Protest proti francoski vojski v nigrski prestolnici Niamey. Foto: EPA
Protest proti francoski vojski v nigrski prestolnici Niamey. Foto: EPA

"Francija se je odločila, da bo iz Nigra umaknila svojega veleposlanika, zato se bodo v prihodnjih urah domov vrnili tako naš veleposlanik kot več diplomatov," je dejal Macron v nedeljo zvečer. Ob tem je dejal, da se je končalo tudi vojaško sodelovanje med državama, zato se bodo francoski vojaki iz Nigra umaknili v prihodnjih mesecih.

Hunta: Korak naprej proti suverenosti

V Nigru je vojaška hunta konec julija izvedla državni udar, med katerim je odstavila izvoljenega predsednika Mohameda Bazuma, za novega voditelja pa razglasila dotedanjega poveljnika predsedniške garde, generala Abdurahamana Tianija. Hunta je od takrat že večkrat pozvala Francijo, naj zapusti državo, zato je pozdravila Macronovo napoved o umiku. "To nedeljo slavimo korak naprej proti suverenosti Nigra. To je zgodovinski trenutek, ki govori o odločnosti in volji nigrskega ljudstva," so izjavili.

Odkar je hunta prišla na oblast, je bil francoski veleposlanik v nigrski prestolnici Niamey skupaj z osebjem pod nadzorom vojske, hunta pa je nedavno tudi zaprla zračni prostor za francoska letala.

Umik francoske vojske pomeni velik udarec za francoske operacije proti islamističnim borcem v Sahelu in vpliv Pariza v tej regiji. Vendar je Macron dejal, da Francija "ne bo talka pučistov". Ob tem je dodal, da ima Bazouma še vedno "edini legitimno oblast" v Nigru, in označil ga je za "talca". "Ta državni udar je bil izveden zato, ker je izvajal pogumne reforme in ker je bilo to v veliki meri etnično obračunavanje," je dejal po poročanju BBC-ja.

Niger je ena od nekdanjih francoskih kolonij v zahodni Afriki in ena izmed držav, v katerih je vojska nedavno prevzela nadzor. Predtem je hunta prišla na oblast tudi v Burkina Fasu, Gvineji, Maliju in Čadu. Zadnji državni udar se je zgodil avgusta v Gabonu.