Gassama je brez pomislekov splezal do četrtega nadstropja. Foto: Zajem zaslona
Gassama je brez pomislekov splezal do četrtega nadstropja. Foto: Zajem zaslona
Mamoudou Gassama
Gassamo je v Elizejski palači sprejel francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters
Malijski prebežnik v Franciji rešil otroka

22-letni priseljenec iz Malija brez ustreznih dokumentov, je na severu Pariza v soboto tvegal življenje, ko je splezal na balkon v četrtem nadstropju stavbe, da je rešil otroka, ki je visel z ograje. Oblasti mu bodo dodelile državljanstvo.

Štiriletnik je visel z ograje, kar so zaskrbljeno opazovali ljudje na tleh pred stavbo. Ko je to videl Gassama, ki je po poročanju portala euronews.com nezakoniti priseljenec, je v spektakularni reševalni akciji v le nekaj sekundah splezal vse do četrtega nadstropja in otroka povlekel na varno. Posnetek dogodka, ki se je zgodil v soboto okoli osmih zvečer, si je na družbenih omrežjih ogledalo že na milijone ljudi.

Medtem ko je Gassama plezal, se je moški nagibal s sosednjega balkona in skušal držati otroka. Ko so na prizorišče prispeli gasilci, je bil otrok že rešen. "Na srečo je bil prisoten nekdo, ki je bil telesno pripravljen in ki je bil dovolj pogumen, da je šel po otroka," je dejal predstavnik gasilcev.

Novinarjem je Gassama po dogodku dejal, da je deloval brez razmišljanja. "Videl sem te ljudi, kako kričijo, vozniki avtomobilov so trobili. Nato sem splezal gor in, hvala bogu, rešil otroka," je dejal. "Strah sem začutil, ko sem otroka že rešil. Ko smo šli v dnevno sobo, sem se začel tresti, skoraj nisem mogel stati, moral sem se usesti," je dodal po poročanju Guardiana.

Dobil bo državljanstvo
Po dogodku so se vrstili pozivi k dovoljenju, da 22-letni nezakoniti priseljenec lahko ostane v Franciji. "Mamoudou Gassama nas opominja, da so nezakoniti priseljenci ljudje z neizmernim pogumom, ki so ga dokazali na svojih nevarnih potovanjih v Evropo, ta pogum pa se kaže tudi tukaj," je sporočil kolektiv protirasističnih nevladnih organizacij SOS Racisme.

BBC medtem poroča, da je predsednik Emmanuel Macron, ki je Gassamo že sprejel v Elizejski palači, napovedal, da bo ta prejel francosko državljanstvo. Predsednik je junaku podelil odlikovanje za pogum in dejal, da bo postal gasilec.

Županja in predsednik hvalijo junaka
Gassamovo dejanje so kot junaško pozdravili tudi nekateri vidni politiki. Županja Pariza Anne Hidalgo ga je osebno poklicala in se mu "toplo zahvalila". Njegovo dejanje je na Twitterju označila za "junaško", njega pa za "Spidermana 18. okrožja", saj se je vse skupaj zgodilo v tem okrožju.

Kot je dejala županja, ji je Gassama razložil, da je prišel v Francijo iz Malija pred nekaj meseci s sanjami o novem življenju. "Dejala sem mu, da je njegovo junaško dejanje zgled za vse državljane in da mu bo Pariz jasno pomagal pri njegovih prizadevanjih za nastanitev v Franciji."

Po prvotnih podatkih oblasti otrokovih staršev v času dogodka ni bilo doma. Očeta je policija pozneje zaslišala zaradi tega, ker je pustil otroka samega doma, matere pa v tem času ni bilo v Parizu.

Malijski prebežnik v Franciji rešil otroka