Prizor s protesta v soboto v Kartumu. Foto: Reuters
Prizor s protesta v soboto v Kartumu. Foto: Reuters

V soboto so bili trije ljudje ubiti, ko so varnostne sile streljale in uporabile solzivec, da bi razgnale protestnike v mestu Omdurman, po poročanju BBC-ja pravijo zdravniki. Notranje ministrstvo je sicer zanikalo uporabo pravega streliva.

Sobotni protesti so bili največji doslej. Po državi se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi, ki so vihteli sudanske zastave in vzklikali "ne vojaški vladavini".

Prejšnji teden je v spopadih z varnostnimi silami umrlo več kot 10 protestnikov.

Sudanske oblasti so medtem onemogočile dostop do spleta in drugih komunikacijskih kanalov.

Vojska je oblast prevzela v ponedeljek, ko je prijela civilnega premierja Abdalo Hamdoka in druge voditelje. Hamdok je zdaj v hišnem priporu, kjer ga je obiskal ZN-ov odposlanec za Sudan Volker Perthes.

Vodja udara general Abdel Fatah Burhan, ki je razglasil izredne razmere, je dejal, da je bil udar potreben, da bi se izognili "državljanski vojni" in da bi končali politične spopade. Vojaški udar je povzročil ostre mednarodne obsodbe.

Do udara je v državi veljal dogovor o delitvi oblasti med civilnimi in vojaškimi voditelji, ta je bil sklenjen po odstavitvi dolgoletnega predsednika Omarja Al Baširja leta 2019. Namen dogovora je bil voditi Sudan v demokracijo. General Burhan sicer vztraja, da so še vedno zavezani k prehodu v civilno oblast in volitvam, ki naj bi bile julija leta 2023.