Clintonova, ki je bila na pogajanjih v Šarm El Šejku, je odpotovala še v Ramalo, kjer se je znova srečala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Foto: EPA
Clintonova, ki je bila na pogajanjih v Šarm El Šejku, je odpotovala še v Ramalo, kjer se je znova srečala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Foto: EPA

Palestinski predsednik Abas se je v Ramali srečal z ameriško zunanjo ministrico Hillary Clinton, ki kot posrednica pomaga v neposednih palestinsko-izraelskih pogajanjih, in sprejel predlog ameriške administracije. Namen predloga je prav ta, da Izrael ustavi gradnjo naselij na Zahodnem bregu in tako razreši enega izmed ključnih sporov med Izraelci in Palestinci, ki onemogoča nadaljevanje mirovnih pogajanj.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu predloga ZDA še ni sprejel, Izrael pa je do zdaj zavračal podaljšanje svoje začasne, desetmesečne zamrznitve gradnje naselij na Zahodnem bregu, ki se bo iztekla čez dva tedna. Palestinci novi gradnji seveda nasprotujejo, predsednik Abas je celo zagrozil z ustavitvijo pogajanj, če se bo gradnja nadaljevala.

Mitchell: Voditelja si želita dogovora
Posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell je v sredo po koncu drugega kroga pogajanj povedal, da so bila ta spodbudna, a da do dokončnega dogovora še ni prišlo. "Pogajanja se zaradi izteka izraelske zamrznitve gradnje naselij na Zahodnem bregu spoprijemajo s krizo, in ni znano, kdaj se bodo nadaljevala," je povedal Mitchell.

Bližnjevzhodni odposlanec je ob tem optimistično dodal: "Voditelja si najtežjih vprašanj ne puščata za konec pogajanj, ampak sta takoj začela reševati spore, ki so središče bližnjevzhodne krize. To kaže, da verjameta v možnost vzpostavitve miru in si želita, da pride do dogovora."

Do dogovora v enem letu?
Po pričakovanju udeležencev v pogajanjih in strokovnjakov naj bi do dokončni dogovor med sprtima stranema, če bodo pogajanja potekala brez večjih pretresov in težav, dosegli v enem letu.