Abe je spremenil politiko do jedrske energije. Foto: EPA
Abe je spremenil politiko do jedrske energije. Foto: EPA

"Novi jedrski reaktorji bodo povsem drugačni od tistih, ki so bili zgrajeni pred 40 leti, od tistih v Fukušimi," je v pogovoru za japonsko zasebno televizijo TBS dejal Abe in tako prvič po nastopu mandata prejšnji teden dal jasno vedeti, kakšni so njegovi načrti glede jedrskih elektrarn.

Premier je v soboto obiskal poškodovano nuklearko v Fukušimi, ki sta jo marca lani uničila potres in cunami, ki sta bila vzrok najhujše jedrske nesreče v zgodovini Japonske.

Abejeva vlada ne podpira zastavljene politike prejšnje vlade, v skladu s katero bi Japonska do leta 2040 povsem opustila jedrsko energijo ter je pripravljena zagnati jedrske reaktorje, za katere bi regulatorji presodili, da so varni.

Pred nesrečo v Fukušimi je Japonska okoli tretjino vse energije pridobila iz jedrskih elektrarn, cilj pa je bil ta delež povečati na 50 odstotkov. Po nesreči je Japonska zaustavila vse delujoče jedrske reaktorje in na njih opravila redne varnostne preglede.

Zaradi ostrega nasprotovanja javnosti so reaktorji ostali ugasnjeni. Znova so zagnali le dva, predvsem zaradi pozivov industrije, ki se je bala izpadov električne energije v poletnem času.