Ahtisaari kljub nominaciji za Nobelovega nagrajenca ostaja skromen. Foto: EPA
Ahtisaari kljub nominaciji za Nobelovega nagrajenca ostaja skromen. Foto: EPA

Ahtisaariju je avgusta lani uspelo doseči mirovni sporazum v indonezijski pokrajini Aceh, s čimer so se končali tri desetletja dolgi spopadi, ki so terjali več kot 15.000 življenj. Ahtisaari je vodil pogovore med indonezijsko vlado in nekdanjim separatističnim gibanjem.

Kot morebitne druge nagrajence poznavalci omenjajo nevladno organizacijo Crisis Group, indonezijskega predsednika Susila Bambang Yudhoyona in separatistično Gibanje za svobodni Aceh. Vsi ti so sodelovali pri dosegi mirovnega sporazuma.

Med favoriti za nagrado pa so še kitajska izgnanka in aktivistka za človekove pravice Rebija Kadir in zvezdnika Bono in Bob Geldof, predvsem zaradi njunega boja proti revščini. Strokovnjaki ocenjujejo, da imata oba zvezdnika za nagrado zelo malo možnosti.

191 kandidatov za nagrado
Kako se bo odločil norveški odbor za podelitev Nobelove nagrade bo vse do petka ostala skrivnost. Na seznamu kandidatov za nagrado je letos 191 ljudi, vsi poznavalci pa največ možnosti pripisujejo prav Ahtisaariju, pa čeprav je ta priznal, da njegovo posredovanje za ureditev prihodnjega statusa Kosova ni bilo učinkovito.