Iran vztrajno zavrača obtožbe Zahoda, da skuša razviti jedrsko orožje, in meni, da ima pravico do svojega jedrskega programa v miroljubne namene. Foto: EPA
Iran vztrajno zavrača obtožbe Zahoda, da skuša razviti jedrsko orožje, in meni, da ima pravico do svojega jedrskega programa v miroljubne namene. Foto: EPA
Barack Obama in Hu Džintao
Obama in Hu bosta imela v Washingtonu možnost, da zgladita nesporazume, ki so nastali med državama v zadnjih mesecih. Foto: EPA

Kitajski predsednik Hu Džintao je potrdil, da se bo udeležil mednarodnega vrha o jedrski varnosti, ki ga bo 12. in 13. aprila v Washingtonu gostil ameriški predsednik Barack Obama. Vrh bo priložnost za srečanje kitajskega in ameriškega predsednika po več mesecih sporov zaradi juana, cenzure medmrežja, Tibeta in ameriške prodaje orožja Tajvanu.

ZDA so na vrh povabile več kot 40 držav s ciljem, da bi spregovorili o korakih za zavarovanje občutljivega jedrskega materiala in preprečitev jedrskega terorizma.

Brown in Merklova podprla sankcije
Britanski premier Gordon Brown in nemška kanclerka Angela Merkel sta na srečanju v Londonu izrazila močno podporo sankcijam proti Iranu in se strinjala, da je treba nadaljevati aktivnosti z mednarodnimi partnerji za rešitev tega vprašanja.

"Pogajanja se morajo šele začeti"
ZDA, ki Iran obtožujejo, da se skuša dokopati do jedrskega orožja, si že dalj časa prizadevajo za stopnjevanje mednarodnega pritiska na Teheran. Ameriška ambasadorka v ZN-u Susan Rice je povedala, da so se ZDA, Velika Britanija, Francija in Rusija s Kitajsko dogovorile o pogajanjih glede nove resolucije Varnostnega sveta ZN-a proti Iranu. "To je napredek, a pogajanja se morajo šele začeti," je Riceova povedala v pogovoru za CNN.

Kitajsko zunanje ministrstvo o podrobnostih resolucije ni želelo govoriti, je pa poudarilo, da si Kitajska želi diplomatske rešitve spora.

Kitajska izgublja potrpljenje z Iranom
Dogovor o pogajanjih glede sankcij proti Iranu zaradi njegovega jedrskega orožja pomeni velik premik v odnosu Pekinga do tega vprašanja. Kitajska, stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov s pravico veta, je kakršne koli sankcije proti tej islamski republiki do zdaj odločno zavračala, saj je Iran velik dobavitelj nafte hitro rastoči azijski velesili. Zdi se, da tudi Kitajska izgublja potrpljenje z Iranom.

Sankcije ostrejše, a ne preostre
Zdi se, da so sankcije proti Iranu neizogibne, meni kitajski strokovnjak Džin Liangšiang in dodaja, da bodo verjetno usmerjene proti vodstvu Irana, vendar ne bodo resneje prizadele kitajskih energetskih in gospodarskih vezi. Guo Šiangang, nekdanji kitajski diplomat v Teheranu, je prepričan, da bo kitajska privolila v nekoliko strožje sankcije proti Iranu, kot so bile sprejete v preteklosti, a ne v prestroge. Sankcije naj bi bile predvsem simbolično opozorilo Teheranu.

Obama si želi novo resolucijo o Iranu v nekaj tednih. Iransko zunanje ministrstvo je sporočilo, da prejšnje sankcije proti Iranu niso bile uspešne in da naj preostale države ne uporabljajo "napačnih metod, kot so pritiski in sankcije".

Džalili na Kitajskem
Na Kitajsko je medtem pripotoval glavni iranski jedrski pogajalec Saed Džalili, ki se je sešel s kitajskim zunanjim ministrom Jangom Džiečijem.