Protestniki zahtevajo, da se jim prizna status prosilcev za azil. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo, da se jim prizna status prosilcev za azil. Foto: Reuters
Tel Aviv
To je že drugi dan protestov afriških migrantov v Tel Avivu. Foto: Reuters

Pohod migrantov, ki so bili večinoma iz Eritreje in Sudana, je usmerjala policija, izgredov pa ni bilo. Na ulice se je po navedbah policije podalo približno 10.000 ljudi, ki so pozivali k podpori njihovim zahtevam, da se jim prizna status prosilcev za azil.

To je že drugi dan protestov afriških migrantov v Tel Avivu. V nedeljo je 30.000 migrantov zahtevalo, naj jim oblasti priznajo status prosilcev za azil, in tako izrazilo nasprotovanje zakonodaji, ki omogoča pridržanje nezakonitih migrantov.

Nezakonite migrante lahko pridržijo do enega leta
V skladu s svojo zakonodajo, ki so jo sprejele 10. decembra, lahko izraelske oblasti migrante, ki v državo vstopijo nezakonito, pridržijo do enega leta brez kakršnega koli sodnega postopka. Izrael vztraja, da so migranti pridržani, ker nezakonito prestopijo mejo ter nato nezakonito bivajo in delajo v državi.

To je zadnji v nizu ukrepov, s katerimi želi Izrael prekiniti pretok beguncev iz Afrike, ki naj bi predstavljali grožnjo judovski naravi države. Migrantom, ki se prostovoljno vrnejo v svojo domovino, oblasti ponujajo nagrado več sto dolarjev.

Prvotni zakon vrhovno sodišče zavrnilo
Zakon, ki je veljal predtem, je bil še strožji, saj so bili lahko nezakoniti migranti brez sojenja pridržani kar tri leta. Ta zakon je vrhovno sodišče septembra zavrnilo, zato so nato sprejeli nov zakon. A je več izraelskih organizacij in združenj že zahtevalo tudi sodno presojo novega zakona.