Prebivalci Kartuma na tovornjakih zapuščajo sudansko prestolnico. Foto: Reuters
Prebivalci Kartuma na tovornjakih zapuščajo sudansko prestolnico. Foto: Reuters

ZDA in Savdska Arabija sta pozdravili "začetek pogajanj pred pogajanji" in pozvali k trajni podpori z vsega sveta za umiritev spopadov. "Pozivamo obe strani, naj upoštevata interese sudanskega naroda in njegovih prebivalcev ter se dejavno vključita v pogovore za prekinitev ognja in končanje spora," so med drugim zapisali.

Pogovore v Džedi je omogočilo posredovanje več držav in organizacij, tudi Združenega kraljestva, Združenih arabskih emiratov, Lige arabskih držav, Afriške unije in drugih. Vodilno vlogo pri prizadevanjih sta prevzela Washington in Riad. Pogajanj naj bi se udeležil tudi svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Sudanska vojska je pozno v petek potrdila, da je v Savdsko Arabijo poslala odposlance, ki naj bi se z nasprotniki iz paravojaških sil RSF pogovorili o "podrobnostih premirja, ki je v postopku podaljšanja".

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je v Sudan poslal letalo s pomočjo. Foto: Reuters
Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je v Sudan poslal letalo s pomočjo. Foto: Reuters

Vsi poskusi prekinitve ognja doslej propadli

Poveljnik vojske Abdel Fatah Al Burhan je podprl sedemdnevno prekinitev ognja, ki ga je Južni Sudan razglasil v sredo, vendar so sile RSF-ja v petek sporočile, da so zgolj za tri dni podaljšali prejšnji dogovor, sklenjen ob posredovanju ZDA in Savdske Arabije.

Od začetka spopadov sredi aprila je bilo sklenjenih več dogovorov o prekinitvi ognja, vendar so vsi propadli. Prebivalci sudanske prestolnice Kartum po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navajajo, da so se tudi v petek nadaljevali zračni napadi in eksplozije.

V treh tednih spopadov je bilo ubitih več kot 500 ljudi, številne države so evakuirale svoje državljane, okoli 100.000 Sudancev je pobegnilo iz države. Združeni narodi opozarjajo na nevarnost velike humanitarne krize.