Na nevarnem jugu Afganistana so večinoma nameščeni britanski in kanadski vojaki. Foto: EPA
Na nevarnem jugu Afganistana so večinoma nameščeni britanski in kanadski vojaki. Foto: EPA
Osvobojeni italijanski novinar
Italijanska vlada je usmrtitev Mastrogiacoma označila za absurdno prelitje krvi. Foto: EPA

V napadu je bil ranjen tudi še en vojak. Šlo naj bi za Kanadčane, ki skupaj z Britanci skrbijo za najbolj nemirni jug države. V ločenem napadu, prav tako na jugu Afganistana, je bil ubit še en pripadnik Isafa - Natove misije v Afganistanu.

Ubit afganistanski prevajalec
Talibani so sporočili, da so ubili afganistanskega prevajalca, ki so ga februarja ugrabili skupaj z italijanskim novinarjem Danielom Mastrogiacomom. Ubili naj bi ga, ker z afganistanskimi oblastmi niso dosegli dogovora o zamenjavi za dva talibanska poveljnika, ki sta zaprta v afganistanskih zaporih. Novico o ubitem prevajalcu je medijem posredoval tiskovni predstavnik talibanskega poveljnika Mule Dadule.

Prevajalca naj bi talibani obglavili, to pa je ostro obsodil posebni odposlanec ZN-a za Afganistan Tom Koenigs in pozval pristojne, naj odgovorne privedejo pred roko pravice. Dogodek je obsodila tudi Bela hiša.

Obglavljenje afganistanskega prevajalca bo zagotovo dvignilo še nekaj prahu, saj je italijanska vlada za izpustitev italijanskega novinarja brez večjih težav dosegla, da so iz afganistanskih zaporov izpustili pet visokih pripadnikov talibanov. Zaradi tega so Afganistanci že izrazili kritike do oblasti, ker so se sploh pogajale s svojimi sovražniki. Ob tem jih še zanima, zakaj so rešili tujca, ne pa tudi Afganistanca.