Ahmadinedžad je povedal svoje, zdaj je na vrsti Obama. Foto: Reuters
Ahmadinedžad je povedal svoje, zdaj je na vrsti Obama. Foto: Reuters
El Baradej zavrača obtožbe Izraela in Francije, da je bilo avgustovsko poročilo IAEA-ja o iranski oborožitvi z jedrskim orožjem nepopolno. Foto: EPA
Chavez velja za največjega podpornika Ahmadinedžada med državami Južne Amerike. Foto: EPA

"Po našem mnenju je jedrsko vprašanje Irana končano. Z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pa lahko nadaljujemo pogovore v okviru svetovnega uravnavanja jedrske energije. Nikoli več pa se ne bomo pogajali o neodtuljivih pravicah Irana," je še dejal iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Iran naj bi že pripravil sveženj predlogov, ki jih bo predložil svetovnim velesilam in s katerimi bodo pripravljeni na pogajanja o mirni uporabi jedrske energije, ki bi jo lahko uporabljale vse države, in o neširjenju jedrskega orožja.

Zdaj je na vrsti Obama
Iranski predsednik je prav tako pripravljen na pogovore z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki bi lahko potekali še ta mesec ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. "Kot sem že dejal in ponavljam znova, pripravljeni smo na pogovore o svetovnih temah, saj je to najboljši način za reševanje svetovnih vprašanj, preden se jih lotijo mediji," meni Ahmadinedžad.
Obama je pred časom pozval Iran, da naj s šesterico držav (Veliko Britanijo, Kitajsko, Francijo, Rusijo, ZDA in Nemčijo) znova sede za pogajalsko mizo, a samo če se bo odrekel izdelavi jedrskega orožja. Očitno je Ahmadinedžad povedal svoje, zdaj je na vrsti Obama.

El Baradej: Obtožbe so neutemeljene
IAEA je namreč konec avgusta predstavil poročilo, v katerem ugotavlja, da je Iran upočasnil proizvodnjo obogatenega urana v jedrskem centru Natanc, kjer so vgrajene centrifuge za bogatenje urana, in privolil v strožji nadzor nad spornimi dejavnostmi bogatenja.

S poročilom ni bil zadovoljen Izrael, ki meni, da je IAEA izpustil pomembne podatke. Pozivu se je pridružila tudi Francija. Generalni sekretar IAEA-ja Mohamed El Baradej je dejal, da so obtožbe omenjenih držav "politično motivirane in povsem neutemeljene".

Nekateri svetovni mediji so v zadnjih dneh ugibali, ali ni morda želja Izraela, da bi v zameno za palestinsko državo dobil privoljenje ZDA za zračni napad na iranske jedrske objekte. Sporočilo naj bi bilo jasno: "Iran je grožnja obstoju Izraela, naselbine niso."

Tako ni nenavadno, da je Iran obtožil ZDA, da so IAEA-ju predložile ponarejene dokumente o iranski jedrski oborožitvi. V pismu El Baradeju je iranski veleposlanik Ali Asgar zapisal: "Vlada ZDA agenciji ni posredovala pristnih dokumentov, saj v resnici nima nobenih verodostojnih dokumentov in vsi tisti dokumenti so ponarejeni."

Chavez podpira Iran
Veliko ogorčenje svetovne javnosti glede iranske jedrske oborožitve je sprožila izjava venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki velja za velikega zaveznika Ahmadinedžada v Južni Ameriki. Na petkovem obisku v Iranu je dejal, da se ta ne bo odpovedal svoji zahtevi po miroljubni uporabi jedrske energije.

"Nikakršnega dokaza ni, da bi Iran izdeloval jedrsko bombo. Kmalu bodo še nas obtožili, da izdelujemo jedrsko bombo," je dejal venezuelski predsednik.

Venezuela bo izvažala bencin Iranu
Chavez in Ahmadinedžad sta podpisala dogovor, skladno s katerim bo v Iran izvažala 20.000 sodov bencina dnevno. Venezuela pa bo v zameno iz Irana uvažala strojno opremo in tehnologijo. Dobava naj bi se začela oktobra letos. Tako sta se Venezuela in Iran odzvala proti "imperialističnim svetovnim silam". Teheran pa na ta način kljubuje tudi grožnjam Zahoda s sankcijami, če ne privoli v zahteve glede svojega jedrskega programa. Prav tako naj bi se državi pogovarjali o ustanovitvi skupne banke, ki bo pomagala financirati skupne projekte.