"Pravijo, da hočejo uvesti embargo na nafto. Zakaj tega ne storijo? Čim prej, tem bolje," je iranski predsednik izzval mednarodno skupnost. Foto: EPA

Mahmud Ahmadinedžad je dejal, da je sporočilo predsednika ZDA Baracka Obame, ki ga je ob iranskem novem letu namenil Irancem, vsebovalo "tri od štirih lepih besed", vsebinsko pa nič novega.

"Pravijo, da so podali roko ljudem Irana, a da sta jo iranska vlada in iransko ljudstvo zavrnila. Katero roko ste nam ponudili? Kaj se je spremenilo? Ste umaknili svoje sankcije? Ustavili sovražno propagando? Ublažili pritisk? Ste spremenili svoj odnos do Iraka, Afganistana in Palestine?" se je spraševal iranski predsednik.

ZDA zbirajo podporo za nove sankcije
Obama je, ko se je januarja lani vselil v Belo hišo, napovedal, da bo spremenil politiko Washingtona do Teherana, če bo ta "odprl svojo pest". ZDA Iran še naprej obtožujejo, da se poskuša dokopati do jedrskega orožja, in stopnjujejo prizadevanja za nov krog sankcij Združenih narodov proti islamski republiki.

Ahmadinedžad je zatrdil, da bodo pritiski, ki jih mednarodna skupnost izvaja na Iran, in morebitne nove sankcije le še okrepile odločenost njegove države, da nadaljuje svoj jedrski program. "Vedite, da bolj ko boste sovražni, bolj boste podpihovali naše ljudi," je dejal. "Lahko si prerežete grla, skačete, podpisujete izjave in deklaracije ter sprejemate resolucije ... vendar ne mislite, da lahko preprečite napredek in gradnjo iranskega naroda," je bil odločen v govoru v mestu Sirjan na jugu države.

Opozorilo Izraelu in njegovim zaveznicam
Iranski predsednik je poslal sporočilo tudi Izraelu, ki ne izključuje vojaškega napada na Iran, ki ga vidi kot grožnjo svojemu obstoju. "Znova opozarjam voditelje arogantnih sil in podpornike sionističnega režima, naj ne naredijo nove napake na Bližnjem vzhodu - napadi na Gazo vas bodo stali preveč," je omenil petkov zračni napad izraelskih letal na območje Gaze, kjer vlada Hamas, ki ga podpira Teheran.