Svet
Ahed Tamimi
Ahed Tamimi je vojaka oklofutala, potem ko je izvedela, da je izraelska vojska v glavo hudo ranila njenega bratranca. V času dogodka je bila stara 16 let. Foto: Reuters
Ahed Tamimi
Ahed Tamimi je aktivna v uporu zoper okupacijo že od otroških let. Postala je nov simbol palestinskega upora. Foto: EPA
Elor Azarya
Primer Ahed Tamimi prikazuje različno obravnavo Palestincev in Izraelcev na izraelskih sodiščih. Tako je bil izraelski vojak Elor Azarja, ki je leta 2016 v Hebronu ustrelil in ubil ranjenega in onesposobljenega Palestinca, obsojen na 18 mesecev zapora. Kazen mu je bila nato skrajšana na 14 mesecev, zapor pa bo zapustil maja, ko bo prestal devet mesecev oziroma dve tretjini kazni. Foto: Reuters

Dodaj v

17-letna Ahed Tamimi, ki je oklofutala izraelskega vojaka, za osem mesecev v zapor

Ahed Tamimi živi v vasi pod izraelsko okupacijo
22. marec 2018 ob 10:04,
zadnji poseg: 22. marec 2018 ob 11:09
Tel Aviv - MMC RTV SLO

17-letna palestinska aktivistka Ahed Tamimi, ki je bila posneta, kako klofuta in brca dva pripadnika izraelske vojske pred njenim domom na zasedenem Zahodnem bregu, je sprejela dogovor z izraelskim vojaškim tožilstvom, po katerem mora v zapor za osem mesecev.

Njena odvetnica Gaby Lasky je dejala, da bo glede na dogovor Ahed Tamimi priznala krivdo za napad, hujskanje in oviranje dela vojakov. Plačati bo morala tudi kazen v višini 5.000 šekelov (1.165 evrov), poroča Guardian. Zaporna kazen že vključuje čas, ki ga je Ahed Tamimi preživela v zaporu. Kot je še dejala odvetnica, mora dogovor s tožilstvom še potrditi vojaško sodišče. Za Palestince na zasedenih ozemljih namreč velja izraelsko vojaško pravo, Izrael pa jim sodi na vojaških sodiščih.

"Ko so se odločili, da bo sojenje za zaprtimi vrati, smo vedeli, da ne bomo deležni poštenega sojenja," je na vprašanje, zakaj je Ahed Tamimi sprejela dogovor, odgovorila odvetnica. Kot poroča Independent, je Ahed Tamimi na sodišču novinarjem dejala, da "ni pravice pod okupacijo", sodišče pa je označila za "nezakonito".

Ahed Tamimi, ki jo je izraelska vojska aretirala decembra sredi noči, pri čemer ji ni bilo dovoljeno, da se brani s prostosti, je grozila večletna zaporna kazen zaradi 12 obtožb, vključujoč obtožbe o napadu na izraelske sile in metanje kamnov.

Kot je dejala, je udarila vojaka kmalu po tem, ko je izvedela, da so izraelske okupacijske sile hudo ranile njenega 15-letnega bratranca. Ustrelile so ga v glavo z nabojem, prevlečenim z gumo.

Simbol palestinskega odpora
Najstnica je postala simbol palestinskega odpora proti izraelski okupaciji. Amnesty International je Ahed Tamimi označila za "Roso Parks Palestine". Organizacije za zaščito človekovih pravic so dejale, da ne pomeni grožnje in da njen primer pooseblja brutalnost, ki izhaja iz polstoletne izraelske vojaške vladavine. Njena vas Nabi Saleh je že več let v središču protiokupacijskih protestov.

Aretirani sta bili tudi njena mama Nariman Tamimi in sestrična. Obe sta prav tako sprejeli dogovor s tožilstvom.

V Izraelu so številni hvalili vojaka, družino Tamimi pa so obtoževali, da uporabljajo svojo hčer za provokacije. Drugi so pozivali k ostri kazni, češ da je zaradi njenih dejanj vojska izpadla šibka.

"Ne dekle, teroristka"
"Ona ni majhno dekle, ona je teroristka," je o Ahed Tamimi dejala izraelska ministrica za kulturo Miri Regev. "Skrajni čas je, da razumejo, da ljudje, kot je ona, spadajo v zapor in da se jim ne sme dopustiti, da pozivajo k rasizmu in prevratu proti Izraelu," je dejala.

Izraelski minister za izobraževanje Naftali Bennett je po dogodku dejal, da si Ahed Tamimi in njena mati zaslužita, da "svoji življenji preživita v zaporu", poroča BBC.

Zaradi mednarodne pozornosti – primer so spremljali novinarji, diplomati in mednarodni opazovalci – je sodnik odredil, da poteka sojenje za zaprtimi vrati. Ahed Tamimi je pozvala, naj bo postopek odprt za javnost, a je vojaško prizivno sodišče, čeprav tožilstvo ni imelo pripomb, to zavrnilo.

Izraelska organizacija B'Tselem medtem opozarja, da so palestinski mladoletniki žrtev "sistematičnih kršitev" njihovih pravic pod izraelskim vojaškim sodnim sistemom. Mladim osumljencem pogosto svetujejo, naj priznajo krivdo v zameno za krajšo zaporno kazen. Stopnja obsodb na izraelskih vojaških sodiščih je namreč več kot 99-odstotna.

Iz organizacije Amnesty International so sporočili, da "z obsodbo Ahed Tamimi na osem mesecev zapora izraelske oblasti potrjujejo, da jim ni mar za pravice palestinskih otrok in da nimajo namena spremeniti svoje diskriminatorne politike". Kot opozarja organizacija Human Rights Watch, je v izraelskih zaporih na stotine palestinskih otrok.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
xyz72
# 22.03.2018 ob 10:19
pred njenim domom na zasedenem Zahodnem bregu

na zasedenih ozemljih

izraelske okupacijske sile hudo ranile njenega 15-letnega bratranca


"Ona ni majhno dekle, ona je teroristka," je o Ahed Tamimi dejala izraelska ministrica za kulturo Miri Regev.


za okupatorsko državo,kot je Izrael, je čisto normalno ,da tudi ministrica za kulturo govori taksne stvari
Puma
# 22.03.2018 ob 10:31
''Drugi so pozivali k ostri kazni, češ da je zaradi njenih dejanj vojska izpadla šibka.''
A če bi pa vojak ustrelil 16 letno dekle bi pa vojska izpadla močna.
FolkloraS
# 22.03.2018 ob 10:26
Pobijanje civilistov in vsakodnevno teroriziranje otrok in žensk je očitno za cioniste hrabro dejanje. Nič boljši niso od hitlerja.
pek
# 22.03.2018 ob 10:35
Za primerjavo: izraelski vojak, ki je herojsko umoril ranjenega Pelestinca bo mogoče odsedel celih 9 mesecev.
zozozo
# 22.03.2018 ob 10:26
jaz bi ji še večjo kazen dal.

Ja, najboljše sto civilistov ustrelit za vsakega oklofutanega vojaka.
Bivši uporabnik
# 22.03.2018 ob 12:04
Kaj pa islamska okupacija cerkve sv.Sofije, Kosova, Konstantinopela, Makedonije, Metohije, Malma in Velenja?
Režimek
# 22.03.2018 ob 10:24
Ah že spet apartheid mašinerija Izraela. Ni dvoma, da Izrael izvaja vojne zločine kot so kolektivno kaznovanje civilistov, načrtno naseljevanje svoje populacije na zasedena ozemlja itd.. to je že večkrat potrdilo mednarodno sodišče (International Court of Justice), zato je upor palestincov povsem legitimen. Mi pa se moramo proti takim grdobijam boriti z bojkotom!
smallbudget
# 22.03.2018 ob 11:02
Glede na video posnetek incidenta ima punca veliko srečo. Če bi se kaj hudega zgodilo, bi deževale kritike na Izrael, Palestinci bi pa dobili novo mučenico. Win win situacija za Palestince. Upam da se bo smrklja v zaporu spametovala.
Canis.Lupus
# 22.03.2018 ob 10:59
GORILA

# 22.03.2018 ob 10:47
Prijavi neprimerno vsebino @apollo11
Vsi smo videli posnetek, cilj je bil izzvati reakcijo napadenega izraelskega vojaka, vendar ta ni reagiral. Cilj je bil torej sprovocirati izraelskega vojaka, v ozadju pa so snemali s štirimi telefoni. Čakali so da pošljejo posnetek v svet, pa se načrt ni izšel. Šlo je za napad na vojaško osebo, napadite vojaka v ZDA, Rusiji, Franciji, Veliki Britaniji, Biližnjem Vzhodu.... katera država pa mislite da bo tolerirala, potem ja gre vse v kaos.

...kaj pa srbskega vojaka v Ljubljani leta 1991, je bilo prav, da se ga je napadlo, ali bi mu morali, tako kot ti, nastaviti zadnjo plat?


Ta dva konflikta seveda nista ravno primerljiva. Vsekakor pa ne poznam primera, da bi kak civilist v vojni za Slovenijo šel klofutat oboroženega, živčnega dvajsetinnekaj letnega vojaka. Čemu bi to koristilo? Čemu bi koristilo truplo civilista? Razen seveda propšagandi.

Bes palestincev razumem, samo rešitev (če) bo, bo dogovorjena za mizo.
poupette
# 22.03.2018 ob 11:35
Golda Meir je pred leti rekla, da bo do miru med Izraelci in Plastinci prislo sele, ko bodo Palestinci bolj ljubili svoje otroke kot sovrazijo Izraelce.
nemoremsespomnit
# 22.03.2018 ob 11:05
za veliko lažje razumevanje takšnih in podobnih "potez" (obojestranskih), priporočam v branje knjigo Lorisa Luyendijka : Je res, ali ste videli na televiziji.

...za novinarje bi to moralo biti obvezno čtivo...
frgo
# 22.03.2018 ob 10:20
drugega, kot da gre "vrhunski" PR s strani Izraela sploh ne morem komentirat

"teroristka" dobi 8 mesecev pri tem pa cel svet bere za kakšno "državo" pravzaprav gre
Hud Hren
# 22.03.2018 ob 16:13
"Ona ni majhno dekle, ona je teroristka," je o Ahed Tamimi dejala izraelska ministrica za kulturo Miri Regev. "Skrajni čas je, da razumejo, da ljudje, kot je ona, spadajo v zapor in da se jim ne sme dopustiti, da pozivajo k rasizmu in prevratu proti Izraelu," je dejala.

Iz Demographic history of Palestine (region)

According to Dr. Mutaz M. Qafisheh, the number of people who held Ottoman citizenship prior to the British Mandate in 1922 was just over 729,873, of which 7,143 were Jews.

Gaza Bombing

Ravno zato bi moral ti B.V. popraviti tisti stavek izraelska ministrica za kulturo Miri Regev v
ministrica za izraelsko kulturo

Pa še o "kulturi" drugega ministra;Izraelski minister za izobraževanje Naftali Bennett je po dogodku dejal, da si Ahed Tamimi in njena mati zaslužita, da "svoji življenji preživita v zaporu",.

Kaj če se zgodi, do bo sodba zaradi zločinov posameznikov padla, kot mnogokrat v zgodovini nepravično na breme celega naroda ? Pa naj so to Židi, Nemci, Japonci, ......

Od naroda žrtev do naroda rabljev je kratka pot !

Da boste vedeli od kje vse Ameriške vojne na bližnjem vzhodu;

John Mearsheimer and Stephen Walt - The Israel Lobby and US Foreign Policy
PomisliSe1x
# 22.03.2018 ob 11:57
REsnica
Okupatorje in izdajalce moramo ljubiti.
Tako kot naši desničarji.

Z okupatorji se je treba pogovarjat, ne pa jih napadat s tako kruto teroristično zahrbtno taktiko.
Ubogi okupator ima morda doma otroke! Morda ga bodo preganjale nočne more! Najhuje pa bi bilo, da bi mu klofuta neoboroženega dekleta vzbudila slabo vest in mu odprla oči! Bog ne daj take katastrofe....


zanimivo so nasi levicarji z nacisticnimi okupatorji sodelovali v boju proti imperialistom (VB, ZDA, Francija), dokler niso nacisti napadli SZ...

tudi sedaj kvazihumanitarni levicarji uvazajo milijone ultrakonzervativnih (DESNIH!!) muslimanov in propagirajo feministicne/LGBT/trans protirodnostne agende za avtohtone Evropejce - - vse da se nas nadomesti cim prej...

delovanje proti lastnemu narodu anyone?
LosAlamos
# 22.03.2018 ob 10:33
Po tistem posnetku sodeč izgleda tole dekle kot ena najstnica, ki se še išče v svetu in je prepričana v svoj prav, ki ga je želela dokazati.
zala10
# 22.03.2018 ob 10:55
Izraelci so se nekaj pomehkužili. Najmanj osem let, ne pa osem mesecev, zasluži. Taka smešna kazen bo samo opogumila bodoče potencialne napadalce.

P.S.: Razen, če seveda ni namerna in bodo vojaki dobili navodilo, da v podobnih primerih takoj uporabijo silo.
Mimobeznik
# 22.03.2018 ob 10:55
Klasika, ponavadi se zbere skupina "aktivistov", en provocira, ostali snemajo.

Sicer IDF v večini primerov na kontrolnih točkah še prej zapleni snemalne naprave in je mir.
RibičIČ
# 22.03.2018 ob 10:44
Palestinci provocirajo in izzivajo konflikte, nič novega. Izrael je edina demokratična država na bližnjem vzhodu, Palestina pa je teroristična luknja, kjer so na oblasti skrajni islamisti.
apollo11
# 22.03.2018 ob 10:37
Vsi smo videli posnetek, cilj je bil izzvati reakcijo napadenega izraelskega vojaka, vendar ta ni reagiral. Cilj je bil torej sprovocirati izraelskega vojaka, v ozadju pa so snemali s štirimi telefoni. Čakali so da pošljejo posnetek v svet, pa se načrt ni izšel. Šlo je za napad na vojaško osebo, napadite vojaka v ZDA, Rusiji, Franciji, Veliki Britaniji, Biližnjem Vzhodu.... katera država pa mislite da bo tolerirala, potem ja gre vse v kaos.

Takšno obnašanje je pod vsakim nivojem

In RTV in uredniki, dajte prosim pisat članke o Izraelu, še komu drugemu kot Borisu Vasevu. Omenjeni gospod žal v tej tematiki vedno pade na izpitu novinarske objektivnosti, njegova izrazito pro palestinska in anti izraelska stališča so znana širšemu krogu ljudi, sam pa jih tudi non stop dokazuje na twitterju.

Torej prosim vas, podajajte objektivne informacije v skaldu s strokovnimi standardi. Ne pa da se zganja politično-ideološka propaganda s strani določenih novinarjev.

Hvala.
KLIPAN
# 22.03.2018 ob 10:15
Drži se Ahed!!!
Binder Dandet
# 22.03.2018 ob 16:33
@cairns:
Tudi nemci so na nasem podrocju ziveli stoletja. Omenjam, ker je irelevantno, da so zidje tam ziveli. Ce pogledas populacijsko strukturo, bos videl, da je zidov bilo konec 19.stoletja manj kot 10%, sredi 20. Stoletja pa cca 50%.Zarad priseljevanja. Torej gre za striktno priseljevalsko okupacijo. In zdaj se izrael obnasa kot okupator kjerkoli drugje po svetu. Mimogrede, V primeru evrope migracijski okupaciji nasprotujes.
cairns
# 22.03.2018 ob 14:56
red_sea
ne štekam - a ne bi bilo potem v korist Izraela, da se reši teh, po tvojem mnenju, divjakov?

Odstranitev teh ''divjakov'' ni rešitev. Rešitev je zelo preprosta. Palestinski arabci se morajo odpovedati nasilju in priznati obstoj Izraela. Palestinski arabci iz zahodnega brega,ki večinoma podpirajo fatah so na boljšem od tistih iz gaze. Veliko jih dela za Izrael, manj je nasiljama in več miru.
To je naredil Egipt že pred leti in od takrat ni več problemov na Sinaju.
Palestinski arabci so indoktrinirani s sovraštvom kar jim je samo v škodo.Pa da ne bi kdo mislil da je to od leta 1948 dalje. To sovraštvo do Židov je staro toliko kot je star islam.
Joker
# 22.03.2018 ob 14:10
Zanimivi so tile desničarski Slovenci, ki se imajo za zahodnjake

Zanimivo je tudi, da se imajo za pametne in razgledane.
Ampak, da podpiraš takšno ravnanje režima, moraš biti predvsem pokvarjen.
lemur
# 22.03.2018 ob 13:55
Ti neobjektivni pro palestinski in anti izraelski članki Borisa Vaseva so sramota za MMC.

Mnja, Slovenca zmoti članek na MMC, precej manj pa ga zmoti, da se mladoletnikom (in Palestincem sploh) na Zahodnem bregu že cca. 50 let sodi po vojaškem pravu - medtem ko se na istem okupiranem ozemlju Izraelcem sodi po civilnem pravu. Kaj to pomeni v praksi - KLIK. Ali pa tukaj in tukaj. Kriv pa je novinar, ker očitno "nima pojma".

Izraelski minister za izobraževanje Naftali Bennett je po dogodku dejal, da si Ahed Tamimi in njena mati zaslužita, da "svoji življenji preživita v zaporu", poroča BBC.

Še en primer odličnega dojemanja prava, kjer se "krivda" zaradi ene klofute kar avtomatično prenaša z individuuma na individuum - najbolje da strpajo (do konca življenja, kajpak!) v zapor še dekletove dedke, babice, strice in bratrance v šestem kolenu...

Uhh, ko bi ti vedel koli prebivalcev je bilo v Kongu in Avstraliji sedi 19. in na začetku 20. stoletja ne bi pisal takih bedarij. Tam nekje kot v Sloveniji ali na Hrvaškem.

Glede na to, da je po različnih ocenah , na prelomu stoletja v Belgijskem Kongu zaradi nasilja in bolezni umrlo med 2 in 13 milijonov ljudi, bolj kaže na tvojo neinformiranost...
Chopin
# 22.03.2018 ob 13:44
Klofuta 8 mesecev, umor 9 mesecev. To pove vse o drzavi in na kaksen nacin sodstvo diskriminira glede na poreklo.
Bivši uporabnik
# 22.03.2018 ob 12:43
Nobene, Turški vpadi niso bili delo drugih verstev.
Bivši uporabnik
# 22.03.2018 ob 18:07
Pogumni palestinski otroci, ni kaj. Se spomnite video posnetkov, ko je mati palestinskega otroka oklofutala pripadnika gibanja HAMASA ali PLO, ko so njunega otroka vzeli za zivi scit?
Pa video posnetke, ko so pogumni palestinci preprecili HAMAS in PLO borcem, da bi na skrivaj izstreljevali rakete ven iz osnovnih sol in bolnisnic, ker da namerno povzrocajo civilne zrtve za svojo medijsko vojno? Kako dostojno so se z njimi vedli njihovi borci za svobodo?
To da te kot vreco krompirja vlecejo za kamionom ali motorjem za moje ni res tako dosti boljsa in civilizirana obravnavan, kot pa 8 mesecna kazen po sojenju.

Admin, opozarjam te da imam komentar shranjen, da roma na posebne naslove za kasnejso presojo, ce sem res prekrsil pravila svobodne debate. Sam se odloci.
socrates
# 22.03.2018 ob 17:06
https://www.google.si/amp/s/www.rtvslo.s
i/amp/svet/izraelski-vojak-za-uboj-palestinca-obsojen-na-18-mesecev-zapora/415580 ???
Mimobeznik
# 22.03.2018 ob 16:48
red_sea

Glede "množičnega genocida" Aboriginov pa so številke še bolj smešne. Pred letom 1788 naj bi po ocenah na celotni celini živelo okoli 314,000 domorodcev (brez 000, da ne bo kakega face palma). Evropski naseljenci so praktično prišli na prazen kontinent, saj naj bi ob njihovem prihodu živelo zgolj 0,4 človeka na km2, kar bi bila danes z naskokom najbolj neposeljena država.
Binder Dandet
# 22.03.2018 ob 16:34
Res pa je, da si vendarle dosleden. Proti arabcem.:)
cairns
# 22.03.2018 ob 15:23
red_sea
Še enkrat - moji predniki so pred 4000 leti živeli nekje za Kavkazom - ali lahko jaz tam razglasim državo

Še zadnjič ti odgovorim in je nato ta nepotrebna polemika zame končana.

Očitno ne veš, da so Židi stalno živeli na območju sedanjega Izraela. Nikoli niso popolnoma odšli. Seveda jih je bilo zaradi predanjanja manj kot muslimanov, ampak so bili. Stalno in so imeli v lasti kar veliko zemlje na območjih ki so bili leta 1948 razglašeni za Izrael.

Zato je tvoja primerjava s praslovani iz zakavkazja brezvezna oz. neumna.
red_sea
# 22.03.2018 ob 15:18
veza

Kako pa veš, da imam dvojna merila, mi bereš misli? Po mojem mnenju ima vsaka skupina ljudi pravico, da živi, kot ji paše. Vsaka - Kurdi, Katalonci, Baski, Tibetanci itd. In paradoks je v tem, da v kolikor bi se 'matične' države tega držale, najbrž teženj po samostojnosti sploh ne bi bilo.
red_sea
# 22.03.2018 ob 15:08
cairns

Še enkrat - moji predniki so pred 4000 leti živeli nekje za Kavkazom - ali lahko jaz tam razglasim državo, ker si bili moji predniki tam zgodovinsko pristotni in imam sveto knjigo, ki pravi, da je za Kavkazom moje sveto mest.
red_sea
# 22.03.2018 ob 15:06
veza

Ne kvasi neumnosti, zgodovinska prisotnost nekoga nekje ne more biti temelj za ustanovitev države 2000 let kasneje. Potem pleme Apačev danes razglasi samostojno državo v Arizoni, imajo tudi argument tragedije (glede na to, da so jih na tisoče poklali). A s tem bi se strinjal?
vxxxx
# 22.03.2018 ob 14:36
Če primerjamo ta dogodek z dogodkom v Siriji, potem bi moralo po nekih normativih čez mesec dni izbruhniti najmanj 7 letna brutalna državljanska vojna na celem območju Izraela in Palestine s pridihom širitve Islamske države na tem območju.

Pa poglejmo, kaj se bo zgodilo.
Joker
# 22.03.2018 ob 13:39
neki čudni geni se pretakajo po njej...

In to dobri!!.
Sploh če primerjaš z onimi dve sliki naprej.

A že kje prodajajo majčke z njeno sliko?
Bivši uporabnik
# 22.03.2018 ob 13:13
Mimobeznik

Se strinjam, da Kongo si ni nikoli več opomogel. Pa ne le Kongo zaradi podobnih zadevm , kot so se tam zgodile. Vzajemni kapital ubuntu, je belgijski podkralj Leopod podržavil, nakar se je oklical za lastnika Države. To je primer, iz katerega se nismo ničesar naučili. Tudi mi ne.

Socializem je upravitelja in družbo enačil, oblast in ljudstvo. Podobno fašizem in nacizem ... ki so vsi sprva samo RADIKALNA reakcija na radikalizem in oblastnost na splošno. Vse to niso prave reakcije, ker se na oblastnost reagira z oblastnostjo. Povečana pooblastila oblasti se potem pa vedno zlorabi.

In povečevanje pooblastil, značilno za socializem, fašizem, nacizem ... ki so vsi reakcija (na po mnenju nekaterih boljša od druge, ko se v enih zasebni kapital dovoli, drugje spet ne, vse so pa diktature), v bistvu ni pravilno.

Zato se tudi družbo ali državo kot davkoplačevalsko celoto lastniško-pravno zaščiti. Kot celoto, kot družbo, ki se je pa potem ne enči z oblastjo in z upravitelji.

Če bi se iz vseh primerov radikalizma v preteklosti kaj naučili, tudi iz primera kongo, bi dojeli. Da se na militanten način ali oblastnega ne da ščititi pred militantnostjo in oblastnostjo. Pa da socializem zaradi militantnosti in oblastnosti, v svoji radikalni doktrini, de facto ni levo.

Enako desna opcija je to, kakor ostale radikalne in oblastne opcije. Ko si subjekt, ki upravlja, lasti kapital celote tako, da celoto s seboj enači. Ko naj bi bila Država državi kot celoti, davkoplačevalski celoti, družbi, zavezana, kot makro-subjekt makro-subjektu, kot upravitelj neupravitelju, celoti, ki upravitelj ni...

Tega ne dojamemo, pač pa se fajtamo z oblastjo proti drugi oblasti. Kolonializem, radikalizem, oblastnost, vojne, 3. sv. vojna ?

Da tudi socializem še ni družbe ločeno od oblasti in upraviteklja priznal, so pravno spoznali v ZRN, io so imeli problem, kako na kakno družbo pisati kapital, ki se je lastninil v NDR. Upravitelj naj bi ga pobasal, upravitelji, ker edino oni so pooblastila imeli. Na srečo jih v ZRN nimajo.
red_sea
# 22.03.2018 ob 12:46
Mimobeznik
Na Zahodnem bregu volijo palestinske oblasti, v Gazi pa je volitve zamenjala diktatura islamističnega gibanja.

Aja, a potem imajo Palestinci svojo državo?
red_sea
# 22.03.2018 ob 12:44
hehet
Izrael je edina demokracija na Bližnjem Vzhodu, zgrajena na temeljih zahodnih principov.

Demokracija? Zakaj pa prebivalci Zahodnega brega nimajo volilne pravice in torej ne volijo na izraelskih volitvah? V Sloveniji imajo volilno pravico Romi, italijanska manjšina, madžarska itd.
Bivši uporabnik
# 22.03.2018 ob 12:35
Ja, za pokol Indijancev in krajo njihove zemlje Američani stalno plačujejo, ko se črnci streljajo po ulicah in belci po šolah. Vse običajno, ker Švicarji in Kanadčani imajo še več pušk pa se ne streljajo.
PS: To o Švicarjih in Kanadčanih je uradni podatek, ker neuradno (po mojem opažanju) imajo Balkanci največ neprijavljenega orožja.
red_sea
# 22.03.2018 ob 12:13
Isao
Kaj vam je , da temu dekletu privoščite še večjo kazen?

Anonimnost interneta ...
Bivši uporabnik
# 22.03.2018 ob 12:11
Frocla je imela sreco, da si ni upala sprovocirati kaksne zenske pripadnice IDF sil, ker bi ji par vzgojnih nasvetov podarila.
Bivši uporabnik
# 22.03.2018 ob 11:57
PS Država ni družba. V Odmevih, ko je govorila opozicija, se zdi, da tudi naša ZL ni leva, pač pa prej desna, ker Mesec enači Državo in družbo. Nekoč je ni.
Valerija
# 22.03.2018 ob 11:46
če hočeš imeti podporo za svojo borbo se pač ne smeš zatekati k fizičnem nasilju (kar se palestinci nikakor ne morejo naučiti).

drži.
najboljše je napisati prijazno pismo in ga poslati predsedniku okupatorske države z vljudno prošnjo, če bi se lahko že enkrat umaknili s tvoje zemlje.
zgodovina nam dokazuje, da se je večina okupatorjev na takšna pisma odzvala z enako vljudnim opravičilom in hitrim umikom.
socrates
# 22.03.2018 ob 21:33
@cairns: ja, to je pa res glupo, da se matras zastonj ... no, glede na "argumente", ki jih podajatw s @pkorosec pa nič čuudnega. Glede % pa, če že glih bo, kar doniraj vzdrzevanje Zidu objokovanja ... tja se najbolj pase skupaj z vsemi zidovskimi miti ;)
cairns
# 22.03.2018 ob 20:11
socrates
@cairns: a si ti mogoče na mossadovem plačilnem spisku?

Na žalost ne. Veš da bi mi kakšen stotak na mesec prušel zelo prav.

Bom pa poklical v Izrael in vprašal če rabijo kakšnega dolgojezičneža. Hvala za idejo. Dobiš 10% če me sprejmejo.
mali_piscek
# 22.03.2018 ob 19:15
Slika 2 je dejansko dokaz, da Palestinci zlorabljajo otroke za svoje politične ideje in jih uporabljajo za provokacije.

Kaj pa takšen majhen otrok ve, za kaj se gre? Ko smo mi bili tako mali, smo se igrali z vrstniki.
LjudjeSoOvce
# 22.03.2018 ob 18:08
red_sea
Ne svojo državo - naj skupaj živijo v eni državi, ker drugače so samo problemi z delitvijo zemlje.


Za izraelce pričakuješ, da bodo tako naivni, da dajo enakovredne volilne pravice narodu, ki jih lahko povozi z nebrzdano nataliteto? Pošteno/pravično ali ne...nikoli se ne bo zgodilo.
cairns
# 22.03.2018 ob 17:17
Iz organizacije Amnesty International so sporočili, da "z obsodbo Ahed Tamimi na osem mesecev zapora izraelske oblasti potrjujejo, da jim ni mar za pravice palestinskih otrok in da nimajo namena spremeniti svoje diskriminatorne politike". Kot opozarja organizacija Human Rights Watch, je v izraelskih zaporih na stotine palestinskih otrok.

AI in HRW naj sporočita kakšne pravice imajo pa židovski otroci ki so žrtve palestinskih teroristov.

Ali pa otroci v Jemnu ki jih ubijajo savdijci z bombardiranjem,lakoto in prepovedjo dostave humanitarne pomoči.

Seveda odgovora ne bo, ker se obe organizaciji napajata s petrodolarji.
veza
# 22.03.2018 ob 16:00
bori
# 22.03.2018 ob 15:55

"Ona ni majhno dekle, ona je teroristka," je o Ahed Tamimi dejala izraelska ministrica za kulturo Miri Regev

Mali otroci teroristi brez orožja in bomb napadajo starejše velike otroke oborožene teroriste, ki majo tudi orožje. Ubogi ta svet z nami.


trik za medije, vse posneto, potem dežuje humanitarna pomoč v Gazo in na Zahodnii breg, eni udobno živijo od tega.
Kazalo