Stavko je podprlo tudi združenje staršev. Foto: Reuters
Stavko je podprlo tudi združenje staršev. Foto: Reuters

Po trditvah francoskih šolskih sindikatov naj bi bila danes zaradi stavke zaprta polovica vseh osnovnih šol v državi. To je ena največjih stavk v šolstvu v zadnjem desetletju.

Predsednik države Emmanuel Macron se je pred dnevi pohvalil, da je bil eden največjih uspehov v pandemičnih časih ta, da je imela Francija šole odprte dlje kot katera koli druga država na svetu. "Resnično verjamem, da smo sprejeli pravo odločitev, ko smo šole pustili odprte," je dejal.

Z njim pa se ne strinja mnogo učiteljev, drugih zaposlenih v šolstvu pa tudi starši. Zaradi širjenja zelo nalezljive različice omikron je pouk od začetka januarja močno moten, na daljavo se šola več kot 10.000 razredov. Šolnike in starše pa jezi tudi spreminjanje pravil za učence glede testiranja. Spremembe so napovedali pred božičnimi prazniki, a so pravila zaradi kritik od takrat že dvakrat dopolnili. Pred vrati lekarn se vijejo dolge vrste čakajočih, ki želijo kupiti teste.

Nekaj časa je veljalo, da mora v primeru okužbe enega izmed učencev ves razred preiti na šolanje na daljavo, zdaj pa morajo vsi doma večkrat opraviti samotestiranje. Vsi otroci, stari več kot šest let, morajo v notranjih prostorih šol nositi maske.

Sindikati opozarjajo, da so otroci in zaposleni žrtve neorganiziranosti in neodločnosti oblasti, ki ni poskrbela za zadostno zaščito ne učencev ne učiteljev. Opozarjajo tudi, da preprosto ni na voljo menjav za učitelje, ki so zaradi bolezni ali tveganih stikov odstotni.

Zmedena pravila, premalo mask

"Izmučenost in obup v šolskem sektorju še nikoli nista bila na tako visoki stopnji. Odgovornost za tako kaotične razmere nosita minister in vlada, ki sta sprejela množico nejasnih odločitev, pravil, ki jih je nemogoče izvajati v praksi, poleg tega pa nista zagotovila dovolj zaščitne opreme, da bi šole lahko normalno delovale," so dejali. Opozarjajo na veliko zmedo pri pravilih za testiranje in določanje tveganih stikov ter na pomanjkanje zaščitnih mask, predvsem FFP2, za zaposlene. Zahtevajo tudi več merilnikov ogljikovega dioksida v razredih. "Zaradi vsega tega so šole od pouka prešle bolj na varstvo," so dodali.

Največja skupnost staršev v državi (FCPE) je učitelje podprla in starše pozvala, naj svojih otrok danes ne pripeljejo k pouku. Minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer pa se je na napoved stavke odzval z besedami: "Proti virusu se ni mogoče boriti s stavko."

Številni zaposleni v francoskih šolah stavkajo