Konflikt v Tigraju je izbruhnil novembra lani. Foto: EPA
Konflikt v Tigraju je izbruhnil novembra lani. Foto: EPA

Prebivalci Tigraja še naprej trpijo zaradi kršitev človekovih pravic in so izpostavljeni zlorabam ter grozodejstvom, nujno potrebno humanitarno pomoč pa blokirata etiopska in eritrejska vojska, je opozoril ameriški zunanji minister Antony Blinken.

"Kljub pomembnemu diplomatskemu sodelovanju strani v konfliktu v Tigraju niso sprejele nobenih pomembnih ukrepov za konec sovražnosti ali za mirno reševanje politične krize," je opozoril.

Vizumske omejitve so usmerjene proti "sedanjim ali nekdanjim etiopskim ali eritrejskim vladnim uradnikom, pripadnikom varnostnih sil ali drugim posameznikom", med katerimi so tudi pripadniki Tigrajske ljudske osvobodilne fronte (TPLF), je pojasnil. Napovedal je tudi "obsežne" omejitve gospodarske in varnostne pomoči Etiopiji in dodal, da bodo ZDA nadaljevale humanitarno pomoč na področjih, kot so zdravstvo, prehrana in izobraževanje.

Spopadi izbruhnili novembra lani

Vojna v Tigraju je izbruhnila novembra lani, ko je etiopska vlada pod vodstvom Abija Ahmeda začela vojaško ofenzivo proti regionalnemu vladajočemu TPLF-ju na severu Etiopije.

Abij, dobitnik Nobelove nagrade za mir za leto 2019, je potezo upravičeval kot odgovor na napade TPLF-ja na oporišča zvezne vojske. Zmago je razglasil 28. novembra, vendar se spopadi nadaljujejo, v mednarodni skupnosti pa se vrstijo opozorila pred humanitarno katastrofo. Pred spopadi je bilo svoje domove po ocenah lokalnih oblasti prisiljeno zapustiti več sto tisoč ljudi.

Združeni narodi so že marca opozorili, da sta tako etiopska kot eritrejska vojska zagrešili resne kršitve mednarodnega prava v Tigraju, vključno z množičnimi poboji, ki bi lahko predstavljale vojne zločine in zločine proti človečnosti.

ZDA najostreje obsojajo poboje, prisilne odstranitve, sistemsko spolno nasilje in druge kršitve in zlorabe človekovih pravic, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Blinken.

"Enako smo zgroženi nad uničenjem civilnega premoženja, vključno z vodnimi viri, bolnišnicami in zdravstvenimi ustanovami," je dodal.