Na ulicah prestolnice so se zbrali protivladni protestniki. Foto: Reuters
Na ulicah prestolnice so se zbrali protivladni protestniki. Foto: Reuters

Po poročanju očividcev so vojaki v oporišču Kati, ki je 15 kilometrov oddaljeno od prestolnice, v zrak izstrelili nekaj nabojev, a ni jasno, kdo je streljal na koga, poroča Deutsche Welle.

Državna televizija in radio nehala oddajati

Nekateri mediji poročajo, da je vodja upora ali celo državnega udara polkovnik Sadio Camara in da je aretiranih več uglednih politikov in uradnikov, tudi finančni minister in vodja kabineta nacionalne garde. Prostori državne televizije in radia so izpraznjeni, prav tako so prazne stavbe več ministrstev. Varnostne sile so pozneje sporočile, da sta med aretiranimi tudi predsednik države Ibrahim Boubacar Keita in premier Boubou Cisse.

"Ni jasno, ali je šlo samo za upor ali poskus državnega udara, razmere so zelo nejasne," še poroča dopisnik DW-ja, ki dodaja, da se ljudje zbirajo na glavnem trgu v Bamaku v podporo gibanju M5, ki je glasen kritik vlade, in zahtevajo odstop premierja Cisseja in predsednika Keitaja. Dostop do oporišča Kati in več drugih strateških krajev je onemogočen.

Predstavniki koalicije, ki stoji za protesti proti predsedniku Keitaju, so sporočili, da ne gre za vojaški udar, ampak ljudsko vstajo.

Iz tujine pozivi k izpustitvi zajetih ljudi

Upor so obsodili Afriška unija, regionalna skupina Ecowas in nekdanja kolonizatorka Francija, ki ima v tej zahodnoafriški državi več tisoč vojakov, ki se v Sahelu bojujejo proti islamskim skrajnežem. Pozvali so k takojšnji izpustitvi predsednika, premierja in drugih članov vlade. "Ta upor se je zgodil v času, ko si Ecowas posebej močno prizadeva, da bi sprte strani v državi sedle za skupno mizo," so sporočili v Ecowasu.

Oglasil se je tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je obsodil aretacije in pozval k takojšnji obnovitvi ustavnega reda in vladavine prava.

Na čigavo stran se bo postavila vojska, še ni jasno. Foto: EPA
Na čigavo stran se bo postavila vojska, še ni jasno. Foto: EPA

Večmesečni protesti proti predsedniku

Kati je bil prizorišče državnega udara že leta 2012, ko so z oblasti zrušili takratnega predsednika Amadouja Toumanija Toureja, severni del države pa je takrat prešel v roke džihadističnih upornikov.

Nasprotniki trenutnega predsednika Keitaja na ulicah protestirajo že od junija, saj zahtevajo njegov odstop. V nemirih je do zdaj umrlo najmanj 14 ljudi. Med prebivalci narašča jeza zaradi korupcije, slabega vodenja gospodarstva in poslabšanja varnostnih razmer zaradi porasta džihadističnega ter medverskega nasilja. Množice ljudi pod vodstvom populističnega imama Mahmouda Dicka so v zadnjih mesecih pozivale predsednika države k odstopu.