Stranki Blaginja se obeta zmaga. Foto: EPA
Stranki Blaginja se obeta zmaga. Foto: EPA

Volitve potekajo ob poostrenem nadzoru. Na ulicah glavnega mesta Adis Abeba je bilo že konec tedna več policistov, okrepitve pa so nameščene tudi drugod po državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za volitve se je registriralo okoli 38 milijonov ljudi, a na približno petini od 547 volilnih enot volitve ne potekajo. Ponekod oblasti zaradi oboroženih spopadov ali etničnega nasilja ne morejo zagotoviti varnosti, drugje pa zaradi logističnih težav niso mogli pripraviti vsega potrebnega za volitve.

V več volilnih enotah, kjer danes ne volijo, bodo volitve predvidoma potekale 6. septembra. Volitve so sicer dvakrat preložili, prvič zaradi pandemije covida-19, drugič pa zato, da bi imeli več časa za pripravo.

Abiyjeva stranka Blaginja ima svoje kandidate v večini volilnih enot. Obeta se ji zmaga in oblikovanje prihodnje vlade.

Na volitvah sodeluje več kot 40 strank in 9500 kandidatov. Začetek štetja glasovnic je predviden kmalu po zaprtju volišč. Vendar pa rezultati ne bodo znani več dni.

Poslanci v nacionalnem parlamentu bodo po volitvah izbrali novega premierja, ki vodi vlado, in tudi predsednika države, ki ima predvsem protokolarno vlogo.

Volitve potekajo v senci konflikta v regiji Tigraj na severu države, kamor je premier zaradi stopnjevanja nesoglasij s pokrajinskimi oblastmi oziroma tam vladajočo vplivno stranko TPLF novembra lani poslal vojsko. Napovedal je kratko operacijo za odstavitev TPLF-ja, a se spopadi nadaljujejo. Tam tako danes volitve ne potekajo.