Palestinci hočejo v Združene narode. Foto: EPA
Palestinci hočejo v Združene narode. Foto: EPA
Abas je svojo odločitev napovedal v televizijskem nagovoru. Foto: EPA

Do Abasove napovedi prihaja pred bližnjim zasedanjem Generalne skupščine ZN-a v New Yorku prihodnji teden.

Palestinski predsednik bo 23. septembra nagovoril Generalno skupščino ZN-a, takrat pa naj bi, kot je pojasnil, Svetovno organizacijo zaprosil za dodelitev Palestincem polnopravnega članstva v Generalni skupščini, saj dozdajšnja pogajanja z Izraelom po njegovih besedah niso prinesla napredka. Po mnenju Abasa ima palestinsko ljudstvo legitimno pravico do polnopravnega članstva v ZN-u.

Meje pred letom 1967
Abas namerava Varnostni svet ZN-a zaprositi za glasovanje o članstvu v organizaciji palestinske države z mejami, določenimi pred začetkom vojne z Izraelom leta 1967. To med drugim vključuje Zahodni breg, Gazo in Vzhodni Jeruzalem kot glavno mesto palestinske države.

"Ne želimo vzbujati upov z besedami, da se bomo vrnili s popolno neodvisnostjo," je Palestince pred odhodom v New York opozoril Abas in dodal, da želi svet le pozvati k izpolnitvi svojih obveznosti in podpori ustanovitvi neodvisne palestinske države.

A članstvo v ZN-u mora Generalni skupščini ZN-a, ki jo sestavlja 193 držav, priporočiti 15-članski Varnostni svet, kar je za Palestince problematično, saj so stalna članica VS-ja ZN-a tudi ZDA, ki imajo v tem organu pravico veta. Abas sicer ni pojasnil, kaj bo storil, če bo ZN palestinsko prošnjo zavrnil. Dejal je le, da so trenutno odprte vse možnosti, s čimer si je pustil nekaj manevrskega prostora.
Tvegana poteza
Iz kabineta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so že sporočili, da Palestinci s takim enostranskim pristopom ne bodo dosegli miru na Bližnjem vzhodu. Izrael vztraja pri stališču, da lahko palestinska država nastane le kot sad pogajanj, in ocenjuje Abasovo prošnjo po članstvu v ZN-u kot poskus, da želijo Palestinci zaobiti pogajanja in pridobiti priznanje državnosti, ne da bi privolili v katero koli izmed zahtev, ki jih postavlja Izrael.

Abas je tovrstne očitke zavrnil in dejal, da se bodo pogajanja lahko začela po njegovem nagovoru v ZN-u. Zagotovil je tudi, da bodo predmet pogajanj z Izraelom ključna vprašanja, kot so meja, palestinski begunci in status Vzhodnega Jeruzalema.

Od Združenih narodov pa Abas pričakuje, da bodo izrazili podporo Palestincem in pripomogli k dvigu njihovega mednarodnega ugleda ter jim omogočili dostop do mednarodnih organizacij, kot je Mednarodno kazensko sodišče.

Tudi palestinsko gibanje Hamas z Abasovo napovedjo ni zadovoljno. Menijo, da je ta poteza enostranska in zelo tvegana.