Ahed Tamimi je vojaka oklofutala, potem ko je izvedela, da je izraelska vojska v glavo hudo ranila njenega bratranca. V času dogodka je bila stara 16 let. Foto: Reuters
Ahed Tamimi je vojaka oklofutala, potem ko je izvedela, da je izraelska vojska v glavo hudo ranila njenega bratranca. V času dogodka je bila stara 16 let. Foto: Reuters
Ahed Tamimi
Ahed Tamimi je aktivna v uporu zoper okupacijo že od otroških let. Postala je nov simbol palestinskega upora. Foto: EPA
Elor Azarya
Primer Ahed Tamimi prikazuje različno obravnavo Palestincev in Izraelcev na izraelskih sodiščih. Tako je bil izraelski vojak Elor Azarja, ki je leta 2016 v Hebronu ustrelil in ubil ranjenega in onesposobljenega Palestinca, obsojen na 18 mesecev zapora. Kazen mu je bila nato skrajšana na 14 mesecev, zapor pa bo zapustil maja, ko bo prestal devet mesecev oziroma dve tretjini kazni. Foto: Reuters

Njena odvetnica Gaby Lasky je dejala, da bo glede na dogovor Ahed Tamimi priznala krivdo za napad, hujskanje in oviranje dela vojakov. Plačati bo morala tudi kazen v višini 5.000 šekelov (1.165 evrov), poroča Guardian. Zaporna kazen že vključuje čas, ki ga je Ahed Tamimi preživela v zaporu. Kot je še dejala odvetnica, mora dogovor s tožilstvom še potrditi vojaško sodišče. Za Palestince na zasedenih ozemljih namreč velja izraelsko vojaško pravo, Izrael pa jim sodi na vojaških sodiščih.

"Ko so se odločili, da bo sojenje za zaprtimi vrati, smo vedeli, da ne bomo deležni poštenega sojenja," je na vprašanje, zakaj je Ahed Tamimi sprejela dogovor, odgovorila odvetnica. Kot poroča Independent, je Ahed Tamimi na sodišču novinarjem dejala, da "ni pravice pod okupacijo", sodišče pa je označila za "nezakonito".

Ahed Tamimi, ki jo je izraelska vojska aretirala decembra sredi noči, pri čemer ji ni bilo dovoljeno, da se brani s prostosti, je grozila večletna zaporna kazen zaradi 12 obtožb, vključujoč obtožbe o napadu na izraelske sile in metanje kamnov.

Kot je dejala, je udarila vojaka kmalu po tem, ko je izvedela, da so izraelske okupacijske sile hudo ranile njenega 15-letnega bratranca. Ustrelile so ga v glavo z nabojem, prevlečenim z gumo.

Simbol palestinskega odpora
Najstnica je postala simbol palestinskega odpora proti izraelski okupaciji. Amnesty International je Ahed Tamimi označila za "Roso Parks Palestine". Organizacije za zaščito človekovih pravic so dejale, da ne pomeni grožnje in da njen primer pooseblja brutalnost, ki izhaja iz polstoletne izraelske vojaške vladavine. Njena vas Nabi Saleh je že več let v središču protiokupacijskih protestov.

Aretirani sta bili tudi njena mama Nariman Tamimi in sestrična. Obe sta prav tako sprejeli dogovor s tožilstvom.

V Izraelu so številni hvalili vojaka, družino Tamimi pa so obtoževali, da uporabljajo svojo hčer za provokacije. Drugi so pozivali k ostri kazni, češ da je zaradi njenih dejanj vojska izpadla šibka.

"Ne dekle, teroristka"
"Ona ni majhno dekle, ona je teroristka," je o Ahed Tamimi dejala izraelska ministrica za kulturo Miri Regev. "Skrajni čas je, da razumejo, da ljudje, kot je ona, spadajo v zapor in da se jim ne sme dopustiti, da pozivajo k rasizmu in prevratu proti Izraelu," je dejala.

Izraelski minister za izobraževanje Naftali Bennett je po dogodku dejal, da si Ahed Tamimi in njena mati zaslužita, da "svoji življenji preživita v zaporu", poroča BBC.

Zaradi mednarodne pozornosti – primer so spremljali novinarji, diplomati in mednarodni opazovalci – je sodnik odredil, da poteka sojenje za zaprtimi vrati. Ahed Tamimi je pozvala, naj bo postopek odprt za javnost, a je vojaško prizivno sodišče, čeprav tožilstvo ni imelo pripomb, to zavrnilo.

Izraelska organizacija B'Tselem medtem opozarja, da so palestinski mladoletniki žrtev "sistematičnih kršitev" njihovih pravic pod izraelskim vojaškim sodnim sistemom. Mladim osumljencem pogosto svetujejo, naj priznajo krivdo v zameno za krajšo zaporno kazen. Stopnja obsodb na izraelskih vojaških sodiščih je namreč več kot 99-odstotna.

Iz organizacije Amnesty International so sporočili, da "z obsodbo Ahed Tamimi na osem mesecev zapora izraelske oblasti potrjujejo, da jim ni mar za pravice palestinskih otrok in da nimajo namena spremeniti svoje diskriminatorne politike". Kot opozarja organizacija Human Rights Watch, je v izraelskih zaporih na stotine palestinskih otrok.