Salam Fajad je v vladi narodne enotnosti vodil finančno ministrstvo. Foto: EPA
Salam Fajad je v vladi narodne enotnosti vodil finančno ministrstvo. Foto: EPA
Pripadniki Hamasa
Po vsej Gazi so zaplapolale Hamasove zelene zastave. Foto: EPA
Pripadniki Hamasa
Hamas po navodilih Hanije ne upošteva Abasovega odloka o razpustitvi vlade. Foto: Reuters
Ismail Hanija
Palestinski premier se noče odreči svojemu položaju. Foto: EPA
Mahmud Abas
Palestinski predsednik uživa zaupanje ZDA in evropskih držav zaradi svoje zmernosti in zavezanosti mirovnemu procesu z Izraelom. Foto: EPA
Gaza pod nadzorom Hamasa

Fajad je vodil finančno ministrstvo skupne vlade, v kateri so sedeli tako predstavniki Hamasa kot predstavniki Fataha, velja pa za zmernega politika, ki ima dobre odnose z zahodnimi vladami.

Fajad, ki je bil zaposlen tudi v Svetovni banki in Mednarodnem denarnem skladu, si je spoštovanje Zahoda pridobil s prizadevanji za večjo transparentnost palestinskih financ in boj proti korupciji. V času vodenja finančnega ministrstva mu je uspelo mednarodne donatorje prepričati, da so pomoč namesto preko nevladnih organizacij nakazovali neposredno palestinskim oblastem.

Hanija Abasovega odloka ne priznava
Predsednik Mahmud Abas je palestinsko vlado narodne enotnosti razpustil v četrtek in na palestinskih ozemljih razglasil izredne razmere. Kmalu potem ko so pripadniki Hamasa prevzeli nadzor nad Gazo in od tam pregnali pripadnike Abasovega gibanja Fatah, je dosedanji premier Ismail Hanija svoje privržence pozval, naj nehajo izvajati maščevalne uboje in naj zaščitijo življenja ljudi. Zavrnil je Abasovo razglasitev izrednih razmer in razrešitev vlade ter obljubil, da se bo vlada še naprej trudila po najboljših močeh. Ob tem je zagotovil, da so vrata za pogovore s Fatahom še vedno odprta.

Hanija: Za nasilje so krivi pripadniki Fataha
Za nasilje v preteklem tednu je Hanija obsodil pripadnike Fataha, ki naj bi se znašali nad člani Hamasa v Gazi. "Zagrešili so zločine. Ubijali so ljudi samo zato, ker so imeli brado ali zaradi njihovih prepričanj. Ugrabljali so moške in jih usmrtili pred očmi njihovih družin," je zločine opisal Hanija. Hamasovi oboroženi člani so zajete vodje Fatahovih varnostnih sil obtožili poskusa državnega udara, vendar so jih pozneje izpustili.

Fatah velja za posvetno gibanje, medtem ko se je Hamas že od svojega nastanka zavzemal za državo po načelih islama, čeprav za zdaj zagotavljajo, da se to v Gazi ne bo zgodilo.

Fatah ali po arabsko Palestinsko nacionalno osvobodilno gibanje je nastalo konec 50. let prejšnjega stoletja in je največja politična stranka znotraj Palestinske osvobodilne organizacije. Orožje, razstrelivo in urjenje članov so mu zagotavljale nekdanja Sovjetska zveza, vzhodnoevropske komunistične države in Kitajska. V 70. letih je Fatah izvedel številne teroristične napade in njegovi voditelji so se morali seliti iz Jordanije v Libanon in od tam v Tunizijo, kjer so ostali do leta 1993, ko se je Arafat vrnil na palestinska ozemlja, potem ko je gibanje opustilo teroristične napade in se priključilo mirovnemu procesu. Gre predvsem za sekularno in nacionalistično gibanje, ki ga je vodil nekdanji palestinski voditelj Jaser Arafat, po njegovi smrti pa je vodenje prevel Mahmud Abas.

Hamas ali Islamsko uporniško gibanje je v Gazi leta 1987 ustanovil Šejk Ahmed Jasin na začetku prve palestinske vstaje (intifade). Zavzema se za uničenje judovske države in ustanovitev palestinske islamske države v Gazi, Izraelu in na Zahodnem bregu. Gibanje je nastalo kot opozicija sekularnemu PLO in je vseskozi nasprotovalo mirovnemu procesu. V boju proti okupaciji prisega na nasilje in je znan po številnih samomorilskih napadih na Izraelce. Med Palestinci je Hamas postal priljubljen zaradi dobrodelne dejavnosti in osnovanja mreže socialnih služb, bolnišnic in šol. Na lanskih parlamentarnih volitvah je dobil prepričljivo večino in oblikoval vlado, s katero pa zahodne države niso hotele imeti odnosov, saj Hamas uvrščajo med teroristične organizacije. Po izraelskem atentatu na Jasina je vodja Hamasa postal Kaled Mešal, ki živi v izgnanstvu v Siriji.

Volitve na obzorju
Hanija je dopustil možnost pogovorov s Fatahom, vendar so v preteklih tednih Hamasovi uradniki pogovore pogojevali s Hamasovo vodilno vlogo pri varnostnih vprašanjih na palestinskih ozemljih. Potem ko je v četrtek Hamas prevzel nadzor nad Gazo, je Abas razrešil Hanijo, razpustil vlado in razglasil izredne razmere, kar bi lahko pomenilo možnost predčasnih volitev, ki naj bi bile, ko bodo to dopuščale razmere. V Gazi je napeto že nekaj mesecev, zaostrilo pa se je ta teden, ko je bilo v spopadih med pripadniki Fataha in Hamasa ubitih najmanj 70 ljudi.

Zahod hoče pomagati Abasu
Izrael, ZDA in evropske države razmišljajo, da bi po hitrem postopku omejile sankcije na palestinske oblasti, da bi okrepile položaj Abasa in sekularnega gibanja Fatah na Zahodnem bregu, potem ko je Gaza prešla pod popoln nadzor Hamasa. S pomočjo Abasu želijo ZDA pospešiti mirovni proces na Zahodnem bregu in osamiti Hamas v Gazi. Zahodne države so pomoč Palestincem ustavile po zmagi Hamasa na lanskih volitvah.

Svojo podporo in pomoč palestinskemu predsedniku Abasu pri oblikovanju začasne vlade je zagotovila tudi Bližnjevzhodna četverica, ki jo sestavljajo EU, ZDA, Rusija in Združeni narodi. Predstavniki četverice so izrazili tudi zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami na palestinskih ozemljih.

C. R.

Gaza pod nadzorom Hamasa