Premier Ahmed je na položaju od leta 2018. Foto: Reuters
Premier Ahmed je na položaju od leta 2018. Foto: Reuters

Kot je dejala predsedujoča Nacionalni volilni komisiji Etiopije Birtukan Mideksa, so volitve preložili zaradi zamud pri odpiranju volišč in registraciji volivk in volivcev, omenila je tudi težave pri tiskanju in razdeljevanju volilnih lističev ter urjenju osebja.

Tako se volitve ne bodo izvedle 5. junija, kot je bilo predvideno, je še dejala Mideksa. Kot poroča Al Džazira, po njenih besedah zamuda ne bi smela trajati več kot tri tedne.

Čeprav bi moralo biti le nekaj tednov do volitev, je bilo do zdaj malo znakov kampanje, več opozicijskih strank pa je nameravalo volitve bojkotirati, saj jo jih označevale za "farso".

Volitve so bile sprva predvidene avgusta lani, a so bile preložene zaradi pandemije koronavirusa. Preložitvi je nasprotovala Ljudska osvobodilna fronta Tigraja (TPLF), ki je takrat vladala v pokrajini, svoje regionalne volitve pa so tam izvedli septembra.

To je bil eden od dejavnikov, ki so vodili v konflikt med TPLF-jem in vlado v Adis Abebi, ki traja od začetka novembra.

V spopadih je do zdaj umrlo več tisoč ljudi. ZDA so sporočile, da poteka na zahodu pokrajine, v kateri živi okoli šest milijonov ljudi, "etnično čiščenje" Tigrajcev.

Premier Abiy Ahmed, ki je vpeljal politične reforme po prevzemu položaja leta 2018 in naslednje leto prejel Nobelovo nagrado za mir, je večkrat obljubil, da bodo tokratne volitve svobodne in poštene. Če bo njegova Stranka blagostanja osvojila večino v skupščini, bo ostal na položaju.