Boj s talibani in slabo razvita infrastruktura zavirata izkoriščanje afganistanskih naravnih bogastev. Foto: Reuters
Boj s talibani in slabo razvita infrastruktura zavirata izkoriščanje afganistanskih naravnih bogastev. Foto: Reuters

Pripravljalno študijo, ki je pokazala, da so v pokrajinah Balh in Džavdžan bogate zaloge nafte, so opravili afganistanski in mednarodni geologi. Nadaljnje raziskave na terenu, ki bodo prinesle končne ugotovitve, naj bi geologi končali predvidoma do januarja prihodnje leto.

Tokratno odkritje večjih zalog nafte v Afganistanu je že šesto. Največje zaloge doslej so našli ob reki Amu Darja ob meji med Afganistanom, Uzbekistanom in Tadžikistanom.

Junija letos so geologi sporočili, da je po njihovih podatkih v državi, kjer mednarodne in afganistanske sile bijejo boj s talibani, kar za bilijon dolarjev rudnih bogastev. Hkrati so opozorili, da so potrebna še desetletja in predvsem mir s talibani, da jih bodo lahko v polni meri izkoriščali. O izkoriščanju nafte naj bi se afganistanske oblasti že pogovarjale z naftnima velikanoma Total in Eni ter s kanadsko družbo Heritage Oil.

Afganistan upa, da bi z izkoriščanjem nedotaknjenih rudnih bogastev zmanjšal svojo odvisnost od Zahoda in financiral svoje sile, ki naj bi skrbele za varnost v državi po odhodu tujih sil.