Foto:
Foto:
Voditelj čečenskih upornikov Aslan Mashadov.

Pogreba se je udeležilo 3.000 ljudi. Po tamkajšnji tradiciji so krsti s truplom Kadirova, ki sta jo na pokopališče nesla njegova sinova Ramzan in Zelimhan, sledili le moški in izvajali muslimanske molitve.

Žalne slovesnosti sta se udeležila tudi čečenski premier in začasni predsednik Čečenije Sergej Abramov in čečenski notranji minister Alu Alhanov. Abramov bo po čečenski ustavi funkcijo predsednika opravljal vse do predsedniških volitev v tej republiki. Te naj bi po napovedih virov v čečenskem predsedstvu izvedli še pred 9. septembrom.

Poročila o številu žrtev napada na Kadirova si močno nasprotujejo, saj naj bi bilo po nekaterih podatkih v nedeljo na stadionu ubitih 32 ljudi, po nekaterih pa le pet. Med ubitimi je bil tudi predsednik čečenskega državnega sveta Husein Isajev.

Huje ranjen je bil tudi poveljnik ruskih enot v Čečeniji, general Valerij Baranov. Amputirati so mu morali nogo, a je že prišel k zavesti.

Mashadov obsodil umor Kadirova
Vodja čečenskih upornikov Aslan Mashadov pa je nedeljski dogodek obsodil in pojasnil, da smrt in nasilje ne prispevata k rešitvi čečenskih težav.

Dejal je še, da mora miroljubno prebivalstvo Čečenije vsakodnevno prenašati sprijene metode, ki jih uporabljajo okupator in njegovi zavezniki. Vendar pa po njegovem čečenskega vprašanja ni mogoče rešiti brez sodelovanja mednarodne skupnosti.