"Hypo Alpe Adria Bank, ki je bila v lastništvu dežele Koroške, in Haider, ki je bil povezan z Gadafijem in z vsemi, ter ena lačna država, ki je kapital potrebovala, kot sta bili to Slovenija in Hrvaška, zanesljivo ni potrebovala enega Walterja Wolfa, da bi tam nekaj naredil," je povedal Wolf. Foto: MMC RTV SLO
Hypo
Na strani banke Hypo naj bi bila v sporne posle s Hrvaško vpletena predvsem nekdanja vodstvena kadra Wolfgang Kulterer in Günter Striedinger - zoper oba v Avstriji že teče preiskava. Foto: MMC RTV SLO
Dokumenti o pranju denarja v Hypu Alpe Adria

To razkriva dokument hrvaške varnostnoobveščevalne službe SOA iz leta 2007, ki naj bi bil izdelan na pobudo nemške obveščevalne službe BND. V letu 2007 je nemška deželna banka Bayern LB lastniško prevzela banko Hypo.

Med strankami te banke so bili tudi nekateri generali hrvaške vojske, tudi danes oproščeni Milan Čermak. Zaupni dokument, o katerem je prvi pisal avstrijski publicist Richard Schneider, pa omenja tudi poslovneža Walterja Wolfa, je za Odmeve poročal Matej Hlebš.

"Projekt je odobril Tuđman"
"Sredi 90. let je Tuđman odobril projekt, ki ga je izdelal njegov svetovalec Ivić Pašalić. Projekt je bil zasnovan na Tuđmanovi ideji, da se 200 družinam zagotovi upravljanje hrvaškega državnega premoženja. Hrvaški politični vrh se je pri tem odločil za banko Hypo, saj so s pomočjo te banke lahko v obtok spravili več kot eno milijardo dolarjev," navaja poročilo hrvaške obveščevalne službe.

"Lahko bi se reklo, da je ta milijarda iz Hrvaške vsota, ki je bila domnevno oprana v banki Hypo," je prepričan Schneider.

Preden se je to zgodilo, pa je bilo treba vzpostaviti stik z vodstvom banke Hypo in takratnim koroškim deželnim glavarjem Jörgom Haiderjem. Pri tem ni pomagal nihče drug kot poslovnež Walter Wolf, je zapisano v poročilu hrvaške obveščevalne službe.

"Niso potrebovali enega Walterja Wolfa, da bi tam nekaj naredil"
"Hypo Alpe Adria Bank, ki je bila v lastništvu dežele Koroške, in Haider, ki je bil povezan z Gadafijem in z vsemi, ter ena lačna država, ki je kapital potrebovala, kot sta bili to Slovenija in Hrvaška, zanesljivo niso potrebovali enega Walterja Wolfa, da bi tam nekaj naredil," pa se je odzval Wolf.

A Schneider zatrjuje: "Stik s Hypom sta Tuđman in Pašalić takrat zagotovo vzpostavila prek Walterja Wolfa."

Tudi Wolf naj bi bil eden izmed podpirancev Tuđmanovega režima, je dejal Schneider, a se je pozneje sprl z banko Hypo. Wolf naj bi nato o nepravilnostih v banki obvestil ameriško obveščevalno službo CIA - konkretno o pritoku kapitala iz Rusije in o transakcijah iz arabskih držav.

Wolf obveščal o nezakonitih poslih?
"Cia se bo vtikala, ker sem jaz rekel, jaz nič ne vem, kako je to z Rusijo, jaz nič ne vem o tem. Jaz vem, da je Hypo Alpe Adria zelo veliko denarja investirala v Istri in na Hrvaškem. Mogoče ljudje preveč filmov gledajo, pa gledajo Jamesa Bonda, pa mislijo: zdaj bom pa jaz 008, ker 007 pa že imajo. To je taka bedarija," je poudaril Wolf.

Sicer pa naj bi Wolf, ki ima odlične zveze s politiki v Avstriji in Kanadi, tudi tam ter v Nemčiji obveščal o nezakonitih poslih banke. "Da sem jaz mogoče rekel v Avstriji, enkrat, ne vem, v privatni diskusiji, da je Hypo banka čez glavo v sra***, to je mogoče. Ja," je dejal.

Na strani banke Hypo naj bi bila v sporne posle s Hrvaško vpletena predvsem nekdanja vodstvena kadra Wolfgang Kulterer in Günter Striedinger - zoper oba v Avstriji že poteka preiskava.

Dokumenti o pranju denarja v Hypu Alpe Adria