Francija je olajšala pravila glede karantene. Foto: AP
Francija je olajšala pravila glede karantene. Foto: AP

Zaradi zelo hitrega širjenja okužb z omikronom se je Francija odločila za prilagajanje določenih ukrepov. Po eni strani nekatere ukrepe sprošča oziroma prilagaja, na drugi strani pa zaostruje.

Država je z začetkom tega tedna uveljavila nekatere olajšave glede karantene, ker se boji, da bi se zaradi hitrega širjenja okužb z različico omikron v karanteni nenadoma znašlo toliko ljudi, da bi zastalo delovanje vitalnih delov družbe.

Ker tudi prva znanstvena dognanja kažejo, da je omikron verjetno manj nevaren kot delta, bodo polno cepljeni, ki se bodo okužili, morali v karanteno le za sedem namesto deset dni. V primeru negativnega testa jo bodo lahko končali že celo peti dan. Polno cepljenim, ki bodo v stiku z okuženo osebo, pa sploh ne bo treba v karanteno. Za vse drugev pa še vedno velja 10-dnevna karantena.

Čeprav se že zdaj lahko pohvalijo s skoraj 90-odstotno precepljenostjo starejših od 12 let, pa bo uvedba cepilnega potrdila, o kateri je odločal parlament, prav tako marsikoga prepričala, da se bo cepil. Ko bosta cepilno potrdilo odobrila oba domova parlamenta, bo namreč samo ta omogočal vstop v gostinske lokale, sejmišča, konferenčne dvorane in tudi medregionalni promet, saj testiranje ne bo več zadostovalo.

Tak predlog je seveda razburil nasprotnike cepljenja, ki so s smrtjo grozili številnim poslancem, a jim je minister za zdravje Olivier Veran namenil jasne besede: "Govorijo o visokih načelih, trdijo, da se borijo za svobodo, vendar je njihov boj zelo malenkosten, ker ne želijo razumeti temeljnih načel, ki omogočajo, da živimo kot družba. Jasno je treba reči, da sta temelj za njihovo govorjenje o tako imenovanih svoboščinah, sebičnost in individualizem."

Razprava o cepilnem potrdilu v Franciji