, napovedane za 8. januar.

M. R.