Pred kratkim so večje količine kokaina zasegli tudi v Gani in Sierri Leone. Foto: EPA
Pred kratkim so večje količine kokaina zasegli tudi v Gani in Sierri Leone. Foto: EPA
V zadnjih mesecih v Afriki opažajo občutno povečanje trgovine z mamili iz južne Amerike. Foto: EPA
Zažig kokaina v Keniji
V Gvineji-Bissau naj bi namesto zaseženega kokaina zažgali bel cement. Foto: EPA

Še posebej revni zahodni del Afrike v zadnjem času postaja glavna tranzitna točka za mamila iz Južne Amerike na poti v Evropo, saj je obala slabo varovana in notranjost redko poseljena. Južnoameriški mafijski karteli tudi dobro sodelujejo s kriminalnimi tolpami v zahodnoafriških državah, kot so Gana, Nigerija, Senegal in Togo, Burkina Faso, Mavretanija in Niger.

Strokovnjaki opozarjajo, da je trgovina z mamili največja grožnja stabilnosti v regiji, ki si še vedno ni opomogla od številnih državljanskih vojn. Kljub dobri volji in odločenosti nekaterih afriških držav, pa so mnoge tako šibke, da se ne morejo kosati z dobro organiziranimi mamilarskimi tolpami. Cvetoča trgovina z mamili v Afriki je med drugim tudi posledica naraščanja povpraševanja po kokainu v Evropi. Večina južnoameriškega kokaina v Evropo pride prek Španije.

Našli so več kot tono kokaina
Ob obali Senegala so našli zapuščeno ladjo in na njej 1,2 tone kokaina, kar je največji zaseg mamil v tej zahodnoafriški državi. Na zapuščeni ladji so odkrili 50 zavitkov s po 24 kilogrami kokaina, karti za let iz Rio de Janeira in bančno kartico iz sosednje Gvineje-Bissau, od koder naj bi prihajala ladja in bila namenjena proti Evropi ali ZDA. Zasežena količina mamila bi bila na ulicah evropskih mest vredna okoli sto milijonov dolarjev.

Narkodržava v Afriki
Združeni narodi svarijo, da bi lahko Gvineja-Bissau postala prava narkodržava pod nadzorom mafijskih kartelov, saj so njene varnostne sile premalo plačane in preslabo opremljene za boj s trgovino z mamili. Lani je tako v tej državi neznano kam izginilo kar 674 kilogramov zaseženega kokaina, ki so ga hranili v kleti finančnega ministrstva.

Nekdanji premier Aristides Gomes sicer trdi, da so kokain na njegov ukaz zažgali, opozicija pa si je zadevo izmislila, da bi ga odstavila. Aprila so v državi zasegli 635 kilogramov kokaina, vendar agencija ZN-a trdi, da je tihotapcem vseeno uspelo pobegniti z dvema tonama mamil. Mafijci mamila pripeljejo z majhnimi letali ali ladjami ter jih hranijo na številnih otočkih ob obali.

Gvineja-Bissau je revna nekdanja portugalska kolonija in njeno gospodarstvo temelji na izvozu arašidov. Državo že od njene osamosvojitve leta 1974 pretresajo upori in državni udari.

G. V.